Turkiye kadına yonelik şiddet ve tacizde dunyada ust sıralarda yer alıyor. Her gun bir başka kadın bir erkek tarafından olduruluyor. Ne yazık ki cezalar yeterli olmuyor. Son birkac yılda Turkiye ’de binlerce kadın olduruldu. Yalnızca 2019 yılında tam 411 kadın hayattan koparıldı. Emine Bulut, Şule Cet, Guleda Cankel, Ceren Ozdemir ve diğerleri… Turkiye ’nin kanayan yarası olan bu isimlerden biri de 2 Ocak 2019 gunu oğrencisi tarafından oldurulen akademisyen Ceren Damar ’dı. Ceren Damar davasında bugun karar verildi. Katil zanlısı Hasan İsmail Hikmet “ağırlaştırılmış muebbet hapis” cezasına carptırıldı.
Cankaya Universitesi Hukuk Fakultesi ’nde araştırma gorevlisi olan Ceren Damar 2 Ocak 2019 gunu oğrencisi Hasan İsmail Hikmet isimli erkek tarafından oldurulmuştu
“Kopya cektiği oğrencisini uyardığı icin” Hasan İsmail Hikmet tarafından, 17 defa bıcaklandıktan sonra, tabancayla goğsunden vurularak oldurulen Ceren Damar ’ın katili icin ağırlaştırılmış muebbet hapis isteniyordu
Ankara 33. Ağır Ceza Mahkemesi‘nde gorulen davanın 29 Kasım ’daki ikinci duruşmasında savcı mutalaasını vermiş ve sanığın “canavarca hisle veya eziyet cektirerek, kişiyi yerine getirdiği kamu gorevi nedeniyle tasarlayarak oldurmek” sucundan ağırlaştırılmış muebbet hapis cezasına carptırılmasını istemişti.
24 Ocak ’ta gorulen ucuncu duruşmada ise savunma tarafının mahkemeye cağırdığı dort tanık dinlenmiş, ancak savcı mutaalasını değiştirmemişti
Sanık Hikmet ’in annesi, dedesi ve iki arkadaşı, sanığın Ceren Damar ’la ilişkisi olduğu iddiasını tekrarlayınca salondan tepkiler yukselmişti.
Ote yandan sanığın annesi Hatice Hikmet; oğlunun olaydan sonra kendisini arayıp “Anneciğim okulda cok kotu bir olay oldu, hatırlamıyorum. İntihar edeceğim. Gelip beni alır mısın?” dediğini soylemişti.
Cocuğunu buyuk gayretlerle, sevgiyle buyuttuğunu ifade eden Hatice Hikmet; “Biz bir yıldan beri cehennem azabıyla yaşıyoruz. Her gunum ağlamakla geciyor. Bu cocuk bu hale nasıl geldi? Hicbir şey hatırlamıyor. Ben beş ay bu cocuğu konuşturamadım. Feyzan (Damar) Hanım nasıl ağlıyorsa ben de oyle ağlıyorum” diye konuşmuştu. Anne Hatice Hikmet daha sonra ağlayarak; “Ben oğlumu hukukcu olsun diye gonderdim, bitiremedi, dorduncu sınıfta yarım kaldı” demişti.
Sanık vekili Vahit Bıcak ise dava surecinde usul hataları yapıldığını one surerek soruşturmanın genişletilmesini talep etmiş, ancak mahkemeye heyeti bu talebi kabul etmemişti
Sanığın tutukluluk halinin devam edilmesine karar verilip dava 21 Şubat ’a (bugun) ertelenmişti. Karar duruşması bugun Ankara 33. Ağır Ceza Mahkemesi ’nde goruldu
Turkiye Barolar Birliği Kadın Komisyonunun davaya katılımcı olmak icin talepte bulunmasıyla dava başladı. Savcı ise mutaalasını tekrarladı.
Bunun uzerine sanık avukatının, katilin birden fazla kişiyi oldurmediğini ve canavarca hisle oldurme olmadığını one surmesi uzerine salondan tepkiler yukseldi. Sanık Mudafii Av. Vahit Bıcak; “Sanık katliam yapmamıştır. Birden fazla insanı bir yerde oldurmek katliamdır. Sanık isterse şarjoru boşaltabilirdi. Herkesi oldurebilirdi ama bunu yapmadı. Hepimiz Ceren Damar ’a adalet icin buradayız, Hasan İsmail ’e adalet icin buradayız.” dedi.
Damar ailesinin avukatı Cetin Arslan; “Sayın Hakim, sanık mudafiinin savunması boyle mi devam edecek?” dedi.
Katil zanlısı Hasan İsmail Hikmet ’in avukatı Vahit Bıcak savunmasına yapılan itirazlar uzerine ise “Dinleyin de biraz hukuk oğrenin” şeklindeki konuştu. Ayrıca mahkeme heyetine; “Bu davada katil yoktur. Bu olayda sanığın somut beyanlarından başka hic bir delil yoktur. Karşınızda ne hukumlu ne de katil vardır. Hakim bey sanık ‘ben pişmanım ’ diyor. Bu sese kulak verin.” dedi.
Ayrıca Sanık avukatı Vahit Bıcak sanık ile Ceren Damar ’ın bir ilişkisi olduğunu one surerek; “Sanığın vucudunu geliştirmesi, maktuleye cekici gelmeye başlamıştır.” dedi
Avukat Vahit Bıcak savunmasında; “Sanık, oldurduğu Ceren Damar ’ın cinsel isteklerine boyun eğmek zorunda kalmış, Ceren Damar sanığa cinsel saldırı sucunda bulunmuştur. Sanık, cinsel saldırı mağdurudur. Ceren Damar Ali İsmail Hikmet ’ten hoşlandığını soylemiştir. Cinsel ilişkileri vardı. Ceren, Hasan ’ı tehdit ederek bu ilişkiyi devam ettirmiştir. Beraberliklerinin bitmesinin ardından Ceren Damar sanığı notları uzerinden tehdit etmiş ve okulda her karşılaştıklarında sanığı cinsel ilişkiye zorlamıştır. Sanık kacınılmaz tecavuze boyun eğmek zorunda kalmıştır. Sanığın psikolojisi bozulmuş ve tedavi olmak zorunda kalmıştır. Karşınızda bu kadar ağır bir sucun mağdurunun oturduğunu unutmayın.” dedi.
Vahit Bıcak bir bucuk saatten fazla devam ettiği savunmasında tum bunlarla yetinmeyip Ceren Damar ’ın 15 Temmuz Darbesi ’ni oven bir tweet attığına yonelik okula şikayet mektubu geldiğini iddia etti. Bıcak ayrıca “Sanık bıcağı korkutmak icin cıkarmış, boğuşma esnasında maktule bıcağın ustune duşmuştur.” dedi.
Vahit Bıcak; “Herkes el ele vermiş oğrenciyi omur boyu hapse atmaya cabalıyor” dedi.
Ardından salondan “seni de attıracağız” tepkisi uzerine Avukat Bıcak: “Beni 15 Temmuz darbecileri, FETO ’culer, 28 Şubat darbecileri atttıramadı. Siz mi attıracaksınız?” şeklinde konuştu.
“Duruşmayı uzatmak gibi bir gayretimiz yok. Bir an once sanığın tahliye edilmesini istiyoruz.” dedi. Katil zanlısı Hasan İsmail Hikmet; “Cinnet hali ile yaralama amaclı bıcakladım.” Sanık Avukatı: “Sanık pişman, maktulun olduğu odaya başkaları girmiş, maktulun yanlış mucadele sonucu olduğunu duşunuyoruz..”
Sanık avukatı daha da ileriye giderek Ceren Damar ’ın babası Mustafa Damar icin; “Ceren Damar ’ın babası kızının uzerinden rant sağlamaya calışıyor” dedi.
Ceren Damar ’ın babası ise bu sozler uzerine; “Biraz insaf, biraz vicdan, biraz hukuk bekliyoruz. Cok şey mi istiyoruz?” diyerek haykırdı.
Sanık avukatı; “Olay bir cinnet halidir, baskı altında sanığın şartelleri atmış tabii. Saldırıyı orantılı bicimde def etme zorunluluğu vardır, sanık meşru mudafaa hakkını kullanmıştır.”
“Sanık meşru mudafaanın şartlarının var olduğu duruma gore davranmıştır. Sanık ayrıca adam oldurme kastıyla değil yaralama kastıyla hareket etmiştir. Dışarı cıktığınızda sokakta herkes silahla dolaşıyor. Maktulun olduğu odaya diğer girenleri oldurmeyişi, koridora cıkıp kimseyi taramayışı, sanığı orantılı davranmış kabul etmeyi gerektirir. Davada meşru mudafaa hukumleri uygulanabilir. Haksız tahrik hukumleri de uygulanabilir. Somut olayda hiddet ve elem etkisi mevcuttur. Sanığın tutuklu yargılanması kişi ozgurluğune zarar vermektedir, tutuklama hicbir zaman peşin ceza olarak verilemez. Masumiyet karinesi esastır. Sanık Hasan İsmail Hikmet tahliye edilmelidir. Bu dosyayı bırakmam icin buroma cok ziyarete gelindi. Mahkeme heyetinin de baskı altında olduğunu biliyorum. Bu gencimizi topluma kazandırmanızı istiyoruz. Dosyanın hafta sonu son rotuşlarını sunmak istiyorum…” dedi.
Mahkeme başkanı ise cevaben; “Bize henuz gelen olmadı.” dedi. Sanık avukatı ek sure talep etti.
Ancak mahkeme nihai kararını verdi. Sanık Hasan İsmail Hikmet ’e hicbir indirim uygulanmadan ağırlaştırılmış muebbet hapis cezasına carptırılmasına karar verildi
Kişinin yerine getirdiği kamu gorevi nedeniyle kasten oldurme sucundan verilen ağırlaştırılmış mueebbet hapis cezasının yanı sıra “ateşli silahlar kanununa muhalefetten” 1 yıl, silahla tehdit sucundan ise “2 yıl” hapis cezası verildi.
1. Sanık avukatının cirkin ithamları sosyal medyanın gundemine oturdu… Kotuluk, cirkeflik, ahlÂksızlık, bu savunmada başka hicbir şey yok. Ceren Damar ’ın ailesinin cektiği acıyı hayal bile edemiyorum. Bu avukata dava acılamıyor mu? Savunmanın etiği, cercevesi, kuralları yok mu? https://t.co/ruU4sASSpz
— saadet ozen (@zen_saadet) February 21, 2020
2. Artık #CerenDamar 'lar olmesin diye elini taşın altına koyan Kadir Şeker kasten adam oldurmek sucundan muebbet hapisle yargılanırken,
17 bıcak 3 kurşun yarası ile vahşice kadın olduren sanık ne 15 temmuz ne cinsel saldırı ne de kaza bahanesiyle sucsuz bulunamaz!#kadiricinadalet pic.twitter.com/3tZq2mbGXo
— Dilara (@loveustark) February 21, 2020
3. Yazdım yazdım sildim ! 2-3 yıl bizide atarlar yoksa iceri. Ya sen nasıl avukatsın lanet olsun. Ulan katili savunmak icin sen nasıl dersin Ceren ’in cinsel isteklerine karşı geldi diye, sen nasıl 15 Temmuzu one atabilirsin bu davada ? Ne bağlantı ? Ne alaka lan ! #CerenDamar
— O z k a n ✪ (@_OzkanOzkuL) February 21, 2020
4. Avukat olsaydım #CerenDamar 'ın katilini savunacağıma, parasızlıktan aclıktan olmeyi tercih ederdim.
— 🐾🐈 (@pati__annesi) February 21, 2020
5. Haysiyetsizliğin kitabı yazılıyor icerde…Duruşma salonun duvarları haya etti de avukatlık cubbesinin ardına sığınanlar haya edemedi..#CerenDamar baban nasıl dayansın kızım…
— Mustafa Damar (@Egitimsehidi) February 21, 2020
6. Muvekkilini savunurken bile adaletten ayrılmaması gereken bir avukatın sırf savunduğu davayı kazanmak icin daha ne kadar alcalabileceğini bugunku #CerenDamar davasında gorduk! Mesleğine halel getiren, mesleğinin yuzkarası bu tur yaratıklara ilk once meslektaşları karşı cıkmalı!
— Sinan Oğan (@DrSinanOgan) February 21, 2020
7. Katil Hasan İsmail Hikmet'in avukatı Vahit Bıcak, duruşmada "#CerenDamar 15 Temmuz'u savundu" demiş..
Oğlum yerin dibinde yer kalmadı yer, daha nekadar alcalacaksınız? Bitti bitti magmaya vardı halinizin kepazeliği. pic.twitter.com/TwuUo3ydXG
— Ersan Yıldız (@ErsanYI86423576) February 21, 2020
8. oldurulen bir kadının arkasından iftiralar atan, #CerenDamar icin 15 temmuz lehine twit atmıştı diyen Vahit Bıcak hakkında barolar birliği bir işlem yapmayacak m ? bu şahıs mesleğine devam mı edecek? Hasan İsmail Hikmet katildir.. neyi meşrulaştırmaya calışıyorsunuz..
— Levent🕊️ (@fevrisosyolog__) February 21, 2020
9. Nerede kaldı meslek etiği?
Nerede kaldı meslek onuru?
Nerede kaldı AVUKATLIK KANUNU?
"Bir takım şahıslar" maddi kazanımlar icin hukukun "savunma ilkesine" sığınarak her turlu hukuksuzluğa imza atıyor.Bunun gibi 3-5 kişi var.Hepsi irtibatlı.#CerenDamar #cerenhocaicinadalet
— Av. Umur Yıldırım (@avumuryildirim) February 21, 2020
10. Kopya cekerken yakalayan oğretmenine, sırtından ve yakın mesafeden 2 el ateş ediyor. Yere yığılınca da ozel imal edilmiş bıcakla 17 bıcak darbesi vurup katlediyor. Savunmasını yapan cibiliyetsiz, oğretmen kadın olduğu icin belaltı suclamalar yapıyor, yetmiyor ailesine saldırıyor. https://t.co/aJEfmQ7x2i
— Serif Turgut (@Ljiljantr) February 21, 2020
11. Boyle mi olacak? Bu ulkede tuğla gibi kitaplar okuyup, hukuk fakultesini bitiren avukatlar mabadı sıkışınca gencecik bir kadının katilini once iffetine dil uzatarak, sonra hukumete selam cakıp yargıyı korkutarak mı savunacak? Okuduğunuz kitapların altında kalasınız! #CerenDamar https://t.co/VvZEkX1FCx
— Anason Perisi 🧚🏼*♀️ (@karmanoloji) February 21, 2020