Birkac aydır gecim sıkıntısı, borclar ve işsizlik nedeniyle arka arkaya intiharlar yaşanıyor. Maaşlara gelen zamların tuketim urunlerine gelen zamlardan az olması, istihdam yetersizliği gibi nedenlerle pek cok aile aclık sınırının altında bir yaşam suruyor. Ekonomi bu durumdayken işverenler de istihdam yaratamıyor. Bu nedenlerle yaşanan intiharlar ise aslında toplumu yoneten devletlerin onlem almasını gerektiren bir toplumsal sorun haline donuşmuş durumda. Gectiğimiz yıl maalesef pek cok ailenin ve pek cok kişinin intihar haberini yazdık. Bu yıl ise gencecik bir universite oğrencisi olan Sibel Unli yaşamına son verdi. Detaylara birlikte bakalım.
İstanbul Universitesi Turk Dili ve Edebiyatı bolumu 3. sınıf oğrencisi Sibel Unli ’den haber alamayan ailesi 3 gun once Unli hakkında kayıp başvurusunda bulunmuştu
Polis ise Sibel Unli ’yi bulmak icin calışmalar başlattı. Dun oğle saatlerinde ise Samatya Sahili ’nde kayalıkların uzerinde bir canta gorulduğune dair ihbar yapıldı
İhbar uzerine olay yerine gelen polis ekipleri cantanın 3 gun once hakkında kayıp başvurusu yapılan 20 yaşındaki Sibel Unli ’ye ait olduğunu tespit etti
Ardından ise deniz polisinin de desteğiyle denizde arama calışması başlatıldı. Calışmalarda ise Sibel Unli ’nin cansız bedenine ulaşıldı
Genc kadının naaşı Adli Tıp Kurumu morguna goturuldu. Sibel Unli ’nin sosyal medya hesbaından son yaptığı paylaşımlar ise dikkat cekti
Sibel Unli, yeni yıldan beklentisini iş bulmak olarak yazarken, son paylaşımlarından birinde yemekhane kartında sadece bir lira kaldığını yazmış Gidecek yerim yok yaşanmaya değer bir hayatım da
— Comrade Ulrike (@kibele1903) October 8, 2019
“kibele1903” adlı hesabı yonettiği belirtilen Sibel Unli ’nin sabitlediği tweeti ise tum arkadaşlarını ve sevenlerini yasa boğdu. Tweette; “Gidecek yerim yok yaşanmaya değer bir hayatım da” yazıyordu. Sibel Unli ’nin hasta bir annesi ve kardeşi olduğu kendisinin de epilepsi hastası olduğu oğrenildi.
1. Sibel Unli ’nin intihari ise bir kez daha ulkedeki gecim sıkıntısı gundeme getirdi. Pek cok kişi duruma sosyal medya uzerinden tepki gosterdi; İstanbul Universitesi oğrencisi Sibel Unli intihar etti.
Yemek kartında sadece 1 lira kaldığını yazmıştı.
Gectiğimiz gun Fatih'te sokakta yaşayan bir insan donarak hayatını kaybetmişti.
Bu yaşananlar ne toplumun, ne siyasetin derdi olmuyor. pic.twitter.com/sEkR6tY4FS
— Cağlar Cilara (@caglarcilara) January 5, 2020
2. Gunun haberi,
Memleketimden insan manzaraları…
Yemek duzenlemesi adı altında oğrencileri zorda bırakan İU yonetimi manevi sorumlusudur.
İU oğrencidi Sibel Unli bu paylaşımlar sonrası intihar etmiş! pic.twitter.com/S6UAXjGlcd
— Hilmi TAŞKIN (@HLMTSKN) January 5, 2020
3. İstanbul Uni. 3. Sınıf oğrencisi #SibelUnli 1 liraya karnını doyurabilmenin hesabını yapmış
"Gidecek yerim yok,yaşanmaya değer bir hayatım da” diyerek dun yaşamına son vermiş
Hayatın yuku ağır gelmiş ona,ustelik dış gorunuşuyle de alay edilmiş hep.
İnsan olmak dile kolay! pic.twitter.com/3bHatAxqwT
— Meral Tutcalı (@KeLebegindansi) January 4, 2020
4. Bu sabaha bu haberle uyandım, icimden bir şey koptu gitti. Ah be evlatcım 😞 #SibelUnli cok gencsin be cocuğum. Her bir parcamız kopup gidiyor, her gun ne cok azalıyoruz. Cok uzgunum cok… pic.twitter.com/ptZkD3hzSA
— şengul hablemitoğlu (@s_hablemitoglu) January 5, 2020
5. İran icin kendini parcalayan arkadaşlara biraz Turkiye icindeki sorunlara yoğunlaşmalarını tavsiye ederim. #SibelUnli gibi kardeşlerimizin Yurek Dağlayan durumları varken benim Kasım Suleymani ve turevlerine dokecek gozyaşım yok. Ağlayacaksanız Turkiye, Turk icin ağlayın. pic.twitter.com/eShlsYOIOq
— Omer Turan (@omerturantv72) January 5, 2020
6. Bir genc kız maddi zorluk cektiği ve alay edildiği icin intihÂr etmiş… Aklıma ilk gelen ise şu soz oldu;
"Kimseyle alay etme, asla kimseyi kucuk duşurme, kalbinin en ucra koşesinde bile yapma bunu. İnsan yaşamı alaya alınmayacak kadar huzunlu ve ciddidir.."#SibelUnli
— Forest (@kederlibiryol) January 5, 2020
7. Dunden beri kalbimin yarısı acıyor. Once gormemezliğe geldim. Sonra dayanamadım, detayları okudum. Kahroldum. Bir şeyler yapmalıyız bu gencler icin. Hep beraber. #SibelUnli
— Armagan Cağlayan (@Armagan_caglaya) January 5, 2020
8. “Gidecek yerim yok, yaşanmaya değer bir hayatım da" diye attı son tweetini…
Yeni yıldan tek dileği iş bulabilmekti.
Yemekhane kartında sadece 1 Lirası kalmıştı.
Bir gece yarısı kendisini Samatya kıyısından soğuk ve karanlık sulara bıraktı.
Actı…
20 yaşındaydı…#SibelUnli
— Aylin Nazlıaka 🇹🇷 (@AylinNazliaka) January 5, 2020
9. Koy Enstituleri Cumhuriyetin zor yıllarında binlerce fakir oğrenciyi bugunlere ışık tutan insanlar yaptı..
Bugun bir yanda ballı ihaleler, bir yanda aclıktan canına kıyan oğrenciler.
Bu utanc size yeter.#YemekHakkımaDokunma #SibelUnli
— Ozlem Avcı (@ozlemavci19) January 5, 2020
10. Sabah sabah nasıl kahredici bir haberdir bu. İstanbul Unv oğrencisi #SibelUnli intihar etmiş. Yurekleri dağlayan mesajlar…😢. Oğrencinin yemeğinden kısanlar, milyonluk sofralar duzenler, milletin parasını car cur edenler, saraylarda saltanat surenler topunuzun canı cehenneme. pic.twitter.com/SNzJlLhi7Z
— Cansu Demir (@Cansu__Demir__) January 5, 2020
11. Gencecik bir universite oğrencisini intihara surukleyen caresizlik, iş işten gectikten sonra duyduğumuz bir cığlık.
Bu evlatlarımıza yiyecek, gelecek ve yaşanmaya değer bir hayat sunamazsak, ne bizim, ne bu ulkenin bir geleceği olacak.#SibelUnli pic.twitter.com/MiAEz7nelE
— Av. Umur Yıldırım (@avumuryildirim) January 5, 2020
12. Kanal istemiyor, araba da !
Fırat'ın kenarında(!) falan değil,
İstanbul'un gobeğinde…
Sibel karnını doyurmak icin 2020'de iş diliyor, İŞ-İŞ-İŞ…#SibelUnli pic.twitter.com/owccAAXjuk
— Levent Ozeren (@lvntozrn) January 5, 2020
13. O cebindeki son parasını hesap ederken,bizler kızımızın gonul kırıklığını hesap edemedik.Dış gorunuşe yapılan cirkin yorumların,o guzel gozlerini nasıl yorup ağlattığını bilemedik.Yazıklar olsun,olmuş insanlığın pencesindeki kapitalizme.Yazıklar olsun insan kucumseyene #SibelUnli pic.twitter.com/UevCIA3RUs
— K.Gamze (@gamzepapatya_) January 5, 2020
14. "Gidecek yerim yok, yaşanmaya değer bir hayatım da" diyen İstanbul Universitesi oğrencisi #SibelUnli yaşamına son verdi. Bu ulkede gencler kendilerini değersiz hissediyor. Duşunun, en fazla odenek alan İstanbul Universitesi ’nde oğrencilere 2 oğun yemek bile cok goruluyor. pic.twitter.com/OhwUb6RM6A
— melis alphan ♀ (@melisalphan) January 5, 2020
15. 40 yıl once #parasızyatılı okudum Devlet Konservatuvarında.Kimler yoktu ki bu gun hayranlıkla izlediğiniz.Devlet yardımı olmasaydı kacımız bu gun var olabilirdik.#SibelUEnli
— Sumru Yavrucuk (@SumruYavrucuk) January 5, 2020
16. Caresizliği hic tatmamış olanların, kalplere değer vermediği bir toplum. Gencecik bir kızın 1 lirayla karnını doyurma hesabı.. ve bu cığlıkları sonradan duymak cok uzucu. #SibelUnli pic.twitter.com/ez6FNkdHfd
— şurup (@tuhafamasurup) January 5, 2020
17. İntihar eden bu guzel kızımızın Eğer bir işi olsaydı bugun Pazar tatili olacaktı."1 liraya karnımı doyurabilir miyim dedi" Aclık, hep işsiz kişinin yoldaşıdır… ilgiye, şefkate, sevgiye de actı. bir dileği vardı yılbaşı oncesi iş bulmayı dilemişti. #SibelUnli seni unutmayacağız pic.twitter.com/5Kby5rWJzq
— Polat (@izmirdeyince) January 5, 2020
18. Yiyecek yemeği, calışacak bir işi yoktu. Bakmak zorunda olduğu hasta bir annesi vardı. Epilepsi hastası #SibelUnli caresizlik icinde intihar etti. Copladığıniz oğrencilerden biriydi…. pic.twitter.com/7lYHDdNrRH
— Ayşe Aydoğdu (@ay_moon_ay) January 4, 2020
19. İstanbul Universitesi ’nde okuyan gencecik bir universite oğrencisi hayatına son verdi. Kendimden utanıyorum, yetişemediğimiz icin, elinden tutamadığımız icin, maddi sıkıntılarla mucadelesinde yanında olmadığımız icin utanıyorum. #SibelUnli pic.twitter.com/dtuQqjiS25
— Oğuzhan Canım (@oguzhancanim) January 4, 2020
20. Ne kadar uzucu bir olay!
Gidecek yerim, yaşamaya değer hayatım yok, diyerek hayatına son vermiş. Edebiyat 3.sınıf oğrencisi. Fransa'da gecinemeyen universite oğrencisinin intiharında ulke ayaklanmıştı. Kimseler tartışmayacak mı? Standardımız sağlıklı bireyler midir?#SibelUnli pic.twitter.com/UqY5a729MD
— Tuğrul Bodur (@tkbodur) January 4, 2020
21. #SibelUnli İstanbul universitesi Turk Dili ve edebiyatı oğrencisi. Hasta bir annesi ve kardeşi varmış. Kendisi de Epilepsi hastasıymış ve iş arıyormuş. Daha fazla dayanamamış hayatına son vermiş. Ah be Sibel keşke haberimiz olsaydı da senin icin bir şeyler yapabilseydik! pic.twitter.com/RGYCtH53Lc
— Levent🕊️ (@fevrisosyolog__) January 4, 2020
22. Bu cocuklara yiyecek yemek, gidecek yer ve yaşanmaya değer bir hayat sunamazsak, ne bizim, ne bu ulkenin bir geleceği olacak.#SibelUnli icin cok gec; kalanlar icin boş laf değil, seferberlik lazım. https://t.co/nDBZDUd7j9
— Can Dundar (@candundaradasi) January 4, 2020
23. Ya şunu aklım almıyor. İnsanlar hayattayken yardım cığlıklarına dikkat etmiyorsunuz da kendi canlarına kıydıktan sonra mı ayağa kalkıyorsunuz.? Niye uzatmıyorsunuz elinizi? Niye illa yok olup gitmelerini bekliyorsunuz? Yardım cığlığını hic mi kimse duymadı ya..? #SibelUnli
— Borte Tuğce Garip 🌸 (@ekonomisthaniim) January 4, 2020
24. "Gidecek yerim yok, yaşamaya değer bir hayatım da." diyerek cebindeki uc kuruş parayla belki de karnı acken veda etti bu hayata #SibelUnli Parasızlık, hastalıklar zaten zorken bir de psikolojik şiddete maruz kalmış. Şekilciliğiniz batsın!! İnsanları kalpleri icin sevmeyi oğrenin! pic.twitter.com/xE3hRtTvwG
— Ayşe Nur Karadeniz (@karadenznurayse) January 4, 2020
25. Sibel'in sayfasında paylaşmadığı, bilmediğiniz bir şey soyleyeyim. Sibel bazı geceler bir dernekle birlikte, Taksim'de sokakta yaşayanlara corba dağıtıyordu. #SibelUnli
— A Y K I R I 🦅 (@hassaskonu) January 4, 2020
26. Olmuş birinin hesabına girip yazdıklarını okumak, belki gelişiguzel yazılmış cumleleri bile derin anlamlar katarak tekrar etmek.. az once bunu yaptım ve tuylerim diken diken. Cok uzgunum #SibelUnli
— 🌻 (@Theoyamektupvar) January 4, 2020
Kaynak: 1