Kenya ’dan, Birleşmiş Milletler tarafından ‘ucuncu dunya ulkesi ’ olarak kabul edilen bir ulkeden gozleri yaşartan bir olayla karşınızdayız. Kenya ’da bir Fen Bilgisi oğretmeni olan Peter Tabichi, maaşının yuzde seksen kadarlık bir kısmını dersine giren yoksul oğrencilere veriyor. Tabichi gectiğimiz gunlerde ‘Dunyanın En İyi Oğretmeni ’ odulune layık goruldu.
Kenya ’da Nakuru olarak adlandırılan bir kırsalda oğretmenlik yapıyor Peter Tabichi
Peter Tabichi Kenya, Nakuru ’da eğitim verdiği oğrencilerine maaşının buyuk bir kısmını bağışladığı icin 1 milyon dolarlık bir odule layık goruldu. ‘2019 Kuresel Oğretmen Odulu ’nu kazanan Tabichi bu ornek davranışıyla dunyada gundeme oturdu.
Peter Tabichi kitap, kalem, uniforma gibi ihtiyaclarını karşılayamayan oğrencilerine yardım ediyor A math and physics teacher from rural #Kenya, who gives away 80% of his monthly income to help the poor, has won a $1 million prize. Peter Tabichi, who is also a Franciscan brother, was awarded the Varkey Foundation Global Teacher Prize in Dubai, UAE on Sunday 24th, March 2019. pic.twitter.com/Sw22lHAype
— Kampala Dispatch (@dispatchug) March 25, 2019

Oğretmenliği dışında aynı zamanda bir rahip olan Peter Tabichi kazandığı maaşıyla oğrencilerinin hayati ihtiyaclarını karşılıyor.
Peter Tabichi ’ye gore tek sorun para değil
Kenya bircok toplumsal ve ekonomik sorunla surekli olarak baş eden karmaşık bir coğrafya. Bu sosyal ve politik sorunlardan en buyuğu ise erken evlilik problemi. Tabichi cocukların eğitimlerine devam etmeleri icin cabalarken bir yandan da aileleri erken evliliğe katkıda bulunmamaları icin ikna etmeye calışıyor.
Peter Tabichi ’nin ders verdiği cocukların buyuk bir kısmı oksuz ya da yetim kimseler
“Bu cocukların tek sorunları para da değil. Coğu ya oksuz ya da yetim” diyor 36 yaşındaki oğretmen Peter Tabichi. Bu problemlerin yanı sıra cocuklar okullarına gidebilmek icin her gun altı kilometreden fazla bir mesafeyi kat etmeleri gerekiyor.
Yardımsever oğretmenin Kenya ve Afrika icin temennileri ve beklentileri yuksek
”Afrika artık genc bilim insanları, muhendisler, bir gun dunyanın dort bir yanında adını duyuracak girişimciler yaratacak. Kız cocuklar da bu hikayenin en onemli kahramanı olacak.” diyor Tabichi.
”Kız cocuklar da bu hikayenin en onemli kahramanı olacak”
”Afrika ’da artık gunduz hakim. Gokyuzu apacık. Gun hala genc ve Afrika icin sıfırdan yazılmayı bekleyen boş ve beyaz bir sayfa var. Artık zaman Afrika ’nın zamanı.”