Turkiye ’de faili mechul pek cok cinayet bulunuyor. Cinayet davalarının zaman aşımı ise 20 yıl. 20 yılın ardından katil bulunsa da davada zaman aşımı olduğu icin ceza almıyor. 5 Haziran 2000 yılında da İstanbul Şişli ’de henuz 15 yaşındaki bir cocuk kendi evinde olduruldu. Şişli Fulya Mahallesi ’ndeki evinde oldurulen Cağla Tuğaltay ’ın katili hala bulunamadı. Dava suresince iki şupheli gozaltına alındı. Cağla Tuğaltay ’ın oldurulmesine ilişkin davada ise zaman aşımı yarın doluyordu. Ancak sosyal medyada yapılan paylaşımlarla savcılık, ‘suc faili olduğu duşunulen kişilerin ifade alma işlemleri devam ettiği ’ gerekcesiyle zaman aşımının durdurulmasına karar verdi. Soruşturma derinleştirilerek devam ediyor. Peki ne olmuştu, Cağla Tuğaltay nasıl olduruldu?
25 Eylul 1985 doğumlu Cağla Tuğaltay, Levent Kız Meslek Lisesi ’nde ‘Cocuk Gelişimi ’ bolum oğrencisiydi. 5 Haziran 2000 tarihinde henuz 15 yaşında olan Cağla Tuğaltay kendi evinde boğazı kesilerek olduruldu
Annesi hastane randevusunda olduğu icin okuldan eve donduğunde yalnız kalan Cağla ’ya annesi bir sure ulaşamadı. Ardından ise yedek anahtarı bulunan komşularını arayarak Cağla ’yı kontrol etmelerini istedi
Cağla Tuğaltay ’ın cesedi ise komşuları tarafından bulundu. Komşular eve girdiğinde Cağla, erkek kardeşinin odasında boğazı kesilmiş olarak bulundu
Eve pek cok kişi girdiği icin olay yeri bozulmuş ve DNA izlerinin bircoğu da kaybolmuştu.
O donem olay yeri inceleme ekipleri evde inceleme yaparken katil zanlısının spermlerine rastladı. Evdeki kanlı ayak izleri de katilin profilini oluşturan bir diğer detay
Dosyada one cıkan bir diğer detay ise katilin son derece rahat davranmış olması. Kanlı ellerini lavaboda yıkayan katil, ic camaşırını da olay yerinde unutmuş
Cinayetin işlendiği 2000 yılına ait gazete haberlerinde, Cinayet Buro polislerinin “Katil cok rahat davranmış. Pantolonunu cıkarması, ic camaşırını olay yerinde unutması, lavaboda elini yıkaması onun eve yabancı biri olmadığını gosteriyor” ifadeleri dikkat cekiyor.
O donem yapılan araştırmalarda katil bulunamadı. Ancak cinayetten 14 yıl sonra Cağla ’nın tırnakları arasında katilin DNA izi bulundu. Bu iz 102 kişiden alınan DNA ornekleriyle karşılaştırıldı ancak sonuc cıkmadı
O donem Cağla ’nın alt komşusu ifadesinde “Cağla ayaklarını vura vura yuruduğu icin evden cıktığını ve eve geldiğini anlardım. Olay gunu Cağla eve geldi. Kapı caldı ve biriyle konuşmaya başladı. Tanıdık biri olduğunu duşundum emindim cunku o ses tonuyla konuşuyorlardı. Ancak ne konuştuklarını duymadım” ifadeleri ve kapının zorlanmamış olmasından dolayı savcılık şuphelinin tanıdık biri ve erkek olduğu ihtimali uzerinde daha cok duruyor.
Cağla Tuğaltay ’ın annesi Gulnur Saygı, cinayetin aydınlatılması icin Muge Anlı ’nın programına katılarak yardım talebinde bulunmuştu
Faili mechul cinayetin aydınlatılması icin harekete gecen Muge Anlı, Cağla Tuğaltay cinayetinde cok sayıda ihbar aldıklarını, emniyetin 3 kişi uzerinde durduğunu ancak ozellikle cok sayıda tecavuz vakasından iceri giren bir şahıs uzerinde durulduğunu belirmişti.
Yarın zaman aşımı dolacak olan davada savcılık ornek bir karar vererek, zaman aşımının durdurulmasına karar verdi
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Faili Mechul Suclar Burosu savcılığı, suc faili olduğu duşunulen kişilerin ifade alma işlemleri devam ettiği icin, devam eden incelemeler (kan ornekleri, DNA incelemesi ve parmak izi incelemesi gibi) olduğu icin bu nedenle TCK 67. maddesi gereğince zaman aşımını durdurdu. Soruşturma ise derinleştirilerek surduruluyor.
Kaynak: 1 2