Dunyayı etkisi altına alan corona virusu salgını ulkemizde de buyuk bir hızla yayılmaya devam ediyor. Turkiye ’de ilk vaka 11 Mart ’ta gorulmesine rağmen corona virusu vaka sayısı yaklaşık 20 bin oldu. 300 ’den fazla kişi ise hayatını kaybetti. Dunyada ise corona virusu gorulen kişi sayısı 1 milyonu aştı. Hayatını kaybeden kişi sayısı ise 53 bini gecti. Hem dunyada hem de ulkemizde corona virusu ile mucadele kapsamında pek cok onlem alınıyor. Pek cok iş yeri kapatıldı, etkinlikler durduruldu. Vatandaşlara evlerinde kalmaları icin cağrılar yapılıyor. Son olarak ise salgınla mucadele kapsamında, calışan ve tuketicilerin sağlığının korunması amacıyla sayac okumalarının yapılamayacağı bolgelerde elektrik ve doğal gazda 3 ay sureyle “kıyasen fatura duzenlemesi” gercekleştirileceği acıklandı. Buna gore 3 ay sureyle sayac okuma yapılmayacak. Peki nedir bu kıyasen duzenleme, gelin yakından bakalım.
Enerji Piyasası Duzenleme Kurumu ’ndan (EPDK), salgının yayılmasını engellemek ve sosyal izolasyonun sağlanması amacıyla yeni bir duzenleme yaptı
Yapılan bu duzenlemeye gore; sektor calışanlarının ve tuketicilerin sağlığının korunması amacıyla elektrik ve doğal gazda “Kıyasen Fatura Duzenlemesi” hayata gecirilecek
Bu duzenlemeye gore sayac okunmayacak, mevsimsellik de dikkate alınarak tuketicinin son 2 yılın ilgili ayına ait tuketim ortalamaları uzerinden faturalandırma yapılacak
Tuketicinin gecmiş tuketimi olmaması durumunda ise faturalandırma işlemi kendi beyanına gore yapılacak.
Bu yeni duzenleme yalnızca, karantinaya alınan yerleşim yerleri ve sayac okuma yapan calışanların sosyal mesafelerini koruyamayacağı durumlarda gecerli olacak ve 3 ay sureyle uygulanacak
Faturalar ise; posta, kargo, SMS veya e-posta gibi yontemlerle ulaştırılacak.
EPDK ’dan yapılan acıklamada yeni duzenlemeyle ilgili olarak şu ifadelere yer verildi;
“Elektrik ve doğalgaz faturalarına ilişkin “Kıyasen Fatura Duzenlemesi” butun vatandaşlarımızın sağlığı icin hayata gecirilecek olan ve sınırlı sure icin uygulanacak bir duzenlemedir. Vatandaşımızın aleyhine bir uygulama kesinlikle soz konusu değildir, olamaz ve boyle bir uygulamaya Enerji Piyasası Duzenleme Kurumunun izin vermesi de mumkun değildir.”
1. Ancak bu durum sosyal medyanın gundemine oturdu ve tepkilere neden oldu; Doğalgaz ve elektrik faturaları hakkında bilgi kirliliği var..
Son iki yılın ilgili ay ortalaması alınacak..
✅Nisan 2018 fatura: 150 ₺
✅Nisan 2019 fatura: 250 ₺
✅Nisan 2020 faturanız: 200₺ olacak ve sayac okuma işlemleri rutine girince duzeltilecek.#epdk #hayirlicumalar pic.twitter.com/TUcElwjFgF
— Ferihan Fırat (@f_ferihan) April 3, 2020
2. Biz devlet odesin diye beklerken EPDK, elektrik ve doğal gaz faturaları icin yeni bir karar aldı. Buna gore, 3 ay sureyle elektrik ve doğal gaz faturaları icin sayac okuma yapılmayacak; abonelere gecmiş tuketim ortalamalarına gore fatura gonderilecek. #faturalarertelensin
— Mehmet Goker (@drmehmet_goker) April 3, 2020
3. Bu sacma fikri kim ortaya attı acaba?
Ben belki ortalamanın altında bu ay tasarruf yapacağım, karanlıkta oturacağım akşamları. Belki doğalgaz yakmayacağım battaniyeye sarılacağım.
Devlet 3 ay boyunca butun faturaları odemeli. Kimseden tek kuruş alınmamalı. https://t.co/GAZTRnIEbR
— Cağlar Cilara (@caglarcilara) April 3, 2020
4. REZALET!
Kış aylarında odediğim doğalgaz ve elektrik faturası neden yaz ayları icin gecerli olsun!
Yazın doğalgaz faturam sıfır!
Turkiye Gercekleri https://t.co/ZhGRUNAyzi
— Sedef Kabas (@SedefKabas) April 3, 2020
5. size bir iyi bir kotu haberim var
once kotu haber:
resmi karar cıktı doğalgaz ve elektrik sayacları uc ay boyunca okunmayacak
iyi haber:
uc ay boyunca gecmiş tuketiminize gore fatura kesilecek kimse faturasından mahrum kalmayacak
— metin cihan (@metcihan) April 3, 2020
6. Bir an vatandaşımız en azından elektrik ve doğalgaz faturalarından nefes alacak diye duşundum. Haber iceriğini okuyunca EPDK ortalama tuketimden fatura gondereceğini gordum. Allahtan korkmayıp, coronasıcalar sizi 😡 https://t.co/g6PEFOxGnY
— Yasin Ozturk (@Ozturkdenizli) April 3, 2020
7. ELEKTRİK DOĞALGAZ SAYACLARI 3 AY OKUNMAYACAK
Ama bir iptal ya da erteleme diye duşunup sevinmeyin.
Son 2 yılın ortalama tuketim değerleri baz alınarak faturanız oluşturulacak.
— Guclu Mete (@Guclumete) April 3, 2020
8. Elektrik su doğalgaz faturaları ertelensin diye kendimizi paralarken,
Gosterdiler yine yuzlerini
Kıyas fatura geliyor
Salgın nedeniyle sayaclar okunamayacağı icin son 2 yılın ortalaması alınıp fatura edilecek
— 𝓐𝓻𝔃𝓾 (@alny_2001) April 2, 2020
9. Hala "elektrik ve doğalgaz parasını nasıl alırız" derdindeler. Bu kriz suresince almayın.https://t.co/EenJIaWk8E
— Emin Capa (@ecapa_aklinizi) April 2, 2020
10. Gozun aydın Turkiye!
Elektrik ve doğalgaz soygununa 'ertelemeli' faturayla devam edilecek https://t.co/JqRTOPpw1A
— orhan aydın (@orhanaydin6) April 2, 2020
11. Sayac okumaya gelen elemanın virus kapma riski var ama fatura odemeye giden abonenin oyle bir riski yok

— Huseyinindayıoğlusu (@Hseyin19711) April 3, 2020
12. Sayac okuma bedeli alınmayacakmış..
Breh breh breh..
Hayırlı olsunlar filan gırla yazılmış troller tarafından..
Oysa sayac okuma bedeli bildiğin HARAC'tır, GASP'tır..
Bu harac ve gaspı 3 ay yapmayacak olmalarını bir de lutuf gibi gosteriyor ya şu ahlaksız soyguncular.. #epdk
— Why ❓ #EvdeTut (@Nedensellik_) April 3, 2020
13. Eee doğalgaz icin bu yontem sacma bahardayız kış ayında tuketilen sayacla baharda tuketilen sayac olayı bir olamaz gecirmasyonnn
— Yıldırım (@yusufyildirimm) April 3, 2020
14. Madem oyle 3 ay boyunca doğal gazı kapatırsam insan evladı değilim gazı da kokler, pencereleri acarım dışarı da ısınsın #EPDK
— Mikatronik (@mikailustun06) April 3, 2020
15. Benim iş yerim doğalgaza ve elektriğe dayalı Gıda uretimi yapıyor. Son 21 gundur neredeyse hic acılmadı. Son 3 ay yada son 2 yıl olması fark etmez. Bana kullanmadığım enerjinin faturasını mı odeteceksiniz ? #epdk @TCEnerji
— AndarKan (@UgurCelikbas) April 3, 2020
16. Coğu zaten kapalı olup hemen hic doğal gaz ve elektrik kullanmayan işletmelerden; evini bırakıp ailesinin yanına taşınan insanlardan zaten harcamadıkları gaz ve elektriğin 3 aylık faturasını, harcadıkları zamana gore hesaplayıp sonra tahsil etmek hangi dahinin fikri?!..
— can gurses (@canitti) April 3, 2020
17. Diyelim kafe, berber sahibiyim, diyelim anneme taşındım, 3 ay hic doğal gaz, elektrik kullanmadım, sen nasıl eskiden kullandığım miktar ustunden fatura kesersin? Bu gibi durumlardan doğacak mağduriyetler duşunuldu mu? https://t.co/hfCrIwDi2a
— Mustafa Sonmez (@mustfsnmz) April 3, 2020
18. İyilik yapıyorum ayağına vatandaş kazıklıyorsunuz❗️
Kış aylarından cıkarken alınan ortalama ile, ısınma ihtiyacının azaldığı bahar aylarında fatura gondermek dupeduz adam kazıklamak❗️ pic.twitter.com/LsB3GpzRwI
— Mehmet Bostancı (@AvMBoSS) April 3, 2020
19. Mesela ben eylul ayında devir aldım ve kucuk bir burgerci actım..gecen sene işleten bar olarak işletti ve kimbilir ne elektrik faturası odedi..onun ortalamasını su an kapalı olan işletmeme fatura edecekler akıl tutulması gercekten..yazık bizlere..
— yildan (@yildan) April 3, 2020
20. Boyle sacmalık mı olur!
-Bir suru işyeri kapalı, yani 0 tuketim. Neyi fatura edeceksiniz.
-Bircok insan evinde değil, ailesinin yanında, yani 0 tuketim. Neyi fatura edeceksiniz?
-Havalar duzeliyor, evde kalanlar doğalgazı ve klimayı daha az yakıyor, bunu nasıl yok sayacaksınız? https://t.co/70Cnbyglx4
— Ahmet Saymadi (@ahmetsaymadi) April 3, 2020
Kaynak: 1