
Hayatınızı kazanmanızı sağlayan mesleğinizin bir gun yapay zekÂ, robotlar ya da benzeri teknolojik gelişmeler tarafından ele gecirilebileceğini hic duşundunuz mu? Bundan yirmi ya da otuz yıl once bu konuyu gundeme getirsek coğunluk guler gecerdi. Yapay zekÂnın ve yeni endustri duzeninin gelişmesiyle birlikte geleceğin meslekleri şu an bildiğimiz ve alıştığımız mesleklerden farklı olacak. Eğer mesleğinizin teknolojik gelişmeler tarafından tehdit altında olup olmadığını merak ediyorsanız sizi listemize goz atmaya davet ediyoruz.
1. Seyahat acenteliği
Seyahat paketlerinin satılması konusunda en buyuk gorev acentelere ve bu acentelerin calışanlarına duşerdi. Ta ki internet ve ozellikle mobil internet teknoloji yaygınlaşana dek. Artık bir seyahat acentesi sizi aramak yerine otomatik sistemler uzerinden size mesaj ya da e-posta atıyor. Bazen buna bile gerek kalmadan internet banner ’ları uzerinden tekliflerini sunuyorlar. Şimdiden bircok seyahat acentesi tum calışanlarını işten cıkarıp işi tamamen dijital ortama ve algoritmalara bıraktı bile. Eğer bir seyahat acentesi calışanıysanız mesleğiniz teknoloji tarafından cok buyuk tehdit altında bilesiniz.
2. Vergi memurluğu
Turkiye ’de vergi memurluğu hÂlen cok aktif ve yoğun bir meslek. Ancak şu bir gercek ki dunyada bu, epey değişmiş durumda ve daha da değişecek gibi gorunuyor. Vergi sistemini tamamen dijital ortama taşımayı başaran devletler artık vergi memurlarına ihtiyac duymama noktasına kadar geldi. Bundan on yıl sonra vergi memurluğu diye bir meslek kalmazsa şaşırmayın. Eğer bu işle uğraşıyorsanız kendinizi geliştirip ekstra alanlarda meslek altyapısı oluşturmaya bakın.
3. Gazete baskıcılığı
KÂğıt gazetelerin keyfi de, fonksiyonelliği de bir başka. Sabah kalkınca gazetenizi acıp okuyarak gundemden haberdar olurken, ertesi gun aynı gazeteyi masanızın uzerine sererek temizliği kolaylaştırabiliyorsunuz. Peki, gazeteler daha ne kadar kÂğıt uzerine basılı şekilde karşımıza cıkacak? Bu konuda araştırmalar yapan uzmanlar basılı gazeteciliğin hızla yok olma tehdidiyle karşı karşıya olduğunu belirtiyorlar. Artık internet var, akıllı telefonlar ve tabletler var. Bilginin paylaşımı icin kÂğıt israfına bir dur dendiği gun gazete baskıcılığı tarihin tozlu sayfalarında yerini almış bir meslek haline gelecek.
4. Cevirmenlik
Teknolojinin en cok tehdit ettiği mesleklerden biri de cevirmenlik. Artık neredeyse herkesin elinde bulunan akıllı telefonlar, gelişen ceviri algoritmaları sayesinde neredeyse tum dillerin cevirmenliğini yapabiliyorlar. Şimdilik ceviri yazılımları kusursuz değiller ama buyuk verilerin depolanması ve yonetilmesi konusundaki gelişmeler sayesinde son birkac yılda ceviri yazılımları inanılmaz bir yol katettiler. Yakın gelecekte spontane ceviri işini de cevirmenlerin elinden alacak gibi gorunen akıllı telefon uygulamaları, bu meslekle uğraşanları cok ciddi anlamda tehdit ediyor.
5. Sekreterlik
Bilgisayarlar ve mobil uygulamalar hayatımızı ele gecirmeden once dosyaları duzenleyen, hatırlatmalar yapan ve bir yonetici icin vazgecilmez konumda olan sekreterlik mesleği gunumuzde popularitesini hızla kaybediyor. Artık dijital asistanlar, hatırlatıcı uygulamalar, iş yazılımları ve daha bircok dijital teknoloji yoneticilerin emrine amade durumda. Bu doğrultuda sekreterlik yapanların yeni işler bakmasında buyuk fayda var. Yakın gelecekte ust duzey yoneticiler sekreterlerini işten cıkarıp onların yerine dijital sekreterler atamaya başlarlarsa şaşırmayın.
6. Santral operatorleri
Santral operatorluğu aslında buyuk oranda evrim gecirmiş bir meslek. Eski filmlerde “Santral, beni şu kişiye bağla.” şeklindeki konuşmaları gorerek şaşırırdık. Artık santral operatorleri bu işi tabii ki bu şekilde gercekleştirmiyorlar. Gorunen o ki yakın gelecekte santral operatorleri işin sadece fiziksel, yani donanımsal kısımlarıyla ilgilenecekler. Gelişen teknoloji bu mesleği adeta yok etme aşamasına geldi bile.
7. Kitapcılık
Kitap tutkunları kutuphanelerinden de, kitaplara dokunma hissinden de asla vazgecmek istemiyorlar. Fakat şu gerceği goz ardı edemeyiz, yeni nesil tamamen dijital bir bakış acısına sahip ve kitaplara karşı eski nesil kadar duyarlı değiller. Yeni nesil kitaplarını e-kitap okuyucularıyla okumayı seviyor. Hızla buyuyen ve gelişen e-kitap sektoru her sene hacmine hacim katarak buyuduğu icin basılı kitaplar giderek doğaya saygısızlık olarak nitelendirilmeye başlıyor. Tum bu bilgiler ışığında kitap işiyle uğraşıyorsanız gelecek hakkında kaygılanmanız gerekiyor. Yakın gelecekte kitap raflarının yerini e-kitap cihazlarının kutularının almaya başladığını gorurseniz şaşırmayın.
8. Finans uzmanlığı
Finans cok riskli bir iş alanıdır, yapılan yatırımlar ve şirketlerin finansal yonetimleri kişiyi ya da kurumu zengin de edebilir, batırabilir de. Tamamen analitik duşunme odaklı bir iş alanı olan finansal uzmanlık, artık yapay zekÂnın tehdidi altında. İnsandan cok daha hızlı duşunen ve aynı anda neredeyse sınırsız işlem yapabilen yapay zek algoritmaları finans sektorunu tam anlamıyla domine etmeye başlamış durumda. Neyse ki bu alanda insana duşen iş tam olarak bitmeyecek. Yapay zek işin buyuk kısmını halledecek olsa da bu sistemlerin geliştirilmesi ve yonetilmesi yine finans uzmanlarına bakıyor olacak.
9. İnsan kaynakları
Filmlerde ve dizilerde sıkca karşılaştığımız prezentabl insan kaynakları yetkililerini duşunun. CV ’leri dikkatli bir şekilde inceleyen, insanın gozune keskin bir bakış atarak karşısındakinin icini okuyan, zorlu sorularla calışan adayını test eden insan kaynakları uzmanlarının nesli yakın gelecekte tukenebilir. LinkedIn gibi platformların gelişmesiyle birlikte bircok yonetici insan kaynakları departmanına ihtiyac duymadan, karşıdakinin CV ’sine, profiline hatta sadece yorumlarına bakarak iş alımı yapabiliyor. Tabii ki işini iyi yapan insan kaynakları uzmanları işsiz kalacak demek yanlış olur, ancak bu sektorun teknolojinin tehdidi altında olduğu gerceğiyle yuzleşmek gerek.
10. Emlakcılık
Gunumuzde emlak siteleri ve emlakcılıkla ilgili mobil uygulamalar o kadar yaygınlaştı ki, artık neredeyse kimsenin emlak ofislerine işi duşmuyor. Herkes ceşitli siteler aracılığıyla emlak sahiplerine doğrudan ulaşabiliyor ve komisyon maliyetini ortadan kaldırabiliyor. Emlakcılık işiyle uğraşanların eş dost ve cevre ahalisinden bilgi alarak satış – kiralama yaptığı gunler artık geride kalıyor. İşini dijital ortama taşımayan emlakcılar maalesef birkac yıl icerisinde işsiz kalma riskiyle karşı karşıya.
11. Lojistik calışanları
Lojistik dendiğinde aklımıza dev gibi koliler, forklift operatorleri, barkod yapıştıran ara elemanlar ve tabii ki bu gonderileri kapımıza ulaştıran kuryeler geliyor. Peki, tum bu calışmaların tamamen robotlarla ve yapay zek aracılığıyla yapıldığı donemlere ne kadar uzaktayız? Acık konuşalım, gonderilerin kapımıza getirilmesi dahil tum lojistik sureclerinin robotlar, drone ’lar ve yapay zek tarafından yapılması gunumuz teknolojisiyle bile mumkun. Bu işin sadece birkac yıl icerisinde tamamen robotlara devredildiğini gorurseniz şaşırmayın.
12. Tornacılık ve parca uretimi
Sanayinin vazgecilmez ogeleri arasında yer alan tornacılık ve parca uretimi son birkac yıldır yok olma tehdidiyle karşı karşıya. Artık tum dunyada uc boyutlu yazıcıların yaygınlaştığını, yeni sanayi devriminin kapıda olduğunu goruyoruz. Uc boyutlu yazıcılar piyasaya ilk cıktıklarında basit plastik malzemeler uretebiliyordu. Artık gelinen noktada ileri seviye uc boyutlu yazıcılarla metal, cam hatta insan dokusuna yakın yapıda silikon materyaller uretilebiliyor. Bu teknolojinin her eve girdiği gunleri gorecek miyiz bilemiyoruz ama tornacılar ve parca uretim atolyeleri icin zor gunler cok uzakta değil.
13. Fast food calışanları
Yine robotlar, uretim bantları ve yapay zek tehdidi altında bulunan bir meslek karşımızda. Fast food calışanlarına iyi davranın, cunku onlar cok yakın bir gelecekte işsiz kalabilirler. Gunumuzde endustriyel robotların hazır gıdaları pişirip servis etme konusunda hicbir sorun yaşamayacağı, bu yetenekleri elde edecek teknolojiye ziyadesiyle sahip olduğumuzu bilmeyen yoktur. Belki yakın gelecekte fast food calışanları, sadece makinelerin olası sorunlarıyla ilgilenen teknisyenlerden oluşacak. Belki de makineler kendi sorunlarını kendileri cozebilecek kadar geliştirilerek insan emeğini tamamen saf dışı bırakacaklar.
14. Postacılık
Lojistik sektorundeki calışanlarla yaklaşık olarak aynı işi yapan postacılar, robotlar ve drone ’lar tarafından işsiz bırakılma tehdidiyle karşı karşıya. Kapınızı calan postacının guler yuzu yerine vızır vızır oten bir drone gormek sizi ne kadar mutlu eder bilemiyoruz ama elbet bir gun bu durum gercek olacak. İnanılmaz gelişmiş navigasyon teknolojileri, her engeli aşabilecek kadar hassas sensorleri ve hicbir postacının ulaşamayacağı hızdaki ucma kabiliyetleri ile drone ’lar adeta postacılık icin yaratılmışlar.
15. Radyo DJ ’liği
Yapay zek teknolojilerinin şu an geldiği sığ noktada bile metin okuyabilen, konuşabilen, sunum yapabilen, muzik listelerini sıralayabilen hatta muziğin kendisini oluşturabilen robotlar uretilebiliyor. Radyo DJ ’leri ise bu tehdidin ne kadar farkında emin değiliz. İlerleyen zaman icerisinde sinirsel ağların yaygınlaşmasıyla sadece muzik calan ya da muzik yapan değil, espri yapan sanal DJ ’lerle karşılaşırsanız şaşırmayın. Radyo DJ ’leri bu teknolojiler yuzunden işsiz kalır mı bilemiyoruz ama DJ ’lerin şimdiden temkinli olmasında fayda olduğunu duşunuyoruz.
16. Oğretmenlik
İyi bir oğretmenin hicbir yapay zek tarafından taklit edilemeyeceğini duşunuyoruz. Oğretmenlerimize saygımız sonsuz ve onlara buyuk minnet borcluyuz. Ancak şu gerceği goz ardı etmemeliyiz, artık oğrenciler karşısında konuşan birini dinlemekten cok videolar izlemeye meraklılar. Dev bir kutuphane, sınırsız bir bilgi deposu olan İnternet ’te her yeni eğitim platformu kurulduğunda oğretmenlik mesleği biraz daha tehdit altına girmeye başlıyor. Gunumuzde oyle bir sanal bilgi bolluğuyla karşı karşıyayız ki, bir konu hakkında bilgi edinmek istediğinizde kesinlikle bir oğretmene ihtiyac duymuyorsunuz. Oğretmenlik mesleği yok olacak diyemeyiz, ancak bu mesleğin yapısının değişebileceği gerceğiyle yuzleşmemiz gerekiyor.
17. Ciftcilik
Ciftcilik insanlık icin en vazgecilmez işlerin başında geliyor. Ciftcilik olmazsa sebzeler ve meyveler olmaz, sebzeler ve meyveler olmazsa ne olacağını duşunmek bile istemiyoruz. Endustriyel gelişmeler, tarım konusunda yapay zekÂnın kullanım alanının gelişmesi, robot denebilecek kadar akıllı traktorler ve daha bircok teknoloji bilinen ciftcilik kavramını yok etme tehdidi altına aldı. Yakın gelecekte ciftciler bildiğimiz ciftcilik işinden cok makine ya da yazılım operatorluğu yapacaklar. Bu mesleğe bakış acınızı değiştirseniz iyi edersiniz, yakında ciftcilikle uğraşanlar plazalarda calışan beyaz yakalılardan cok daha zeki insanlar olacaklar.
Kaynak: 1