Kadın cinayetleri Turkiye ’nin kanayan yarası. Pek cok sanatcı da, “Bana dokunmayan yılan bin yaşasın” demek yerine, bu tip toplumsal meselelere ses cıkarmayı tercih ediyor. Kadınların korunmasına yonelik olan İstanbul Sozleşmesi ’ne destek veriyorlar ve seslerini gerek sosyal medyadan gerekse ekranların onunden duyurmaya calışıyorlar. Sanatcı Melek Mosso da bunlardan biri. Ancak Melek Mosso, 22 Ağustos ’ta verdiği konser sırasında ‘İstanbul Sozleşmesi yaşatır ’ dediği ve kadınlara yonelik cinsel saldırılara karşı konuşma yaptığı icin sahneden indirildi. Bir medya organında bu olayın carpıtılmasının ardından ise gercekleri anlatarak acıklama yaptı. Melek Mosso ’nun sahneden indirilmesi sosyal medyanın gundemine oturdu. Peki olay nasıl gelişti, Melek Mosso kimdir?
Şarkıcı Melek Mosso, gectiğimiz cumartesi gunu 22 Ağustos ’ta verdiği konserde sahneden indirildi. Olayla ilgili bir gazetede cıkan haberde Mosso ’nun “ağır siyasi gondermelerin yanı sıra fanatik konuşmalar” yaptığı iddia edildi Mosso ise Twitter ’dan yaptığı acıklamada, yapılan haberin asılsız olduğunu dile getirdi. Mosso; “İstanbul Sozleşmesi yaşatır” dediğim icin sahneden indirildim” dedi Gazetedeki haberin asılsız olduğunu vurgulayan sanatcı, olay buyusun istemediği icin sustuğunu ve haberin kaldırılmaması durumunda mahkemeye gideceğini belirtti. Melek Mosso Twitter hesabından yaptığı acıklamada şu ifadeler yer verdi; 22 Ağustos Aqua Florya konserimizde yaşanan can sıkıcı olayı Sabah gazetesinin Gunaydın ekinde yalan ve yanlış bir haber olarak yazan Omer Karahan ’ı kınıyorum. Toplumsal cinsiyet eşitsizliği yuzunden oldurulen kadın arkadaşlarımın ruhuna, her konserimde armağan ettiğim ve+
— Melek Mosso (@MelekMosso) August 26, 2020
sahneden indik ve bunun hakkında olaylar buyumesin diye asla konuşmadık. Fakat goruyorum ki yanlış yapmışız. Konuyu siyasi bir yone cekmeye calışmak manasızdır. Haberi kaldırmanızı ve bir ozur yazısı yayınlamanızı istiyorum. Konserin butun ses kaydı elimizde mevcuttur.+
etiketini yazarak paylaşsın lutfen. Muziği kısmaya calışmak, sanatın eleştirel ve toplumsal gucunu yok saymak sadece buyuk bir KORKU sonucu oluşur. KORKMUYORUM! #yalanhaber #omerkarahan #sabahgazetesi #gunaydın Haberi de aşağıda paylaşıyorum. Gelip izleyenler yalanları okusunlar
Mosso, bu paylaşımın ardından bir de video yayınlandı; Acıklamalar sonrası o gun konserde bulunan pek cok kişiden Melek Mosso ’ya destek geldi; İzmirde dinleme fırsatımız oldu ve bizler ayakda alkışladık hic bir kadın reddettiği bir erkek yada tore yuzunden olmemeli ve hicbir tecavuzcu serbest kalmamalı 👏 #melekmosso pic.twitter.com/SLOqOlKZtM
— Burcin (@Bucican1) August 27, 2020
Biz oradaydık yazılanla alakası yok keza soylediği her kelimenin altına imzamızı atarız. Boyle bir sesi ancak ayakta alkışlarız. #melekmosso pic.twitter.com/cTwSwPv20o
— Kaan (@KaaNErks) August 26, 2020
Melek Mosso kimdir?
11 Kasım 1988 ’de Kayseri ’de doğan Melek Mosso ’nun asıl ismi Melek Davarcı. Mosso kelimesi ise, İtalyanca bir muzik terimi. Terim “gittikce hızlanarak” anlamına geliyor. Sanatcı sahne soyadı olarak Mosso terimini kullanılıyor.
9 yaşında bağlama calmaya başlayan Melek Mosso, Guzel Sanatlar Lisesi ’nde oğrenimine devam etti ve yan flutle şarkı soylemeye devam başladı. Ardından da universite eğitimini yine muzik uzerine tamamladı. Mosso, Adnan Menderes Universitesi – Muzik Oğretmenliği bolumunden mezun oldu. Grundig Turkiye firmasının duzenlediği şarkı yarışmasında juri ozel odulunu kazanmayı başardı ve Akustikhane studyolarında kayıt şansını elde etti. Akabinde Acun Ilıcalı ’nın yapımcısı olduğu ‘O Ses Turkiye ’ yarışmasına katıldı. 2018 yılında kendisine ait Youtube kanalında Yıldız Tilbe ’ye ait ‘Vursalar Olemem ’ şarkısını coverladı ve bu parca yaklaşık 15 milyon kez dinlendi ve dikkatler Mosso ’nun uzerine cekildi.
Kaynak: 1