ABD merkezli ekonomi dergisi Forbes ’in yayımladığı milyarderler listesinde uzun bir aradan sonra zirve el değiştirdi.
Dunyanın en zenginleri listesinde uzun zamandır bir numarada bulunan Microsoft kurucusu Bill Gates ikinci sıraya duşerken, Zara markasını da bunyesinde bulunduran İspanyol tekstil devi Inditex ’in patronu Amancio Ortega oldu. Listede 2005 yılında 23 ’uncu, 2013 yılında 3 ’uncu olan Ortega 2016 yılı itibariyle 1 ’inci sıraya yukseldi.
Forbes dergisi 79 yaşındaki İspanyol iş adamının varlığını 79 milyar dolar olarak gosterirken, ikinci sıradaki Bill Gates ’in 78 milyar 100 milyon dolarlık serveti olduğunu acıklandı. Ortega ’nın “dunyanın en zengin adamı” olduğu haberinin ardından sahibi olduğu Inditex şirketinin hisseleri tarihinin en yuksek seviyesine cıktı. Haliyle bu durum onun daha da zenginleşmesini sağladı, nihayetinde para parayı cekiyor.
1. Amancio Ortega, 28 Mart 1936 tarihinde Busdongo de Arbás, León, İspanya ’da doğdu ve cocukluğu León ’da gecti, 14 yaşında iken okulu bırakıp demiryolu işcisi olan babasının peşinden La Coruña, İspanya ’ya taşındılar.
2. Tekstil sektoru ile tanışması burada oldu, bugun halen Coruna ’da aynı yerinde calışmaya devam eden Gala tekstil firmasında işi oğrendi.
3. Kısa bir sure sonra da 1972 yılında adını, isminin baş harflerinin tersinden okunmasından alan GOA konfeksiyon şirketini kurdu.
4. 1975 yılına gelindiğinde ilk eşi Rosalia Mera ile birlikte ilk Zara mağazasını actı, aslında adını Zorba koymak istiyordu ancak bu isim coktan alınmıştı.
Ortega Zara ’nın isim hikayesini şoyle anlatıyor: Artık bir marka yaratmak istediğimi biliyordum. Markanın adını Zorba koymak istedim, cunku Anthony Queen ’in ‘Zorba The Greek ’ filmini cok beğenmiştim. Fakat isim icin başvurduğumda bu ismin alındığını oğrendim ve cok uzuldum. Onun yerine Zara ’yı sectim.”
5. Ortega halen bunyesinde Zara, Massimo Dutti, Oysho, Zara Home, Kiddy ’s Class, Tempe, Stradivarius, Pull and Bear/Often ve Bershka gibi dunya capında markalar barındıran Inditex Şirketler Grubu ’nun coğunluk hissesine sahip.
Bu grubun dunya genelinde 6 bin mağazası ve 92.000 ’den fazla calışanı vardır.
6. Amancio Ortega, yaşamında oldukca sıradan bir hayat suruyor, kravat takmayı reddediyor ve genellikle kot ve tişort giyiyor.
7. Ortega işine son derece bağlı bir patron, şirketlerindeki uretim ve tasarım surecinde oldukca aktif rol aldığı bilinmekte.
Zaten “İşim benim değil ben işimin malıyım” diyerek bunu cok guzel ozetliyor.
8. Ortega basında yer almayı kesinlikle sevmiyor, sadece bir kere Business week dergisine kapak olmuş, kapakta yer alan fotoğrafı da neredeyse medyadaki tek fotoğrafı.
Calışanlarının anlattığına gore oğlen yemeklerini kafeteryada calışanlarla yiyor. Dunyanın tekstil urununu uretmesine rağmen basit giyiniyor, mavi blazer ceket ve gri pantolon onun klasiği. Unlu olmakla ilgili olarak da hicbir derdi olmadığı anlaşılıyor. Ortega, “Neden basından bu kadar saklanıyorsunuz” sorusuna, “Sokakta sadece ailem ve birlikte calıştığım insanlar tarafından tanınmak istiyorum” diye cevap veriyor.
9. Ortega ’ya gore Zara ’nın bu kadar başarılı olmasının sırrı ucuz fiyat politikası ve surekli değişen kreasyon.
Sık kreasyon değiştirmek onun icin son derece onemli aynı zamanda muşterinin isteklerini en iyi anlayan kesimin satış pazarlama departmanı değil, sahada muşteriyle birebir ilişki halinde olan tezgahtarın olduğunu savunuyor Ortega. Belki de bu kadar buyuk olmasının sebebi ayrıntılara bu kadar dikkat etmesidir.
10. Ortega ’nın ne kadar sıradan bir hayat surduğunu oturduğu evden anlamak da mumkun, ikinci eşi Flora ile birlikte La Coruna ’da bir apartman dairesinde yaşıyorlar.
11. Biz bu yazıyı hazırlarken, henuz guncellenmemiş olsa bile Bill Gates servetini 79 milyar doların uzerine cıkararak yine birinci sıraya yerleşti.
12. Sanırız Ortega buna cok sevinmiştir, zira bu kadar sade bir hayat yaşayan, goz onunde olmayı sevmeyen bir insanın dunyanın en zengin adamı olmasına sevinmesi pek olası gibi durmuyor.
Bonus – Cambridge Duşesi Kate Middleton Zara ’nın en buyuk hayranlarından biri, bircok fotoğrafta kendisini Zara kıyafetleri icinde goruyoruz.