Deneyimsel oğrenme, kalıcı oğrenmenin anahtarı. Geleneksel yontemler ile aldığımız eğitimlerin etkisi ezberleyerek dersi gecmeye yetecek kadar. Bu nedenle farkı yontemleri deneyerek oğrendiklerimizi kalıcı hale getirmeye calışıyoruz. Deneyimsel oğrenmenin en etkili metotlarından simulasyonlar tam da bunun icin. Simulasyon, gercekte olan ya da olabilecek bir durumun yaratılarak bu durumda kişinin yapacaklarını keşfetmesini sağlayan uygulamalardır. Simulasyon dediğimiz an bilgisayar programları ve VR teknolojisi aklımıza gelse de, yuz yuze eğitimlerde de sık sık kullanılmaktadır. Bu yazıda simulasyonların etkisini anlatmak icin 5 sebebi sizler icin listeledik.
1. Deneyimin oğrenme uzerindeki etkisi
Eğitimleri sadece bir kişinin anlattıklarını dinlemek olarak ele aldığımız zaman, yani geleneksel bir eğitim metodundan bir eğitim aldığımız zaman katılımcılar;
Eğitimin uzerinden gecen 72 saat sonrasında sadece yuzde 10 ’unu hatırlıyor.
Eğitimdeki anlatının yanına, etkileyici fotoğraf, video, ve ruhumuza işleyecek hikayeler kattığında bu oran 72 saat sonrasında yuzde 35–40 oluyor.
Simulasyon, oyunlaştırma, canlandırma gibi olası durumları deneyimleyerek yaşadığımız bir eğitimin uzerine bir de konuşarak yaşadıklarımızı anlamlandırdığımızda hatırlama oranımız 6 ay sonrasında dahi yuzde 80 oluyor.
Bu nedenle, deneyimsel oğrenmenin etkili yontemlerinden olan simulasyonları denemelisiniz.
2. Keyifli vakit gecirmek
Oğrenmek eğlencelidir. Farklı fikirleri gormek ve farklı duşunenler ile bir araya gelerek beyin fırtınası yapmak, yeni bakış acılarını keşfetmek son derece keyifli. Eğitimleri sıkıcı gecen geleneksel metotları kenara bırakıp eğlenerek oğrenmek icin yuz yuze bir simulasyona dahil olmak ve kendini keşfetmenin vereceği mutluluğu tatmak, size iyi gelecek.
Eğlenmeyi ve oğrenmeyi bir arada tutmak icin simulasyonlara katılmalısın!
3. Alternatif bir eğitim modeli gormek
Eğitim hayatımıza attığımız ilk adımımız ile beraber geleneksel metotlar ile bir eğitim almaya başlıyoruz. Tek bir doğrunun olduğu, coktan secmeli sorular ile hayatı tek bir bakış acısı uzerinden gormeye başlıyoruz. Bu durum iş hayatımıza gectiğimiz zaman değişmeye başlasa da eğitim dediğimiz zaman aklımıza bu geliyor.
Simulasyonlar bu konuda ufuk acıcı bir eğitim deneyimi yaratabilir.
4. Yaşam boyu oğrenen olmak
Yaşam boyu oğrenen olmak icin surekli kendimizi geliştirmeye ve alternatifler denemeye ihtiyac duyuyoruz. Bunu yaparken ceşitli eğitimler alıyoruz. Bazıları etkili olurken, bazılarında kendimizi daha başında, neden buradayım derken buluyoruz. Bunun icin eğitimlerin ortasında olmak ve surec boyunca yaşayarak, deneyerek cozumler geliştirmek etkili olacaktır. Simulasyonlar hayatın kucuk versiyonudur.
Yaşam boyu oğrenen olmak icin deneyimleyerek yaşayacağımız ve gunluk hayatımıza da yansıtacağımız ozel oğrenme şansına erişebiliriz.
5. Farklı durumlarda kendini keşfetmek
Simulasyonlar, var olan durumu tekrar tekrar denemek icin olası cozumleri, yontemleri gormemizi sağlayan metotlardan birisi. Dolayısı ile olası durumları gorme ve bu durumlar icerisinde kendimiz icin en iyi yontemleri deneyerek geliştirme şansı sağlıyor. Simulasyonlar kendimizi bu durumlara nasıl tepki verdiğimizi gormemiz ve diğer katılımcıların yontemlerini gozlemleyerek bize en uygun seceneği bularak, gundelik hayatımızda bu durumlara hazır olmamızı sağlayacaktır.
Bir simulasyona katılmak istersen yakında gercekleşen şu simulasyonu kacırma!
Pandoo Galaksisi – Bir Uyuşmazlık Simulasyonu
Cok uzak bir galakside, insanlar gezegenlerinde farklı kulturlerde bir arada uyum icinde yaşamaktaydılar. Ancak yaşanan anlaşmazlıklar nedeniyle farklı gezegenlere bolunen insanlar, birbirleri ile ticaret yaparak yaşamaktadırlar. Uzak yıldız sistemlerinin ticaretlerine karışmadıkları, her gezegenin kendi icerisinde huzurlu bir yaşamı alınan bir haber ile bir anda değişir. Bu haber ile ne yapacaklarını bilemezler…. Galaksi Kongresini goreve cağırırlar.
Galaksi Kongresi, aralıksız, bu endişe verici olaylar zincirini goruşurken, kahramanlarımız anlaşmazlığı yatıştırmaları icin galaksideki ozgurluk ve adaletin koruyucularını bulabilecekler mi?”
Detaylı bilgi almak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.