
Dunyanın dort bir yanında milyonlarca Muslumanın oruc tuttuğu Ramazan ayı başladı. Ramazan, son birkac yıldır Kuzey Yarımkure ’deki ulkelerde gunlerin daha uzun, havaların da daha sıcak olduğu yaz donemine denk geliyor. Ramazan ayının, yaz donemine denk gelmesi ise oruc tutmayı zorlaştırıyor. Uzun sure ac ve susuz kalmak; baş donmesi, tansiyon hastalıkları, dehidrasyon ve baş ağrısı gibi pek cok rahatsızlığa sebep oluyor. Ancak dengeli ve doğru bir beslenme şekliyle, bu etkilerden kacınmak mumkun. Peki oruc tuttuğunuzda vucudunuzda ne olur? Oruc tutmanın sağlığa etkileri nasıldır? Detaylara birlikte bakalım.
Oruc tutarken ilk gunler son derece onemli Vucudumuz, oruc tuttuğunu son oğunden 8 saat sonra kavrayabiliyor. Yani bağırsaklar son oğunde alınan tum besin maddelerini tamamen sindirdiği zaman. Bu besinler sindirildiğinde, vucut enerji ihtiyacını daha once karaciğerde ve kaslarda depolanan glukozdan karşılıyor. Buradaki kaynak tukendiğinde ise vucut yağ yağmaya başlıyor. Yağların yakılması kilo vermemize, kolesterol seviyemizi duşurmemize ve diyabet riskini azaltmamıza yardımcı oluyor. Ote yandan, kan şekerinin duşmesiyle vucutta halsizlik ve uyuşukluk baş gosteriyor. Aclık seviyesinin en uste cıktığı zamanlarda ise baş ağrısı ve mide bulantısı gorulebiliyor.
Bu nedenle de eğer kronik bir rahatsızlığınız var ise, oruc tutmadan once mutlaka bir uzmana danışmanızı oneriyoruz.
3. ve 7. gunler arasında yeterli su alımına dikkat etmek gerekli İlk birkac gunku zorlanmadan sonra vucudunuz oruc tutmaya alışmaya başlar. Ancak bu noktadan sonra dikkat edilmesi gereken cok onemli bir nokta var; su tuketimi. Sahur ve iftar vakitleri arasında su alımı azaldığı icin vucutta terleme hızlanırken, sıvı kaybı da artıyor. İftar ve sahur vakitlerinde oğunlerde karbonhidrat ve bazı yağların gerekli duzeyde alınması, enerji uretimi icin şart. Dengeli bir rejimle, protein, tuz ve su gibi belli besinleri almak onemli.
8. gunden 15. gune: Vucudunuz arınıyor Bu surelerde vucudunuz oruca tamamen alışıyor. İngiltere ’deki Cambridge Universitesi Hastanesi ’nin Anestezi ve Yoğun Bakım Danışmanı Dr. Razeen Mahroof, bu aşamanın vucutta bazı olumlu etkileri de olduğunu soyluyor.
“Gundelik hayatta cok daha fazla kalorili gıda alıyoruz ve vucudumuz hastalıkları atlatmak gibi onemli gorevleri yerine getiremez oluyor” diyen tıp uzmanı, “Oruc sırasında bu durum yeniden dengeleniyor. Vucut yeniden daha onemli fonksiyonlarına odaklanıyor, enfeksiyonlarla savaşması ve hastalıklardan iyileşmesi de kolaylaşıyor.” diye devam ediyor.
[h=2]16. gunden 30. gune: Toksinler vucuttan atılıyor[/h] Ramazan ayının 2. yarısında, kalın bağırsak, bobrek ve deri toksinlerinden arınmaya başlıyor. Dr. Mahroof bu donemde organların maksimum kapasitesine donduğunu soyluyor. Hafıza ve konsantrasyon yeniden guclenirken, enerjinin de arttığını vurguluyor. Mahroof sozlerine şoyle devam ediyor:
“Oruc şafak vaktinden gun batımına kadar olan donemi kapsar. Boylece arada enerji veren gıda ve sıvıları alabilme fırsatı olur. Oruc kasları korurken kişinin kilo vermesine de yardım eder.
“Ancak bedeniniz enerji icin protein almaya başlarsa, ileri aclık moduna gecip kaslarınızı kullanmaya başlar. Bu en sık, gunlerce ve haftalarca uzatılan oruc donemlerinde gorulur. “
Tabii, ramazan ayında sağlıklı bir beslenme duzeni son derece onemli Orucun sağlık uzerindeki olumlu etkilerinden en yuksek verimi alabilmek icin, sağlıklı beslenmek gerekiyor. Bunun icin de iftarda ve sahurda cok yağlı ve baharatlı olmayan, daha cok protein ve lif ağırlıklı besinleri tercih etmelisiniz. Ote yandan ağır şerbetli tatlılar da kan şekerinizi aniden yukseltebileceğinden sutlu tatlılara yonelmeniz tavsiye ediliyor. Oruc tutarken, ramazan ayını daha rahat gecirmenizi sağlayacak tuyolar icin buraya tıklayabilirsiniz.
Kaynak: 1