“Kadınlar cicektir” başta feministler olmak uzere pek cok kadının duymaktan hic de hazzetmediği, sozde kibar ama ozde aşağılayıcı bir laf olmasına rağmen erkekler tarafından sıklıkla kullanılır. Daha da fenası var, o da “Hanımlar cicektir”.
Kadınları kırılgan, erkeğe bağımlı, koklanması, bakılması, beslenmesi gereken edilgen varlıklar olarak gosteren bu cumle, tıpkı “Bayanlar onden”, “Bayanlara oncelik”, “Kadınlar başımızın tacı”, “Cennet anaların ayakları altındadır” tarzındaki sozde yuceltme cumleleri gibi, aslında tehlikeli argumanlar icerir. Kadın ne bacı, ne bayan, ne vebal, ne namus, ne de cicektir. Kadın sadece kadındır! Ancak kurulduktan yıllar sonra, sadece duzinelerce kitabın olduğu bir yere donuşen ve imajını değiştirmeye karar veren Vilnius County Adomas Mickevicius Halk Kutuphanesi ’nin yeni binasına davet ettiği kadınların yaptığı calışmalar “Bu kadınlar sahiden cicek” dedirtecek turden… Ustelik doğanın yaratıcılığından sadece bu kadınlar faydalanmamış. Doğal guzellikleri gostermek, hem ic hem de dış guzelliğe dikkat cekmek isteyen Mustashrik de sanatını yaratıcılıkla harmanlayarak benzer bir calışmaya imza atmış.
İşte, Perihan Mağden şiiri eşliğinde gul tomurcuğu, yasemin, ebegumeci, papatya, tutku ciceği kokan, birbirinden keyifli 20 kadın!
1. Osman ben ne fenayım bilemezsin 2. İcki bardaklarıyla opuşuyorum, bir de erkeklerle 3. Boyalı bir guvercin gibi suzulup gecenin icine 4. Sana kancıklık ediyorum 5. Yuksek okceli pabuclar, boyum kısa sen bilirsin 6. Bir de eflatun eteğimi giyiyorum 7. Habire gulup şarkı soyluyorum 8. Osman ben ne karıyım bilemezsin 9. Erkekler hep ac, acık, bana hazır 10. Cok ayıp vazgecemedim şu huyumdan 11. Hayır diyemiyorum ki kimseye 12. Nereye cekseler oraya gidiyorum 13. Osman valla da billa da kalbim temiz 14. Durduk yerde seni ozluyorum 15. Kara gozlerin duşunce icime 16. Yerin dibine dibine geciyorum 17. Osman sen beni affet! Ya da affetme 18. Bak harbi karıyım, her şeyi soyluyorum 19. Tut be ellerimi, bir daha gitmem 20. Seni bir baştan bir başa seviyorum