Sadece ulkemizde değil tum dunyada başlı başına bir sorun haline gelen cinsiyet eşitsizliğine farkındalık yaratmak icin adımlar atılmaya devam ediyor. Kuşkusuz en buyuk adımlardan bir tanesi de Birleşmiş Milletler ’den (BM) geldi.
BM ’in tum birimlerinde cinsiyet eşitliğini sağlamak sozunun arkasında duran BM Genel Sekreteri António Guterres Kıdemli Yonetim Ekibinde cinsiyet eşitliğine ulaştı. Guterres ’in yazdığı mektuptan hareketle BM ’nin resmen cinsiyet eşitliği konusunda buyuk adımlar atacağı soyleniyor.
Malum gunumuzde sosyal medyanın da yardımlarıyla baskı ve ayrımcılığın buyumesine imkÂn tanıyan tarihi ve yapısal eşitsizlikler daha once olmadığı oranda ifşa ediliyor Latin Amerika ’dan Avrupa ’ya oradan Asya ’ya sosyal medyada, film setlerinde, fabrikalarda ve sokaklarda kadınlar kalıcı bir değişimin parcası oluyorlar Kadınlar kuşaklar boyu gercekleştirdikleri aktivizm ve hak savunuculuklarının karşılığını yavaş yavaş alıyor. Bugun bircok buyuk pozisyonda kadın yonetimlerine rastlamak mumkun Fakat ayrımcılık ve istismarın altında yatan tarihi guc eşitsizliğine care bulunmadığı takdirde sorunlar devam etmesi de olası bir senaryo
Dunya genelinde bir milyardan fazla kadın aile ici cinsel şiddete karşı herhangi bir yasal korumaya sahip değiller. Kuresel seviyede kadınlar erkeklerden yuzde 23 daha az maaş alıyor. Bu oran kırsal kesimde yuzde 40 ’a cıkıyor. Bircok kadının yaptığı ucretsiz işler dikkate alınmıyor. Kadınların ulusal parlamentolardaki temsil oranı ortalamada dortte birden daha az. Kurullarda ise bu oran daha da duşuk. Ortak adım atılmadığı takdirde onumuzdeki on yıl icinde milyonlarca kız cocuğu daha kadın sunnetine maruz kalacak.
Yasalar var olsa da coğunlukla gormemezlikten geliniyor. Yasal olarak hakkını arayan kadınlara şupheyle yaklaşılıyor, reddediliyor ve işten cıkarılıyor Toplumsal cinsiyet eşitliği sicilleriyle ovunen ulkelerde cinsel taciz ve istismarın işyerlerinde, kamusal alanlarda ve evlerde varlığını surdurduğunu biliyoruz Bunların farkında olan BM Genel sekreteri şu ifadeleri kullanıyor; “Her zaman boyle olmadığının farkındayım. Goreve geldiğim gecen yıldan bu yana BM Genel Merkezinde, barışgucu misyonlarında ve dunyanın dort bir yanındaki temsilciliklerimizde bir değişim başlattım.” “Kıdemli yonetim ekibinde ilk kez olmak uzere kadın erkek oranlarını eşitledik. Bunu tum teşkilata yaymaya kararlıyım. Cinsel tacize sıfır tolerans konusunda kararlıyım ve bu alanda bildirim ve hesap verebilirliği daha iyi hale getirmek icin planları ortaya koydum.”
“Bizler Birleşmiş Milletler ’de dunyanın dort bir yanında ister ucret ayrımcılığıyla mucadele eden kırsal kesimden, ister değişim icin orgutlu kentli kesimden, ister istismar riski ile karşıya olan multecilerden, ister farklı ayrımcılık turleri ile karşıya kalan dul, yerli halk mensubu, engelli ve cinsiyet normlarına uymayan olsun tum kadınların yanında duruyoruz.” diyor
Ayrıca Genel Sekreter, ‘2030 Surdurulebilir Kalkınma Gundeminin ’ merkezinde kadınların yer aldığını belirtip, Avrupa Birliği ile ortaklaşa olarak başlatılan “The Spotlight” girişimi ile kadınlara ve kız cocuklarına yonelik şiddeti ortadan kaldırma cabaları uzerinde yoğunlaştıklarını soyluyor Bu yapılanlar kadınlara yonelik bir lutuf değil, toplumsal cinsiyet eşitliği bir insan hakkıdır ve aynı zamanda erkekler, erkek cocukları, kadınlar ve kız cocukları olmak uzere hepimizin yararına olduğu bir gercek BM Genel Sekreteri boyle bir calışmanın bir parcası olduğu icin kendisi ile gurur duyduğunu ifade ediyor. Eh soylemek gerekli; cinsiyet eşitsizliği ile yapılan her mucadele buyuk saygı ve desteği hakediyor