Uzay hakkında bilmediklerimiz, bildiklerimizle kıyaslanamayacak oranda fazla. Adım adım uzayı keşfetmeye devam ettiğimiz şu gunlerde astrofizikciler ‘cığır acacak ’ bir acıklama olarak ilk kara delik fotoğrafını yayınladılar. Kara deliklerin var olmadığını iddia eden ve bu iddiasını sağlam mantıksal temellere dayandıran Stephan Hawking ’in acıklamaları ise cok farklı. Stephan Hawking ’in kara deliklere dair ozgun fikirlerini ve bu doğrultudaki araştırmaları sizin icin derledik.
ABD Ulusal Bilim Vakfı ’nın bugun yaptığı surpriz acıklama ile ilk defa kara delik fotoğrafı gorduk
Kara delikler hakkında ufkumuzu acacak bu gelişme, bilim dunyasında şok etkisi yarattı. Uzay hakkındaki bilinmeyenlerin belki de en buyuğu olan kara delikler hakkında Stephan Hawking ’in goruşleri de oldukca ilginc.
‘Even Horizon ’ adı verilen olay ufku, kuantum fiziğiyle uyuşmuyor
Kuantum kuramı enerji ve bilginin kara deliklerden cıkışının mumkun olduğunu one suruyor. Hawking ise klasik kurama gore kara delikten cıkışın mumkun olmadığını soyluyor. Hawking, kara deliklere dair doğru bakış acısına henuz sahip olmadığımızı da belirtiyor.
Hawking Radyasyonu olarak bilinen ışın teorisi, bilinen fizik kurallarını ihlal ediyor
Hawking ’e gore ışın yayan kara delikler bir sure sonra icindekilerle birlikte yok oluyor. Bilimsel verilerle paradoks oluşturan bu teori, aynı zamanda evrenin tahmin edilebilirliğini de ortadan kaldırıyor.
Michigan Universitesi Profesoru Chris Adami, Hawking ’in teorisine yeni bir bakış acısı getiriyor Adami ’ye gore gozden kacırılan şey ışınların uyarılan emisyonu. İlk olarak Einstein tarafından dile getirilen teori, ışına carpan bir elektronun ışını temel enerji duzeyine duşurmesi ve bu enerji farkının başka bir ışını harekete gecirmesi uzerine kurulu. Bu sistem sonunda bir fotokopi makinesi gibi, bir ışın iceri, iki ışın dışarı prensibiyle işliyor. Bu teori, kara deliğe bir ışın girerken bir kopyasının da dışarı cıktığını one suruyor. Bu şekilde bilgi korunuyor.
Kara deliklere dair Hawking ’in teorisini yeni bulgularla birleştiren Adami ’nin acıklamaları, henuz bilim insanları tarafından onaylanmadı
Yine de Chris Adami ’nin teorilerini destekleyen bircok bilim insanı mevcut.
Adami, Hawking ’in teorisinin sonunda tamamlandığını soyluyor
Paradoksların cozulduğunu iddia eden Adami, artık geceleri rahat uyuyacağını belirtiyor. Yeni cekilen kara delik fotoğrafı uzerine yapılacak incelemeler, kara delikler hakkında bilinmeyenlere ışık tutarak yeni teoriler geliştirilmesine de onculuk edebilir.
Kaynak: 1 2 3 4