Teknolojinin ilerlemesi ve akıllı telefonların ortaya cıkışı ile birlikte artık neredeyse bircoğumuz vaktimizi sosyal medyada geciriyoruz. Instagram, Twitter ve TikTok gibi sık kullanılan sosyal medya uygulamalarında ise her gun farklı bir akımla karşılaşıyoruz. Bu akımlar ise coğu zaman son derece eğlenceli oluyor. TikTok ya da Instagram ’da akımlar genellikle videolar etrafında şekillenirken, Twitter ’da ise durum daha farklı. Son zamanlarda da Twitter ’da farklı tweetlerle paylaşılan bir fotoğraf var. Bu fotoğraftaki kişi kim diye merak edenler icin, o kişiyi ve hikayesini yazdık. İşte Twitter ’daki paylaşımların gozdesi olan Andras Istvan Arato ve unlu fotoğrafının hikayesi.
Turkiye ’deki Twitter kullanıcıları son donemlerde sıklıkla bir adamın fotoğrafını alıntılayarak paylaşım yapıyor; evet bakalim dersimiz saat kactaymis 3 saat onceymis pic.twitter.com/0xEUnIwP95
— ferat (@yaparizsipsak) March 17, 2021
Biz de sık sık gorseliyle espri konusu haline gelen bu adamı araştırdık. Fotoğraftaki kişi; 76 yaşındaki elektrik muhendisi Andras Istvan Arato Kendisi 10 yıldır internet fenomeni. Peki bu fotoğrafın ardındaki hikaye nedir? Arato, bunu da TED Konuşmaları aracılığıyla tum dunyayla paylaşmış; Andras Istvan Arato hikayesini anlattığı konuşmasında, Turkiye ’de yaptığı tatilin ardından fotoğraflarını sosyal medyaya yuklediğini ve bir fotoğrafcının dikkatini cektiğini soyledi. Arato, “Beni deneme cekimine davet etti. Sanırım ben de herkes gibi derinlerde biraz kendini beğenmiş biriyim, bu yuzden daveti kabul ettim ve gittim. Bazı fotoğraflar cekti. Fotoğrafları ikimiz de beğendik. Beni tekrar davet etti ve birkac seans boyunca birkac yuz fotoğraf cekildi, bunlar stok fotoğraflardı” dedi.
“Benim fotoğrafımı kullanıyorlardı cunku cektiğim acıya rağmen gulumser gibi gorunuyordum” diyen Arato sozlerine şoyle devam etmiş; “Cekim sırasında fotoğrafcı benden gulumsememi istedi. Ancak internet kullanıcıları bu gulumsemenin gercekten icten olmadığını anladı veya hissetti. Arkasında gizlenmiş bir uzuntu veya acı gorduler ve bu yuzden ‘Hide the Pain Harold ’ diye isimlendirildim”
Konuyla ilgili olarak 2019 yılında The Guardiand ’a da şu acıklamayı yapmış; Dokuz yıl once, internette fotoğrafım icin bir gorsel araması yaptım ve bir meme ’e donuştuğunu gorunce şoke oldum. İnternetteki insanlar gulumsememle gozlerimdeki ifadenin bir araya gelişinin inanılmaz uzucu bir goruntu olduğunu duşunuyorlardı. Bana ‘Hide the Pain Harold ’ (acısını saklayan Harold) diyorlardı”
Arato, fotoğraflarının siyaset, din ve cinsellik dışındaki iceriklerde kullanılmasına izin veriyor Ote yandan Arato, sosyal medyada kendisini taklit eden ve yuzlerce takipciye ulaşan sahte hesapların onune gecmek isteyen Arato, 2017 ’de kendi Facebook hayran sayfasını actığını ve seyahatlerinde cektiği videoları ve fotoğrafları buradan paylaşmaya başladığını soyluyor.
Kaynak: 1