ABD ’nin İran ’a yonelik yaptırımlarını yasa dışı yollarla delmekle sucladığı eski Halkbank Genel Mudur Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla ’nın yargılandığı davanın 2. gunu goruluyor. Sucunu kabul eden ve savcılıkla işbirliği konusunda anlaşan Reza Zarrab, dun hem juriye ifade vermiş, hem de suclarını savcı ve hakime itiraf etmeye başlamıştı.
Aynı dun olduğu gibi bugun de gelişmeleri Twitter uzerinden davayı anlatan ABD ’li gazetecilerden sizlere aktaracağız.
Guncelleniyor…
Dava duruşması yarın (cuma) devam edilmek uzere sona erdi. Hakim Richard Berman: “Hamama giren terler”
Zarrab: “Ahmet Alacacı benim kÂrımın bir kısmını Zafer Cağlayan ’a verdiğimi ve maliyetlerimin onunkinden yuksek olduğunu biliyordu… Kendisi kimseye bir odeme yapmadığından, bizimkinden cok daha duşuk bir fiyat veriyordu piyasaya.”
Yeni bir tape: Ahmet Alacacı ’nın hesaplarını kapatması konuşuluyor. Alacacı, Zarrab ’a altın ticaretinden bahseden kişi.
Zarrab: “Başta onun şirketlerini kullanıyordum, sonra o da İran ’la kendi ticaret işine başladı.”
Reza Zarrab ve Suleyman Aslan arasında gecen Whatsapp yazışmasından: “Sevgili genel mudurum, bugun gıdaya başladım. Başka bir deyişle gıda ticareti başladı.”
Zarrab: “Halkbank bize gıda ile başlayın dedi ve ben de Happani ’ye gıdadan başlamamız gerektiğini soyledim”
Zarrab: “Nisan 2013 itibariyle yeni bir yontem, yeni bir sistem bulacaktık.”
Reza Zarrab ’ın ifadesi: “Defalarca Hakan Atilla ’ya ulaşmamız gereken ya da onun bize ulaşması gerektiği durumlar oldu. 2013 ’te Atilla ’ya ‘resmi evrak ’ teyidinde yardımcı oldum.”
Savcılık makamı Halkbank ’ın nihayetinde altın ticaretini sona erdirdiği ve İran işlemlerini insani yardım olarak niteleyerek gizlediğini soyledi. Savcı, Suleyman Aslan ’dan gelen bir mesajı da delil dosyasına ekledi. Tum bu eklenen deliller daha sonra kamuya acık hÂle gelecek. Delillere gore, altın ticaretinin biteceğine dikkat ceken Aslan, “Gıda, ilac ve benzeri şeylere olan buyuk bir ihtiyac bulunuyor” diyor.
Reza Zarrab ve Suleyman Aslan arasındaki Whatsapp yazışmalarının kaydı delil dosyasına eklendi: Zarrab: “Genellikle Whatsapp uzerinde hassas mevzuları yazıyorduk, şahsi meseleler, ozel konular.”
Zarrab: “HSBC işlemlerinin İran işlemlerinden haric.”
Savunma avukatı uyumsuzluk nedeniyle itirazını dile getirdi. İfade devam ediyor.
Bir diğer telefon tapesi delil dosyasına ekleniyor Hakan Atilla ’nın avukatı delil dosyasına eklenen her yeni tapeye itiraz ediyor. Şu an Levent Balkan ve Reza Zarrab arasında gectiği iddia edilen, HSBC işlemlerini tarif eden tape kayıtları okunuyor.
Zarrab ’ın şirketi Royal Denizcilik ’e gelindi Zarrab: “Aldığımız para karşılığı kadar altın ihracatı gercekleştirmek zorundaydık. Dilerseniz cizerek gosterebilirim.”
Hakim: “Şu an icin cizime gerek yok”
Zarrab: “Cinliler bu para ticaretinin İran ’la ilgisi olduğunu anladıkları anda durdular.”
Halkbank muadili Cinli yetkililere ‘ruşvet vermeden ’, Cin ’de İran işlemlerinin altından kalkamayacakları sonucuna vardıklarını acıkladı. Zarrab, Ruchan Bayar ’ın, Cin ’deki banka hesaplarının kesinlikle Halkbank ’la yapılan şekilde bir ticari faaliyete izin vermediğini soyluyor. ABD ’deki duruşmada, Zarrab ve Ruchan Bayar arasındaki bir telefon goruşmesinin tapesine gelindi. Zarrab: “O zamanın İcişleri Bakanı Muammer Guler ’in, oğlundan yardım istedim”
Bakanın oğlu Barış Guler o zamanlar Reza Zarrab ’ın şirketinde danışman olarak calışıyordu. Zarrab Barış Guler ’le şahsen tanıştıklarını, telefon ve Whatsapp uzerinden goruştuklerini belirtti. via/ @KlasfeldReports
Savcı soruyor: “E-postadaki iletişim, sizin Cin ’de yaptığınız işlerle mi ilgili?”
Zarrab: “Evet, İran ’daki ticaretle ilgili. Cin ’deki işlemler Turkiye ’dekinden daha zahmetliydi cunku işlemlerin İran ’la olmasından dolayı tedirgindiler.”
Duruşma devam ediyor… Savcı doğrudan Cin ’le ilgili olan para aktarımları konusuna geciyor.
Duruşmaya ara verildi. Turkiye saati ile 22:00 ’da devam edecek. Hakim soruyor:
“Cin ’deki işlemlerin durmasından once ne kadar sure calıştınız?”
Zarrab: “Birkac ay”
Hakim soruyor: “Cin ’de hic şirket kurdunuz mu?”
Zarrab: “Evet sayın hakim.”
Kayıtlarda Ruşen Bayar ’ın Zarrab ’a gonderdiği bir e-posta bulunuyor. Bu e-postada Eylul 2012 ’de Zarrab ’ın yaptığı işleri ozetleyen ve Turkiye ’de uygulanan sistemi Cin ’e de taşımayı tartışan bir yazışma yer alıyor. Another email, this time from Ruchan Bayar, a Zarrab staffer. It was sent to Zarrab.
It's from September 2012 – an information report or summary for Zarrab, on how to copy the system that worked in Turkey to China.
Cathy Fleming objects: Foundation + hearsay.
— Katie Zavadski (@katiezavadski) November 30, 2017
Zarrab: “Zaten Ekonomi Bakanı ’na ruşvet veriyordum, Halkbank ’tan birine daha ruşvet verme gereği duymadım. Hakan Atilla da zaten ruşvet istemedi.”
Zarrab ’ın muhasebe kayıtları incelenmeye devam ediyor Zarrab ’ın şirketindeki ic muhasebe kayıtlarına gore yapılan harcamalardan bir tanesi; satın alınan bir kol saati. Zarrab ise bircok kol saati aldığını soyluyor. via/ @KlasfeldReports
Zarrab ’ın muhasebe kayıtları incelenmeye devam ediyor Odemelerden birinin kaydına gore, [Halkbank eski Genel Muduru] Suleyman Aslan adına yapılan bir odemenin meblağı 2 milyon Avro olarak kaydedilmiş. Bazen o kadar cok ruşvet veriliyormuş ki kime gonderildiği kısmında hatalar oluyormuş. via @KlasfeldReports
Duruşmada Zarrab ’ın şirketinin ic muhasebe kayıtları inceleniyor. İran altın ticaretinde gelen ve giden paranın kayıtlarına bakıldı. Buna gore, gelen paranın yuzde 50 ’si Zafer Cağlayan ’a odenmiş. @katiezavadski
Duruşmayı yakından takip eden @katiezavadski son yaşananları anlatıp değerlendiriyor. “Hakan Atilla ’nın avukatı Cathy Fleming, yeni tapelere, e-postalara vs. gidi delillere itiraz ediyor. İtirazlar reddediliyor fakat bu itirazlar, sonrasında temyiz icin zemin oluşturacak şekilde hazırlanıyor.”
Zarrab Aslan ’a verdiği ruşvetin onemini anlatıyor:
“İranlıların verdiği uluslararası para transferi talimatlarını ben yerine getiriyordum. İranlılar bunu doğrudan Halkbank ’ın yapmasını istiyordu. Halkbank razı gelirse ben ekarte edilecektim”
Zarrab: “Suleyman Aslan ’a verilen ruşvet, Zafer Cağlayan ’a verilenden daha onemliydi, cunku Suleyman Aslan nihai bekciydi”
Zarrab: “Tıpkı Sermayeh Bank gibi, şemada cizdiğim uzere, bircok İran bankası Halkbank altında hesaplara sahip.”
Duruşma devam ediyor: Zarrab, İranlıların kendisini devre dışı bırakarak doğrudan odemeleri kendileri yapacağından endişe etmiş; bu nedenle de Suleyman Aslan ’la birlikte calışıp bunun olmamasını sağlamış.” via @katiezavadski
Reza Zarrab: “Ziraat Bankası ’nın New York ’ta bir şubesi bulunduğunu sanıyordum” dedi. Mahkemeye birkac dakikalık ara verildi.
Telefon tapesinde Reza Zarrab, Ziraat Bankası ve Vakıfbank ’ın da altın ticareti işine girmesiyle ilgili olarak; “Sayın Başbakan [Recep Tayyip Erdoğan] ve Ali Babacan onay ve işlerin başlaması icin talimat verdi.””
Soru: “Bu ne demektir?” Zarrab: “Suleyman Bey ’in soylemek istediği şey; Arap-Turk Bankası ’ndan para gonderince onlara yardım ederiz, onlar da karşılığında bize yardım eder.”
19:05 Zarrab: “Aslan bana, ‘El eli yıkar, iki el de yuzu yıkar ’ dedi.”
Sarraf işin icindeki Hindistan şirketlerinden birinin adını ‘Bharat Oil ’ diye verdi. Savcı: “Donemin başbakanı kimdi?
Zarrab: “Recep Tayyip Erdoğan”
Zarrab: “O donem Ziraat Bankası ve Vakıfbank da İran işlerine dahil olmak istiyordu.”
Zarrab:
“Aslan ’a ruşvet verebilmem icin Cağlayan ’dan onay almam gerektiğini soyledim. Yardımcım Abdullah Happani ’yi arayıp (Aslan ’ı kastederek), ‘Bu da ruşvetci cıktı ’ dedim.”
Zarrab Halkbank eski Genel Muduru Suleyman Aslan hakkında konuşuyor: “Geleceğini teminat altına almak istedi, tum bu olanlarla ilgili huzursuzluğunu dile getirdi; surekli ABD ’den İran yaptırımlarıyla ilgili cekincelere dair mesajlar alıyordu”
Zarrab: “Para, Arap Turk Bankası ’na lira cinsinden aktarılıyordu. Dolar olsaydı ABD aracılığıyla aktarılması gerekiyordu, Avro olsa bu defa da Avrupa ’dan gecmesi gerekecekti. Bu yuzden Turk Lirası olunca Turkiye ’de kalabiliyordu.”
Savcı soruyor:
“İran ’ın parası Hindistan ’dan Halkbank ’taki hesaba, Halkbank ’tan da Arap Turk Bankası ’na aktarıldı. Bu banka neden devreye sokuldu?
Zarrab: “Paranın cıkış noktasını saklamak icin”
Ozgur Eker ve Reza Zarrab arasındaki bir başka tape hakkında konuşuluyor. Ozgur Eker, zamanının Arap-Turk Bankası yetkilisiydi. Goruşme tarihi ise Ekim 2012.
Zarrab: “Hint parası Halkbank ’a geliyor. Sonra oradan Arap-Turk Bankası ’na, oradan da benim hesabıma ve altın olarak cevrilip ticarette kullanılıyor.”
Zarrab: “Suleyman Aslan buna ‘imkansız ’ karşılığını verdi, ‘İran ’ın uluslararası odemeleri icin aracı olamayız, ama var olan sistem uzerinden odeme yapmalarına izin verebiliriz ’ dedi.
Var olan sistem derken beni kastediyordu.”
18:25 Zarrab dun cizdiği şemada anlatıyor:
“Goruşmede one cıkan ikinci bir mesele, yonetmeliklerin uygulamasında Halkbank kolaylık sağlayacak ve uluslararası odeme talimatlarının gercekleşmesine izin verecekti. Talep Bijan Alipour tarafından yapıldı.”
Zarrab: “Halkbank bu anlaşmayı Suleyman Aslan ile en baştan kabul etti. Bir tek şartı vardı; Hintliler icin Halkbank ’ta acılan bu hesap medyada duyulursa anlaşma derhal terk edilecekti.”
Soru: Hindistan ’ın paraları Halkbank ’a nasıl aktarılacaktı? Zarrab: “Hint şirketi Halkbank ’ta hesap acacak, Hindistan ’daki ham petrol alıcısı parayı Halkbank hesabına yatıracaktı. Ardından başka bir Turk bankasına aktarılacak, ben de son aktarıldığı yerden alacaktım.”
18:11 Zarrab: “Halkbankcılar yapılanların basına sızmasından korkuyordu.”
18:10 Sırada sanık Halkbank eski Genel mudur yardımcısı Hakan Atilla ile İranlılar arasındaki bir toplantı var.
Zarrab Hindistan ’a satılan ham petrolden elde edilen geliri aktarmakla ilgili: “İranlılar baskı yaparak Halkbank ’tan uluslararası odemelerini yapmasını talep etti”
18:07Bir diğer tape, Reza Zarrab ve İstanbul Bolge Trafik Şube Muduru arasında geciyor; Zarrab: “İstanbul Bolge Trafik Denetleme Şube Muduru ’nden emniyet şeridini kullanabilmek icin izin istedim.”
18:05 Duruşmada, #RezaZarrab ’ın sorgusunda Onur Kaya ile olan telefon goruşmesinin tapesi soruluyor. Zarrab: “Zafer Cağlayan ’la İranlılar arasında, benim de bulunduğum bircok toplantı gercekleştirildi.”
Zarrab Hindistan, Cin, Guney Kore ve Japonya ’nın da İran ’dan petrol almak icin yaptırımları deldiğini ima ediyor 17:53: Zarrab konuşmaya başladı… Savcı soruyor “FBI neden sizi koruma altına aldı?”
Zarrab: “Cezaevinde tehdit edildim.”
17:34
Reza Zarrab dun karar verildiği gibi duruşma salonuna mahkum kıyafetiyle değil, takım elbiseyle getirildi.
Sosyal medya dunku itirafları bu şekilde karşıladı
İlk gun neler oldu? İşte Zarrab ’ın itiraflarından one cıkanlar;
-“ABD hukumeti bana hicbir af sozu vermedi. Cezama hakim karar verecek. Savcılıkla işbirliği, sorumluluğumu kabul edip hapisten cıkmanın en hızlı yoluydu.”
-“Turkiye ’ye iade edilmem icin avukatlar tuttum. Olmayınca sucumu itiraf etmeye karar verdim.”
-“İranlılar petrol ve doğalgaz satışından elde ettikleri paraları kullanamıyordu yaptırımlar yuzunden. Uluslararası odemelerini yapamıyorlardı. Mehmet Hakan Atilla Halkbank ’ta yaptırımlar konusundaki en bilgili adamdı.”
-“Aktif Bank ’ın genel muduruyle goruştukten sonra hesabım acıldı. Hesap acmama eski AB bakanı Egemen Bağış yardım etti. Once beş 10 milyon dolarlık işlemlerle başladım.”
-“Altın ihracatı sistemini Halkbank hesapları uzerinden işletmeyi kuyumcu Ahmet (soyadı anlaşılmadı) onerdi.”
-“Başta Halkbank benimle calışmak istemedi. Turkiye ’deki şohretimden oturu. Genel Mudur Suleyman Aslan, ‘Altın ihracatı yapmak icin fazla populersin ’ dedi. Cunku benim karım cok unlu bir şarkıcıydı. Surekli goz onunde bulunan biriydim. Yine de bastırdım işi kotarmak icin.”
-“Halkbank ’la iş tutabilmek icin benim hesaplarıma gore Cağlayan ’a en az 40 ila 50 milyon avro ruşvet verdim. Diğer para birimleriyle verdiklerim ayrı.”
-“Halkbank ’a gelen paranın bankadan cıkışı euro ve Turk Lirası olarak DenizBank ’a gonderilmesi aracılığıyla yapılıyor”
– “Birkac milyar Avro, İranlılardan aldığımız ve altın olarak gizlediğimiz uluslararası odeme talimatlarını gercekleştirmek icin kullanıldı. Bu konuyu Suleyman Aslan ve diğerleriyle de goruşmuştuk.”