RTUK, 1 Ağustos ’ta internetten yayın yapan kuruluşlara ilişkin yeni duzenlemeleri iceren 24 maddelik bir yonetmelik yayınladı. Yonetmelik, yayın lisansları, cezalar ve yayın sureleri hakkında duzenlemeler iceriyordu. Youtube, BluTV, puhutv ve Netflix gibi online dizi, film ve yayın platformlarını kapsayan yonetmeliğin ardından, ozellikle Turkiye ’de ciddi oranda abonesi bulunan Netflix ’in Turkiye ’den cekilip cekilmeyeceği merak konusuydu. Netflix konuyla ilgili olarak bugun oğleden sonra acıklama yapacağını duyururken, Bilişim Avukatı Prof. Dr. Yaman ’ Akdeniz ’in Netflix ’in lisans başvurusu yapmadığını yazdığı tweet sosyal medyanın gundemine oturdu ve Netflix ’in Turkiye ’den cekileceği iddia edildi. Detaylara birlikte bakalım.
RTUK, bu ayın başında internet yayın sağlayıcılarına ilişkin duzenlemeler iceren bir yonetmelik yayınladı
Yonetmelikte, en dikkat ceken maddelerden biri bu kuruluşlara lisans zorunluluğu getirilmesiydi
Yayınlarına devam etmek isteyen kuruluşların 1 ay icinde RTUK ’e lisans başvurusu yapmak zorunda olduğu belirtiliyordu
Yonetmeliğin ardından ozellikle Netflix ’in Turkiye ’den cekilip cekilmeyeceği merak konusuydu
Bilişim Avukatı Prof. Dr. Yaman Akdeniz, Netflix ’in lisans başvurusu yapmadığını bildiren bir tweet attı Netflix'den once ben size bir acıklama yapayım. Bugune kadar (2 Eylul) yeni Yonetmelik kapsamında RTUK'e başvuran 247 şirket arasında Netflix Turkiye (@netflixturkiye) YOK. https://t.co/APYBPpnNp6
— Yaman Akdeniz (@cyberrights) September 2, 2019
Bu tweetin ardından ise Netflix ’in Turkiye ’den cekileceği iddiası sosyal medyanın gundemine oturdu
RTUK Başkanı Ebubekir Şahin ise Twitter hesabı uzerinden Netflix ’in Turkiye ’den cekileceği iddialarının doğru olmadığın belirtti Az sabretseydiniz keşke. Yalan yanlış bilgilere itibar etmeyin artık. Kamuoyuna da yanlış bilgi vermeyin. Her şey yolunda sakin olun. 👍 https://t.co/ZlkbLiSkyv
— Ebubekir Şahin (@ebekirsahin) September 3, 2019
Şahin, 600 ’un uzerinde kurumdan başvuru aldıklarını bu kurumların arasında Netflix ’in de olduğunu acıkladı Radyo, Televizyon ve İsteğe Bağlı Yayınların internet ortamından sunumuna ilişkin NETFLIX, BLU TV, PUHU TV, TURKCELL, VODAFONE, DIGITURK, TİVİBU gibi sektorde etkili yayıncıların da aralarında bulunduğu 600 ’un uzerinde kuruluştan lisans ve izin başvurusu aldık. Hayırlı olsun. pic.twitter.com/EQ3vK7289V
— Ebubekir Şahin (@ebekirsahin) September 3, 2019
RTUK Başkanının acıklamasından sonra Netflix sozcusu de “İnternet yayınlarına yonelik getirilen yeni duzenlemenin gerektirdiği uzere lisans başvuru surecimizi başlattık” acıklamasında bulundu 1. Netflix Turkiye'den gidiyormuş vpn kullanan ben #netflix pic.twitter.com/LUM2YDt9fu
— AliŞahin CELAYİR (@AlisahinCelayir) September 3, 2019
2. Netflix Turkiye'den cekilirken yanında beni de goturursen sevinirim
— nil (@BEACH_or_BlTCH) September 3, 2019
3. Netflix Turkiye'den cekiliyormuş. Şimdiden binlerce insanın beyninde şu muzik calmaya başladı bile.. #Netfliximedokunma #NetflixTurkiye pic.twitter.com/Rs0gL8RSbT
— Markopaşa (@zzoro1905) September 3, 2019
4. Netflix Turkiye'den cekildikten sonra 2020 de internet uzerinden izleyebileceğimiz şey ektedir pic.twitter.com/GhoHloRKT8
— Tolga Șengun (@Tolgasengunn) September 3, 2019
5. Netflix Turkiye'den cıkınca gencler, genclerimiz… pic.twitter.com/sLo1Mm5n36
— EkremBey (@benibisallllll) September 3, 2019
6. Netflix Turkiye'den cekilme kararı almış. Gidişini izleyemem diye once ben cekildim. pic.twitter.com/HaYpPxVaNJ
— İrem (@venusyyen) September 3, 2019
7. Netflix Turkiye'den sanırsam cekiliyormuş. Once Paypal gitti doviz girişi buyuk olcude durdu. Şimdi Netflix, ileride YouTube ’da gider. Biz de mağaralarımıza cekilir taş oyup heykel yaparız
— berkay (@yuhnoluyoruz) September 3, 2019
8. Netflix Turkiye'den gideceği ile ilgili acıklama yapabilirmiş. Ne diyelim. Artık evde ailecek aşiret kavgası ve tore cinayeti konulu diziler izleyebileceğiz .
— Ali Serhat Pehlivan (@aspeh41_serhat) September 3, 2019
9. Netflix Turkiye'den cekilince ne olacak sanıyorsunuz. Turkiye'deki ahlak sorunu dizilere mi kaldı? Once cocukların taciz edildiği Kur'an kurslarını kapatın ya. Her şeyi sınırlamayı ahlak zannedip en buyuk ahlaksızlığı donduren de sizlersiniz. Valla bıktık artık ya.
— begum (@ilginchakkaten) September 3, 2019
10. netflix turkiye ’den cekildi mi.. youtube ’da kapatın abi bir tane de mağara acın girelim oraya duvarlara resim cizelim. fred cakmaktaş falan gelsin onla da muhabbet ederiz aq
— scofield (@tinercimayki) September 3, 2019
11. Netflix Turkiye ’den cekilme kararı alacakmış diyorlar bence doğrusunu yaparlar. Ciddi anlamda uzulerek soyluyorum bu ulkenin itibarı hic iyi yerlere gitmiyor ve resmen araplaşıyoruz, geriye doğru gidiyoruz. İnsanların parayla satın aldığı şeylere bile RTUK elini sokuyor yazık.
— gokay (@egoludiyorlar) September 3, 2019
12. Netflix Turkiye ’den cekiliyormuş. Orta Doğuda kumandalar yeniden dağıtılıyor. #Netflix pic.twitter.com/ls6ce5nSll
— Mert Uckan (@UckanMert) September 3, 2019
13. Yasaklardan nefret ediyorum.
Netflix de Turkiye ’den cekilirse ne diyeyim artık 😡
Milletin neyi icip, neyi giydiğine, neyi izleyip, neyi okuduğuna karışılmaması gerekir.
Sansurcu zihniyet:
Zavallı zihniyettir.
— Ozgur Demirtaş (@ProfDemirtas) September 3, 2019