Dunyanın en prestijli restoran derecelendirme sistemlerinden biri olan Michelin Guide, İstanbul ’u 38. Destinasyon olarak listesine almıştı. Bu gelişmenin ardından bircok restoran yıldız almak icin başvuruda bulundu. Değerlendirmenin ardından İstanbul ’da bulunan 53 restoran Michelin listesine girmeye hak kazandı. Oylum Talu ’nun sunuculuğundaki odul toreninde Turk Fatih Tutak iki yıldız alırken, Mikla, Nicole ve Araka restoranları bir yıldız ile derecelendirildi. Peki Michelin Rehberi nedir, Michelin Yıldızı nasıl alınır?
Dun akşam Zorlu Performans Sanatları Merkezi ’nde duzenlenen torende Michelin Rehberi ’ne secilen İstanbul ’daki 53 restoran acıklandı Ote yandan Michelin Rehberi mufettişleri “olağanustu yemekleri” ile dikkat ceken restoranları Michelin Yıldızı ile derecelendirdi. Şişli ’de hizmet veren Turk Fatih Tutak iki Michelin Yıldızı alırken Araka, Mikla, Neolokal ve Nicole birer yıldız aldı. Bu arada bir restoranın en fazla uc adet Michelin Yıldızı alabileceğini de belirtelim.
İki Michelin Yıldızı ’na layık gorulen şef Fatih Tutak, yurt dışındaki Michelin Yıldızlı restoranlarda yetişmiş bir isim. Tutak, Kopenhag ’daki Noma ve Tokyo ’daki Nihonryori Ryugin restoranlarında uzun sure hunerlerini sergilemişti.
Michelin Rehberi ’ne girmeye hak kazanan 53 restoranın listesi şu şekilde:
Turk Fatih Tutak (2 yıldız)SpagoGlensSt. Regis BrasserieSADE Beş Denizler MutfağıTatbak1924 İstanbulAtolyeNobuCok Cok ThaiCumaTopazMikla (1 yıldız)Kubbeli LoungeNicole (1 yıldız)Yeni LokantaEleos BeyoğluSofyalı 9AhesteMurverKarakoy LokantasıOctoNeolokal (1 yıldız)AilaTershaneAQUAPandeliTugraOCAKFeriyeBanya nLokanta 1741MatbahDeraliyeKhorasaniŞansPark ForaGiritli29Sunset Grill & Barİnari Omakase KuruceşmeAlafAman da BravoKiss the frogRumelihisarı İskeleZumaAraka (1 yıldız)AzurKıyıSerafCalipsoBeytiBalıkcı Kahraman Michelin Rehberi nedir? Fransız araba lastiği ureticisi Michelin, 1900 yılında seyahat edenlere kolaylık sağlamak icin harita, konum, konaklama ve restoran bilgilerinin yer aldığı ilk rehberini yayımladı. 26 yıl sonra ise rehberdeki restoranlara yıldız vermeye başladı. Yuksek yıldızlı restoranlar “gitmeye değer” yerler olarak nitelendirildi.
Michelin Yıldızı nedir? Michelin yıldızı, cok kaliteli malzemelerin kullanıldığı yuksek standartlara sahip restoranlara veriliyor. Michelin Rehberi ’nin yer aldığı ulkelerde juri uyeleri her yıl, yıldızların hangi restoranlara verileceğini acıklıyor. Bu surecte malzemelerin kalitesi, pişirme tekniklerinin ustalığı, tatların uyumu, menudeki istikrar ve daha bircok unsur değerlendiriliyor. Turk Fatih Tutak ’ın aldığı iki Michelin Yıldızı, restoran şefinin karakterinin ve yeteneğinin yemeklere yansıdığı durumlarda veriliyor. Uc Michelin Yıldızı ise kariyerinin zirvesinde olan şeflerin yonettiği restoranlara veriliyor.
Michelin Rehberi ’ne nasıl giriliyor? Michelin Rehberi ’ne girmeye hak kazanan restoranlar, Michelin ’in ust duzey yoneticilerinin bile tanımadığı gizli mufettişler tarafından seciliyor. Mufettişler bircok kritere gore şehrin en iyi restoranlarını değerlendiriyor. Urun kalitesi, şefin mutfaktaki karakteri, lezzet uyumu, pişirme tekniği gibi kriterler puanlanıyor. Bu puanlara gore şehrin en iyi restoranları seciliyor. Daha sonra juri uyeleri yıldız almaya hak kazanan şefleri belirliyor.
İlginizi cekebilir:
İstanbul ’da Bilgisayarınızı Alıp Gidebileceğiniz 14 Sakin Calışma Mekanı
Kaynak: 1 2