Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 1 ’inci Dunya Savaşı ’nın ardından imzalanan Lozan Anlaşması icin “Yıllarca bize zafer diye yutturmaya calıştılar” dedi.
Muhtarlar toplantısında “Bize Sevr ’i gosterip Lozan ’a razı ettiler. İşte o anlaşmada masaya oturanlar sebebiyle. O masaya oturanlar o anlaşmanın hakkını veremediler. Bağırsan sesimizin duyulacağı adaları verdik. Zafer mi bu. Oralar bizimdi. Oralarda bizim hala camilerimiz var. Ama şu anda hala Ege ’de kıta sahanlığı ne olacak diye konuşuyoruz Veremedikleri icin bunun sıkıntısını yaşıyoruz” diye eleştirdi.”
Anlaşmayı Turkiye adına İsmet İnonu başkanlığındaki bir heyet imzalamıştı. Anlaşma, Lozan donuşu İnonu ’yu bizzat karşılayan Mustafa Kemal Ataturk tarafından da onaylanıp benimsenmişti.
Peki İki ay once Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Lozan Barış Antlaşması ’nın 93. yılı dolayısıyla 24 Temmuz 2016 tarihinde yaptığı acıklamada Ne demişti: “Bu anlaşma, yeni kurulan devletimizin tapusu niteliğindedir.” Bu iki konuşma arasındaki kıyaslamayı tamamen size bırakıyoruz.
Peki Tarihciler Lozan Barış Antlaşması Hakkında ne diyor? Aslında bir cok tarihcinin Lozan Barış Antlaşmasıyla ilgili acıklamaları oldu. Bu acıklamalardan aslında en cok ilgi ceken acıklama Boğazici Universitesi oğretim uyesi Doc. Dr. Sevtap Demirci ’den geldi.
Butun insanlar tarafından kulaktan kulağa fısıltı yoluyla dolaşmış olan “Lozan anlaşmasının 2023 ’te sona ereceği” antlaşmanın sadece 100 yılla sınırlandırıldığı, gizli tutulan maddeler olduğu iddialarına şoyle yanıt verdi: “Hem Turkiye ’de hem İngiliz arşivlerinde benim neredeyse gormediğim belge kalmadı. Bu belgelerin hic birisinde bu antlaşma 100 yıl sonra sona erecektir veya bir bitiş tarihi vardır diye bir şey yok. Ben acık ve net soyleyeyim Lozan ’ın hicbir gizli maddesi yok. Varsa da ben gormedim, bulanlar varsa bekliyorum, bize de gosterin biz de oğrenelim. Bu bir komplo teorisi olarak gozukuyor bana.” dedi.
Lozan Hezimet mi Başarı mı? Genc Bakış programına katılan Prof. Dr. İlber Ortaylı “Lozan Hezimet mi Başarı mı?” sorusuna soyle cevap verdi.
Prof. Baskın Oran: Erdoğan milliyetci tahriklere başladı; adalar Lozan ’da değil, 1913 ’te kaybedildi
Siyaset bilimci Prof. Baskın Oran; “Adalar 1913 ’te Osmanlı imparatorluğu tarafından verildi. Ve oyle Yunanistan ’la falan karşı karşıya değil 6 tane buyuk Avrupa devleti karar verdi. Once 1913 Londra Antlaşması ’yla buyuk devletlerin kararı, sonra da Osmanlı ile Yunanistan arasında yapılan Atina Antlaşmasıyla 12 Ada İtalya ’ya verildi. Geri kalan adaların, İmroz ve Bozcaada haric, Yunanistan ’a verilmesi kararlaştırıldı. Ancak bu antlaşma resmileşemeden I. Dunya Savaşı patladı ve mesele Lozan ’a kaldı” ifadesini kullandı. Oran altı buyuk devleti İngiltere, Fransa, Almanya, Rusya, İtalya ve Avusturya – Macaristan olarak sıraladı.
İngilizler Lozan Hakkında Ne Dedi?
Mustafa Kemal Ataturk Nutuk ’ta Lozan zaferini boyle anlatmıştı: Benzeri gorulmemiş bir siyasi zafer eseridir! “Tarih yazmak, tarih yapmak kadar muhimdir. Yazan yapana sadık kalmazsa değişmiyen hakikat, insanlığı şaşırtacak bir mahiyet alır” diyen Ulu Onder Mustafa Kemal Ataturk, Turk tarihinin en buyuk eseri Nutuk ’ta Lozan zaferini Turk Milleti ’ne, hem “tarih yaratıcısı” hem de “tarih yazıcısı” roluyle, Lozan ’daki zaferi golgelemeye calışanlara ve calışacaklara ders niteliğinde, ilk ağızdan ve tum detaylarıyla boyle anlatmıştı:
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ’ın bu konuşmasının ardından sosyal medyadan yukselen sesler: 1 Cumhuriyet'in tapusu Lozan'ı zafer olarak gormemeleri doğal. Onlar Vahdettin'in İngiliz Zırhlısıyla kacmasını zafer sayıyor. #lozan
— Mehmet Ali Celebi (@tgmcelebi) 29 Eylul 2016
2 Madem #Lozan tartışıyoruz Kerkuk'u Barzani işgal ederken, Ruslar Kırım'ı ilhak ederken "İsmet İnonu" neden gıkını cıkarmadı onu da konuşalım
— Sinan Oğan (@DrSinanOgan) 29 Eylul 2016
3 #Lozan uzerine. pic.twitter.com/Mm3UIwiv8l
— İlber Ortaylı (@ILBERORTAYLIGSU) 29 Eylul 2016
4 Suleyman Şah Turbesini gece yarısı kacıranlar gelmiş Lozan'a laf atıyor. 15 Temmuz'un gazı kafa yaptı demek.
— harunkaranfilci (@harunkaranfilci) 29 Eylul 2016
5 #CumhurbaşkanıErdoğan
Lozan
Evlad-ı Osmanlıcıların oyduğu Vahdettin İstanbul'un anahtarını (ulkenin namusunu) İngilizlere takdim ederken. pic.twitter.com/rzthRddHsf
— GokHan #MKA (@_GokHan_1) 29 Eylul 2016
6 Lozan Antlaşması hezimettir diyenler, şunu dinleyin de bir şeyler oğrenin : pic.twitter.com/Ws2b01xpRz
— Onur (@ttractatus) 29 Eylul 2016
7 Şam'da oğle namazı kılmayı hedefleyip Rusya'ya takla atarak sınırından burnunu cıkaranlar Lozan'a cok konuşmasa keşke.
— hayko bağdat (@haykobagdat) 29 Eylul 2016
8 Lozan hezimettir yalanına da cevap vermiştim…. Lozan son 200 yılda imzalanan en şerefli ve başarılı antlaşmadır. https://t.co/gvcVIUGYTJ
— Sinan Meydan (@SMEYDAN) 29 Eylul 2016
9 Cumhurbaşkanımız Lozan zaferi denen sacmalığı ifade etti.Kendisinin arkasına saklanarak yukselen Kemalizm rezaletine dur dedi.Helal olsun.
— Cem Kucuk (@cemkucuk55) 29 Eylul 2016
10 Tarih 3'e ayrılır
1)Olan tarih
2)Resmi tarih
3)Kulaktan dolma tarih (goygoy tarihi).
— Levent Uzumcu (@LeventUzumcu) 29 Eylul 2016
11 1923 #Lozan antlaşmasına camur atmayı bırak, secim mitinglerinde vaat ettiğin 2023 hedeflerinin neden hicbirini tutturamadığını anlat…
— Sedef Kabas (@SedefKabas) 29 Eylul 2016
12 İlkokul mezunu bir imamın bile kandırdığı adam, Lozan'ın zafer olduğuna kanmamış!
Gercekten cok inandırıcı…#Lozan
— Erdal Aksunger (@EAksunger) 29 Eylul 2016
13 İktidar olduğu gunden bu yana kandırılmadığı grup, orgut, kişi kalmayanlar bugun Lozan'ı beğenmiyor. Lozan bizimdir, Sevr sizin! #Lozan pic.twitter.com/V45YjRHWPe
— Aylin Nazlıaka (@AylinNazliaka) 29 Eylul 2016
14 Cumhuriyetle hesaplaşma hal bitmemiş…
— Lutfu Turkkan (@LutfuTurkkan) 29 Eylul 2016