O, ozellikle son secim sonuclarından sonra tası tarağı toplayıp yerleşmek istediğimiz Uruguay‘ın eski devlet başkanı. Dunyanın en “fakir”, en mutevazi devlet adamı olarak da bilinen saraysız, korumasız, makam aracsız José Mujica‘dan bahsediyoruz.
Ona “dunyanın en fakir devlet başkanı” diyenlere kızıyor. Haklı! Cunku o Uruguay Devlet Başkanı José Mujica. Ateist, vejetaryen, kravatsız, takım elbisesiz. 80 yaşında ama ulkesindeki lakabı “Pepe”, yani “kucuk oğlan cocuğu”.
Kucuk vosvos ’u ile ozdeşleşen, kendi oturduğu kucuk yazlık evine (saray demiyoruz yalnız) 100 oksuz Suriyeli multeci cocuğu yerleştiren, diğer dunya liderleri gibi koltuk sevdası ile yanıp tutuşmayıp zamanı gelince makamını bırakan o kalbimizin başkanı Mujica gectiğimiz gunlerde Turkiye ’deydi. Turkiye ’ye tarifeli ucakla gelen, İstanbul ’da da geleneğini bozmayıp 1973 model bir vosvos ’la seyahat eden, Taksim ’de uc yıldızlı bir otelde kalan kendisi mutevazi kalbi zengin Mujica ayrıca Cumartesi Anneleri ’ni de ziyaret eden ilk dunya siyasetcisi oldu.
Mujica hakkında daha 83249324 paragraf yazı yazabiliriz ama biz sizi buradayken Hurriyet‘e verdiği roportajdan one cıkan cumleleriyle baş başa bırakacağız. Diken‘in derlediği “ozlu sozler”in Turk siyasetine ders olması dileğiyle buyurun.
Yaşa Mujica başgan!
1. “Bir devlet başkanının halkının nasıl yaşadığını gormesi gerekir. Başka ıvır zıvırla cok uğraşırsanız buna vaktiniz kalmaz”
2. “İleriye bakıyorum. Cunku gecmişte olanların telafisi yok”
3. “Duşunduğun gibi yaşarsan, yaşadığın gibi duşunursun”
4. “Sade, yuksuz, bagajsız, maddi kaygıları olmayan, yalın bir hayat… Hoşuma giden, istediğim şeyleri yapabilme… Benim icin ozgurluk bu demek”
5. “Mağlubiyetler, zaferlerden cok daha oğreticidir”
6. “Bir devlet başkanının halkının nasıl yaşadığını gormesi gerekir. Başka ıvır zıvırla cok uğraşırsanız buna vaktiniz kalmaz”
7. “Merdivenleri basamak basamak cıkmak gerek. Cok radikal adımlar atarsam uğruna carpıştığım hicbir şeyi beceremem”
Lafta kalır. Konuşurum, bağırır, cağırırım, ama bu hicbir şeye cozum olmaz.
8. “Uretim araclarının dağılımını değiştirirsek toplumu da değiştireceğimizi duşunuyorduk. Yanılıyormuşuz. Kulturu değiştirmezsen hicbir şey değişmiyor”
Ve en zoru da kulturu değiştirmek. Yeni ve farklı bir kultur yaratmanın merkezinde felsefe ve etik yatıyor.
9. “İlerleme mucadelesi asla bitmez. Yani kaybedersek, bu mahvolduğumuz anlamına gelmez. Mucadeleye yeniden başlayabiliriz. Ama zafere ulaşırsak da bu kesin bir zafer olmaz
10. “Sadece Turkiye ’de değil, tum dunyada solun derdi ‘birlik ’ti”
Uruguay ’da sol, birlik olması gerektiğini oğrendiği gun, ortak programlar yaratmayı, beraber yurumeyi oğrendiği gun kazanmaya başladı.
11. “Kazandık, cunku birleştik. Farklılıklara saygı duyarak birlik olduk. Birleştiğinizde gercek bir alternatif olmaya başlıyorsunuz”
İnsanlar aptal değil. Hayatlarının ellerinden kaymasını istemiyorlar. Kimse boş laf, fikir tartışması istemiyor. Gercek şeyler istiyorlar. Tartışma ve fikirler icin değil, iktidar icin kavga etmek gerekir. İktidara oynamak icin guclu olmak gerekir. Guclu olmak buyuk kalabalıklarla mumkundur. Oldukca basit ama solun bunu anlaması cok kolay olmuyor.
12. “Kirlenme tuketim medeniyetinin bir sonucu. Zengin olmak isteyen insan, eninde sonunda ruhunu şeytana satar. Bu cağımızın bir hastalığı”
Tuketim medeniyeti bir orumcek ağı gibi, hepimizi yakalıyor. Mutluluğu, bitmek bilmeyen bir iştahla bir şeyler satın almakta sanıyoruz. Boyle bir sistemde bozulmak cok kolay.
13. “En katlanamadığım şey de realiteyi kabul etmemektir”
14. “Aşk en onemli şeydir, hayatın motorudur. Aşk olmazsa hayat da olmaz”
15. “İnsan daha iyi bir toplum kurmak icin cabalamalı. Bu belki sosyalizmdir ama başka araclara da ihtiyac var”
16. “İnsanın bencil bir tarafı var. Ama medeniyet dayanışmacı toplumlar da cıkarabiliyor. İnsan kendini geliştirebilen tek canlı. Ama aynı zamanda kendini yok edebilecek tek canlı”
17. “Che Guevara ’nın bıraktığı gibi bir miras bırakacağımı sanmıyorum. Muhtemelen yatağımda romatizmalı bir ihtiyar olarak oleceğim!”