Hasan Ali Yucel Biyografisi Cumhuriyet Donemi'nin aydın yazarlarından olan Hasan Ali Yucel, uc donem Milli Eğitim Bakanlığı yapmıştır. Turkiye Cumhuriyeti'nin kurulma aşamasında ve daha sonra kalkınma yıllarında eğitim seferberliği yurutmuştur. Bircok universitenin kurulumunda ve eğitim kitaplarının duzenlenmesinde buyuk rol oynamış bir yazardır. Ankara Devlet Konservatuvarı'nın kurulumu, Turk Dil Kurumu'nun geliştirilmesi ve Koy Enstituleri gibi alanlarda calışmalara imza atmıştır.
Hasan Ali Yucel, 17 Aralık 1897'de istanbul'da doğdu. Babası Ali Rıza Bey ve annesi Neyire Hanım soylu bir aileden gelmektedir. Ailesinin ekonomik durumu iyidi ve geniş bir cevre icinde aile ortamı bulmuştu. Hasan Ali, ailesiyle Merkez Efendi Mahallesi'ndeki Yenikapı Mevlevihanesi'ne ziyarette bulunduğunda muzikten etkilenerek Mehmet Celaleddin Dede Efendi'nin yonettiği muzik okuluna başladı. 1901 yılında henuz 4 yaşındayken Laleli'deki Yolgecen Mektebi'nde eğitimine başladı. Yazma ve oğrenme isteği dikkat cekici duzeydi. 2 yıl sonra ailesinin Gumuşsuyu'na taşınması nedeniyle o da Topkapı'da Taş Mektep'e devam etti. Ardından 1906 yılında dokuz yaşındayken Mekteb-i Osmani'ye gonderildi. Bu okulu 1911 yılında ustun başarı ile bitirdi. Mekteb-i Osmaniye'den sonra Vefa Lisesi'ne devam etti. "İntikam Olsun" adlı yazısını "Mektepli" adlı derginin actığı yarışmaya verdi. 17 Ekim 1913'de bu yazı yayımlandı. Ancak son sınıftayken I. Dunya Savaşı'nın cıkması nedeniyle 11 Nisan 1915'te okulu bırakıp askere gitmek zorunda kaldı. Once astteğmen daha sonra teğmen olarak 2 Aralık 1918'de terhis olana kadar 3.5 sene askerlik yapmıştır.
Askerlikten donduğunde eğitimine Darulfunun'da (İstanbul Universitesi) hukuk fakultesinde devam etti. Bir yandan da "İfham" gazatesinde calışmaya başladı. Ardından "Turk Sesi" adlı gazatenin kurucuları arasında yer aldı. 1919 yılında hukuk eğitimini yarıda bırakarak edebiyat fakultesi felsefe bolumunde kaydoldu. 12 Mayıs 1921'de "Ruh ve Beden" adlı tezini vererek 30 Haziran 1921'de yuksek oğrenimini tamamladı.
Oğrencilik yıllarında surekli gittiği İkbal kıraathanesinde Yahya Kemal, Ahmet Hamdi Tanpınar gibi kişilerle arkadaşlık kurmuştu. Bu sırada İstiklal Savaşı'nın en sert gunleri yaşanmaktaydı. İnonu savaşları surerken ulusal protesto hareketlerinin ilki olan 23 Mayıs 1919'da duzenlenen Sultanahmet Mitinglerine katılmıştı. Hasan Ali Yucel, Kuvay-i Milliye hareketini Akşam Gazetesi'ndeki yazılarıyla desteklemiş olan Necmettin Sadık'ı ornek almaktaydı. Hasan Ali'nin gazetelerde yazmaya başlaması ve Akşam Gazetesinde "Pazartesi Konuşmaları" adlı koşe yazılarını yazmaya başlamasında Necmettin Sadık'ın rolu buyuktu.
Hasan Ali Yucel, okulu bitirir bitirmez tayin olmak istedi ancak bu mumkun olmayınca bir sure ucretli ders vermeye başladı. 1921 yılının sonunda Edebiyat Fakultesi'nde oğrenci disiplinini sağlamak icin oluşturulan inzibat memurluğuna atandı. Arkadaşı Necati Tansel'in kız kardeşi Refika Hanımla evlendi. 19 Aralık 1922'de İzmir Erkek Muallim Mektebi'ne Turkce ve Edebiyat oğretmeni olarak atandı. Ancak İzmir işgalin etkisi altındaydı. Burada bir takım meslektaşı ile birlikte Muallimler Birliği ve Turk Ocağı'nı kurdu. İzmir'de oğretmenli yaptığı donemde ilk kez Mustafa Kemal ile karşılaştı.
1 Şubat 1923'te eşi ile birlikte İstanbul'a dondu. Bir sure Laleli'de oturdu. Edebiyat Fakultesinin Felsefe bolumunde iki ay kadar calıştı. 1 Nisan 1924 tarihinde Kuleli Askeri Lisesi'nde edebiyat oğretmenliğine başladı. Ardından 19 Mayıs 1924'te İstanbul Lisesi'ne felsefe oğretmeni olarak atandı. İstanbul Lisesi'nde ayrıca edebiyat ve ictimaiyat oğretmenliği de yaptı. Aynı donem Galatasaray Lisesi'de malumat-ı vataniye oğretmenliği de yaptı.
3 Mart 1924'te oğretim birliğinin (Tevhid-i Tedrisat Kanunu) başlamasıyla birlikte oğretim kureumlarının hepsi Maarif Vekaleti'ne bağlanmıştı. 19 Ocak 1927 tarihinde Hasan Ali Yucel, Reşat Şemsettin Sirer ile birlikte "Mıntıka Mufettişliği"ne atandı.1929 yılının sonunda İkinci Sınıf Maarif Mufettiş Umumiliğine yukseldi. Maarif Emirlikleri kaldırılınca Maarif Vekaleti Teftiş Kurulu uyesi oldu. 1930 yılında Maarif Vekili Cemal Husnu Toray ile birlikte araştırma ve inceleme goreviyle Paris'e gonderildi. Oğretim kurumlarıyla iceriklerinin incelenmesi ve Fransız kulturu hakkında araştırmalar yapması amacıyla bir sure orada kaldı. Ardından Mufettiş Salih Zekiile birlikte Londra'da iki haftalık bir teftiş gezisinde bulundu. 1930 yılının sonunda hazırladığı raporla Turkiye'ye dondu. 1936 yılında bu calışmasını "Fransa'da Kultur İşleri" adıyla yayınladı.
Aynı donem Mustafa Kemal yurticinde bir denetleme gezisine cıkmayı planlıyordu. Maarif vekaleti bu gezide eşlik etmesi icin Hasan Ali Yucel'i gorevlendirdi. 3 Mart 1931'e kadar devam eden bu gezilerde Mustafa Kemal'e eşlik etti.
26 Eylul 1932 tarihinde Birinci Turk Dil Kurultayı'nın ilk toplantısında Etimoloji Kolu başkanlığına getirildi. Aynı yıl Turkce'de bir ilk olan "Goethe: Bir dehanın Romanı" adlı calışmasıyla Goethe madalyasıyla odullendirildi. Yine aynı yıl batıdaki benzerleri ornek alınarak kurulan Ankara Gazi Eğitim Enstitusu'ne mudur olarak atandı. 1917-1933 yılları arasında yazdığı didaktik şiirlerini "Donen Ses" adıyla yayımladı.
1938 yılında Ataturk'un olumunden sonra cumhurbaşkanı İsmet İnonu'nun secilmesinden sonra oluşrurulan Celal Bayar kabinesinde Maarif Vekili olur. Refik Saydam ve Şukru Saracoğlu hukumetlerinde de Mili Eğitim Bakanlığı vazifesini yuruttu. Hasan Alİ Yucel, l-2 Mayıs 1939 tarihlerinde, On Yıllık Neşriyat Sergisi ve Birinci Turk Neşriyat Kongresi'ni actı. 17 Temmuz 1939'da Hasan Ali Yucel başkanlığında, bilim adamları, eğitimciler, yazarlar ve sanatcıların katıldığı eğitim sisteminin ilkelerini belirlemek amacıyla oluşturulan Birinci Maarif Şurası toplandı. 15-21 Şubat 1943 tarihinde ise yine Hasan Ali Yucel'in başkanlığında İkinci Şura toplandı. Aynı yıl Tebliğler Dergisi ve İlkoğretim Dergisi de yayımlanır. 6 Haziran 1941'de Birinci Coğrafya Kongresi'ni topladı.
Sanata onem veren bir insan olan Hasan Ali Yucel, 31 Ekim 1939'da Birinci Devlet Resim ve Heykel Sergisi'ni actı. Bu yıldan sonra senede uc kez renkli roproduksiyonların yayınlandığı Guzel Sanatlar Dergisi yayınlanmaya başlandı. 28 Şubat 1940'da Tercume Burosu'nun acılışında rol oynadı. 17 Nisan 1940'da Koy Enstituleri'nin kurulmasıyla Hasanaoğlan Koy Enstitusu bunyesinde kurulucak Yuksek Koy Enstitusu'nun oluşturulmasına onculuk etti. Ankara Fen ve Tıp Fakultelerini, İzmir Yuksek TicÂret ve İktisat Okulunu ve Edirne Oğretmen Okulunu actı. Yuksek Muhendis Mektebini İstanbul Teknik Universitesi haline getirdi. Universiteler kanununun cıkarılması, tiyatro ve operanın devlet hizmetleri arasına katılması Turk Ansiklopedisi ve İslÂm Ansiklopedisi'nin yayımına başlamak gibi faaliyetlerde bulundu. Opera, tiyatro ve muzik gibi alanlarla da ilgilenen Hasan Ali Yucel, Ankara Devlet Konservatuvarı'nı acmış, konservatuvar ile tercume burosunun ilişkilerini sağlayarak ceviriler yoluyla Turk tiyatro yazarları ve oyuncuları icin ornekler sunmuştur. Hasan Ali Yucel 1945'te 4-20 Kasım arasında Londra'da toplanan UNESCO toplantısında Turkiye'yi temsil etti.
5 Ağustos 1946'da Milli Eğitim Bakanlığı gorevinden istifa etti. İstifasında Koy Enstitulerinin kapatılması ve bunla ilgili gelişmelerden sonra Demokrat Parti İstanbul İl Başkanı Kenan Oner ile aralarındaki davanın etkisi bulunmaktaydı.Hakkında aleyhine acılan davayı kazandıktan sonra 21 Kasım 1950'de Cumhuriyet Halk Fırkasından ve Ulus gazetesinden istifa etti. 1955-60 yılları arasında İş Bankası Kultur Yayınlarını idare etti. 1950-1960 yılları arasında Cumhuriyet Gazetesinde "Koşemden" başlığı altından yazılar yazdı. 1958'de UNESCO Turkiye Milli Komisyonu Genel Kurulu uyeliğine, 1961'de ise Kurucu Meclis uyeliğine atandı.
1960 Eylul ve Ekim aylarında Milli Eğitim Planının hazırlık calışmaları icin komisyon toplandılarında katıldı. Kasım ayında UNESCO'nun İkinci Genel Kurul Toplantısına katılmak uzere Paris'e gitti. Ağır kalp ve şeker hastası olan Hasan Ali Yucel, 26 Şubat 1961 sabahı kalp krizinden vefat etti. 2 Mart'ta buyuk bir torenle Cabeci Asri Mezarlığı'nda toprağa verildi.
Bazı Eserleri:
Goethe: Bir Dehanın Romanı 1932, Mevlana'nın Rubaîleri 1932, Turk Edebiyatına Toplu Bir Bakış 1932, Donen Ses, Remzi Kitaphanesi 1933, Fransa Maarif Teşkilatında Mufettişler 1934, Fransa'da Kultur İşleri 1936, Pazartesi Konuşmaları 1937, Sizin İcin, Cocuklara Şiirlerim 1937, DÂvam 1947, Kultur Uzerine Duşunceler 1974, Kultur Uzerine Duşunceler 1974, Dinle Benden 1960