
İthal etlerin yarattığı gunden gune artıyor. Deli dana, gunlerce pislik icin gemide bekletilen hayvanlar ve son olarak şarbon… Adeta hastalık sacan ithal etler son olarak şarbon hastalığıyla gundeme geldi. Brezilya ’dan gelen hayvanlarda rastlanan şarbon bircok kişinin ve Silivri ’de 2 mahallenin karantinaya alınmasına sebep oldu. Peki şarbon nedir? Nasıl bulaşır?
1. Şarbon hastalığı, Bacillus antracis adı verilen bir bakteri tarafından oluşur. Toprakta bulunur evcil ve vahşi hayvanları etkileyebilir
2. Şarbon, temas ettiği insanlar ya da hayvanlarda olumcul olabilen hastalıklara sebep olabilir
3. Koyun, keci, inek vb. hayvanlar, bakteri sporları ile kontamine toprak, ot, su ile temasları sonrasında hastalanırlar
4. İnsanlarda bakteriyi soluma, hastalık bulaşmış hayvansal urunleri, gıdaları yeme ya da icme, hastalıklı hayvanlarla temas etme, enfekte olan ete ya da yune dokunma yoluyla bakteri bulaşabilir
5. Bakteri vucuda girdikten sonra aktive olur, vucuda yayılır, toksinler salgılayarak ciddi sağlık sorunlarına neden olur
6. Genel olarak 3 tip şarbon vardır. Ucu de farklı zamanlarda gelişip farklı belirtiler gosterebilir
7. Deri şarbonu
Şarbonun en yaygın gorulen şekli deri şarbonudur. Genellikle hastalıklı hayvana ya da bakteri bulaşmış ete dokunarak bulaşır. Temasın ardından 1-7 gun arasında hastalık başlar. Zamanla bir kabarcık oluşur ve kabarcığın ortasında bir ulser belirir. Ağrılı ya da ağrısız olabilir.
8. Solunum yolu şarbonu
Şarbon sporlarının solunmasıyla bulaşan solunum yolu şarbonu enfekte hayvan ya da urunleriyle calışanlarda gorulebilir. Genellikle enfeksiyon 1 hafta icinde gelişir, ancak bu sure 2 aya kadar da cıkabilir. Belirtileri ise ateş, titreme, nefes darlığı, oksuruk, baş donmesi, bulantı, kusma, karın ağrısı, terleme, aşırı yorgunluk, vucut ağrılarıdır.
9. Sindirim sistemi şarbonu
Enfekte olmuş et, ciğ ya da az pişmiş olarak tuketildiğinde bulaşır. UHT pastorizasyonu yapılmamış sut, yoğurt ile dondurma urunleri yenmemelidir. Sindirim sistemi şarbonunda enfeksiyon 1-7 gun arasında gelişebilir. Tedavi edilmezse olumcul olabilir. Belirtileri ise ateş ve titreme, boyunda lenf bezlerinde şişlik, boğaz ağrısı, ağrılı yutkunma, ses kısıklığı, bulantı, kusma, ishal (kanlı olabilir), karın şişliği, ağrısı olarak gozlemlenir.
10. Tehlike ortadan kalkıncaya kadar gerekirse kırmızı et yenmemesi, ya da kontrollerinin tam yapıldığından emin olunduğu etlerin tuketilmesi gerekir
11. Eğer et tuketilecekse mutlaka cok iyi pişmiş olarak tuketilmesi, etlerle elle temasın olmamasına dikkat edilmesi cok onemlidir
12. Diğer hayvansal urunlerde ise sut ve yoğurdun iyi pastorizasyonu (UHT) ile bu urunlerden yapılan dondurma vb. urunlerin de pastorize sutler ile yapıldığından emin olunmalı
13. Ve son olarak en onemlisi belirtilerden birkacını bile gozlemlerseniz mutlaka hastaneye başvurmanız, gerekli testleri yaptırmanız hayati acıdan oldukca onemli