ABD ’nin “personel guvenliği” gerekcesiyle Turkiye ’nin vize başvurularını askıya almasının ardından gozler doların yukselişine cevrildi. Karar acıklanır acıklanamaz yukselişe gecen dolar, bircok kişinin ister istemez buyuk bir endişe icine girmesine yol actı.
Dolarla birlikte bir diğer soru da karşılıklı misillemeler sonrasında Turkiye ’ye seyahat edecek Amerikalıların durumuna cevrildi. Bu yaşanan hengamenin nasıl sonuclanacağı ve ekonomik olarak bizleri nasıl etkileyeceği merak konusu…
Oncelikle krizin patladığı acıklamaya yeniden bakalım;
Bu kararın ardından dolar hızlı bir yukselişe gecti.
ABD ’nin bu tutumu uyguladığı ulkelere bakacak olursak durum pek de ic acıcı değil; listede Belarus, Libya, Yemen ve Suriye gibi ulkeler de bulunuyor.
Peki gocmenlerin haricinde askıya alınan vize başvuruları kimleri kapsıyor?
ABD ’nin aldığı kararın Dışişleri Bakanlığı ’nın internet sitesinde belirtildiği gibi tum pasaportlar icin gecerli olduğu oğrenilirken, ABD vizesi olanların soz konusu karardan etkilenmeyeceği bildirildi.
AKP ’den ilk acıklama basın sozcusu Mahir Unal ’dan geldi;
“Dışişleri Bakanlığımız gerekli acıklamaları yapacak. Bugun Sayın Cumhurbaşkanımız da acıklama yapacak. Amerikan Buyukelciliği ’nin muhattabı bizim Washington Buyukelciliğimizdir. Sureci takip ediyoruz. Biz son derece rasyonel yaklaşıyoruz.”
ABD vize başvurularını askıya alınca Turkiye ’den de misilleme gecikmedi; “ABD ’deki tum misyonlarımızdaki ABD vatandaşlarına yonelik vize işlemleri askıya alınmıştır” acıklaması yapıldı.
Peki ya hızla yukselişe gecen doların durumu ne olacak? Konuyla ilgili ilk acıklama Merkez Bankası ’ndan geldi;
Doların 3.70 ’lik bir seviyeye dayanmasının ardından Merkez Bankası ’ndan da acıklama geldi. “Swap piyasasında TL pozisyon alan bazı yatırımcıların bir miktar pozisyon ayarlama eğiliminde oldukları goruluyor, jeopolitik endişelerden kaynaklı gecici bir etki olabilir, yakından takip ediyoruz.” Acıklamalar hic de ic acıcı değil. Doların da bu saatten sonra daha da yukseleceği aşikar. Fakat son durumların bizleri nasıl etkileyeceği de bir hayli muamma.
1.Daha onceki tecrubelerine dayanan kullanıcılar ise doların yukselişinden bir hayli endişeli. dolar patlaması-ekonomik kriz gormuş kuşaklar, genclere travma tedavisi icin harekete gecmeli. ciddiyim
— umit kıvanc (@umit_k) October 8, 2017
2. Dolar yukselişe gecmişken, ABD'de yaşayan vatandaşımızdan tokat gibi bir cevap: 1 dolar burda hep 1 dolar. Ulkemizi gısganıyorlar.
— Comar is Coming (@ComarisComing) October 8, 2017
3. -benzin 5 lirayı gecmiş
-olsun ben hep 50 liralık alıyorum
-dolar ucmuş
-benim dolarım yok
-ABD vize yasağı koymuş
-ben zaten hic gitmiyom!
— filinta (@1mecit1) October 9, 2017
4. AKP'nin ulkeyi getirdiği durum:
Bir gece ansızın Musul 82, Kerkuk 83 derken bir saatte ansızın Dolar 3.84, Euro 4.40!
— Damla Sonmez (@damlasbjk) October 8, 2017
5. Aziz Yıldırım sen nasıl bir adamsın gecen hafta 50 m$ kredi cektin dolar 3.75'e fırladı.Durduk yere min. 15 milyon tl zarar etti Fenerbahce.
— Serdar #AliKoc (@sanchezhill_) October 8, 2017
6. Gezi Parkı olayları sırasında dolar 1.82'den 1.92'ye cıktı diye fatura hesaplayan arkadaşları piste alalım.
— – (@a_o______) October 8, 2017
7. %40 mtv artışından yaklaşık 2 milyar tl elde ediliyordu. sırf bu geceki dolar artışıyla dış borc yaklaşık 90 milyar tl arttı.
— uzobey (@uzobey) October 8, 2017
8. Adam dolar borcun mu var,sanane dolardan yazmış. Ailesi işten cıkarılacak, kendi iş bulamayacak, şirketler kuculecek, kriz olacak haberi yok
— Evseksisi (@Evseksisi) October 8, 2017
9. Ulan 2 saat uykuya daldım uyandım dolar 50 kuruş artmış. Gece 4 oldu Şerefsizim uyumaya korkuyorum :S
— Gokhan Akdolu (@Patavatsiz) October 9, 2017
10. Merkez bankası rezervleri Dolar'ın yukselişini karşılayamaz, batıyoruz. Allah kahretsin ya. Durum cok ciddi. Adamlar ulkeyi yaktı.
— John McClane (@invictavoluntas) October 8, 2017
11. reis izin versin dolar basalım tanıdık kırtasiyeci var
— ABD TC Albert (@bekesbenav) October 8, 2017
12. Dolar 1 kuruş artınca dış borc 4 milyar TL artırıyor. Dış borcumuz 1 gunde 40 milyar TL arttı. Buyuk devletin buyuk borcu olur hamdolsun.
— Dahi Bilal (@DahiBilal) October 8, 2017
13. Gezi direnişinde "dolar artıyor, bunlar vatan haini" deyip sopalarla bağıran esnaf, dolar surekli ucuyor cıt yok. Diliniz gotunuze mi kactı?
— MuhÂlif İMAM (@imamefendi_) October 8, 2017
14. siz dolar 4 tl oldu gibi gereksiz şeylerle oyalanırken samsung'un opucuk emojisi değiştirildi. uyu turkiyem uyu… (sağdaki yeni) pic.twitter.com/QrZC5XqPPY
— emre.exe™ (@W41N1ZxA7Ct9) October 8, 2017
15. Piyasaların acıldığı an dolar pic.twitter.com/GYMi6Jugt3
— samataryan (@samataryan) October 8, 2017
16. Merkez Bankası'ndan flaş Dolar acıklaması; Pazartesi sendromu yaşıyor ustune fazla gitmeyin.
— CEN-CIDEL (@Cen_Cidel_) October 9, 2017