Paris teror saldırılarının yankıları tum dunyada suruyor. Geride kalanlar acılarını, tepkilerini ve yitip gidenlere karşı belki de son gorevlerini yerine getirmek icin cabalıyor. Saldırının şoku atlatıldıktan sonra Twitter uzerinden “#PrayforParis / Paris İcin Dua Edin ’ etikiyle paylaşımlar gelmeye başlamıştı. Bir sure sonra bu etikete “dua paylaşımlarınız icin teşekkurler, ama artık daha fazla dine ihtiyacımız yok” goruşu gelmişti. Paris terorunun din kaynaklı bağlantısına tepki olarak atılan bu tweet ’e de hayli destek geldi. Her kesim tepkisini kendi inancı ve duşuncesiyle paylaşırken son olarak Tibet ’in ruhani lideri Dalay Lama da konuyla ilgili duşuncelerini dile getirdi.
Dalay Lama: Paris icin dua etmeyin, bu sorunu insanlar yarattı, cozmesi gereken de insanlar olmalı
İnsanlığın ortak değerlerini mantık ve duyguyla değerlendiren ve paylaşımlarını bu esaslara dayandıran Dalay Lama, Paris icin sadece dua edilmesine bir anlam veremediğini belirtti.
Dua değil, barış icin cabalamalıyız
Alman Deutsche Welle ’ye yapılan acıklamada Dalay Lama ’nın barış mesajları one cıktı. One cıkan yanlar ise diğer liderler ya da kanaat onderlerinden biraz daha “net” ifade edildi.
Ben bir Budistim ve dua etmeye inanıyorum…
… ama sorunu yaratan insanlar, cozumu ise tanrıdan bekliyorlar.
Dalay Lama acıklamasına “boyle bir durumda duanın bir mantığı bulunmuyor. Tanrı buna karşı probleminizi kendiniz cozmelisiniz, cunku onu ortaya cıkaran sizsiniz derdi” sozleriyle devam etti.
Sistemli şekilde insani değerleri yuceltmeli, uyum ve birliğe ulaşmalıyız
20. yuzyılın şiddeti bu yuzyıla daha da bulaşmamalı diyen Dalay Lama, gelecek icin umudunu kaybetmediğini de soyledi.
Eğer ortak insanı değerlerde buluşursak gecmiş yuzyılın şiddetine kapılmamak icin hÂl umudumuz var
“Bunlar herkesin sorumluluğunda. O halde ailemiz ve cevremizle birlik olup beraberce calışmalıyız. Bunları tanrıdan, Buda ’dan ya da hukumetlerden beklememeliyiz”.
Bugun karşılaştığımız durumlar aslında din ya da ırk farklılıklarına bağlı yuzeysel problemler
“Aslında hepimiz insanız, biriz” sozleriyle terore karşı duşuncelerini belirten Dalay Lama, aslında insanlar arasındaki yapay farklılıkların ne kadar onemsiz olduğunun altını cizdi.