Son yıllarda yaşanan multeci krizlerinin ardı arkası kesilmiyor. Savaşlar, yaşanan onca acı, ister istemez bizleri başka coğrafyadaki insanlarla birlikte yaşamaya tabi tutuyor. Doğduğumuz yerlerin, ırklarımızın ya da milliyetlerimizin şans eseri olduğunu ve bununla yuzleşerek empati icinde yaşamamız gerektiğini oğrenmemiz gerekiyor.
Sırp katliamında henuz bir cocukken Turkiye ’ye sığınan @e_secer adlı bir Twitter kulanıcısı o yıllarda multecilere nasıl davranıldığına dair kucuk bir floodu paylaşmış.
1. Istanbul'da multeciyken eve yakin bakkal arada bana bedava seker verirdi. Bir gun tesekkur icin annemin yaptigi bosnak boreginden goturdum.
— Emine ŞecerovicKaşli (@e_secer) July 7, 2017
2. Anlasamadik bakkal amcayla, henuz turkce bilmiyordum. Ama mutlu olmustu. Borek tabagini yine sekerle dolu geri verdi. Hala hatirlarim onu.
3. Ismini bilmem, cok kalmadik orda, ama yuzunu hala iyi hatirlarim. Hayattaysa, Bosna'da birilerinin ona dua ettigini, bilmesini isterdim.
4. Evin sokaginda da cocuklarla oyun oynardik. Turkcem yarim yamalak.Ama cocuk daha kolay anlasiyor.Pastane vardi,tam bizim balkona bakiyordu.
5. Oyun sirasinda cocuklar pastaneye dondurma yemege giderdi. Bende para olmazdi,baba Bosna'daydi hala,eve kacardim,balkondan izlerdim onlari.
6. Bir gun pastaneci eve bir kase dolu dondurma gonderdi. Allah'im nasil bir mutluluktu. Sokaga inip cocuklarla beraber yemistik. Kasik kasik.
7. Bugun multecilere karsi olanlara bakilirsa benim ne o sekerlere, ne de o dondurmaya hakkim vardi. Belki ancak bir multeci cadiri hakkimdi.
8. Siz siz olun, Turk insani, yardiminizi arada kotuye kullanan olsa bile, yillar sonra size dua edecek olanlarin sayisi daha buyuktur.
9. Istanbul'da multeci olarak kaldigim 2 yilda boylesi ani cokca biriktirdim. Bugun dualarda hatirladigim cok isimsiz Turk dost var.
Kaynak: 1