Cemal Sureya demiş ya “Yemek yemek ustune ne duşunursunuz bilmem ama kahvaltının mutlulukla bir ilgisi olmalı” diye, bizce cayın da mutlulukla bir alakası olmalı; aynı edebiyatın aşkla, edebiyatın cay aşkıyla bir alakası olduğu gibi.
Cay sadece biz sıradan insanların bir tutkusu ya da zayıf noktası değil; Turk edebiyatının unlu yazar ve şairleri de eserlerine ince belli cay bardaklarının izini bırakıp kalpleri “cay cay” diye carpanlarda demlik demlik cay yapma isteği uyandırıyorlar.
Şimdi cayınızı koyun ve arkanıza yaslanın. Edebiyat-ı cayda bir yolculuğa cıkıyoruz.
1. “Benim sana verebileceğim cok bir şey yok aslında;… cay var icersen, ben var seversen, yol var gidersen” – Aşık Veysel
2.”İki cay soylemiştik biri acık; keşke yalnızca bunun icin sevseydim seni” – Cemal Sureya
3. “Basit yaşayacaksın basit; Sanki bir gun yaşamın sona erecekmiş gibi basit, cay, simit ve peynirle” – Nazım Hikmet
4. “Cay henuz her şey bitmedi demektir” – Cezmi Ersoz
5. “Masada cay bardakları ve senin ellerin olsun” – Tarık Tufan
6. “‘Cay icmeye gidenler vardı akşamustu, parklara gidenler de
Duruma uymak kısaltıyordu gunlerini artamayan eksilmeyen bir huzunle” – Turgut Uyar
7. “Her gulumseyişinde tum ulkeye cay ısmarlayayım,
Seninleyken bir yudum cay zenginleştirilmiş uranyum gibi enerji veriyor bana” – Murat Menteş
8. “Cay iciyoruz; mutlu bir sessizlik icinde..’.” – Cevat Capan
9. “Adın uc kere gecti sacma sapan bir filmde
Yalnız olsam cok ağlardım ama annem bakıyordu
Otoban dolusu gurultuyu sıkıştırıp beynime
Anne dedim, hadi cay koy da icelim..” – Ali Lidar
10. “Seni cay icerken izlemek,
Seni cay doldururken,
Seni demlerken cayı,
Kimseler inanmasa da dupeduz sevap..’” – Alper Gencer
11. “Ama bu kente gelirsen unutma beni ara,
Sana bir cay ve temiz yaralar ısmarlarım” – Osman Konuk
12. “Cayın rengi ne kadar guzel,
Sabah sabah,
Acık havada!
Hava ne kadar guzel!
Oğlan cocuk ne kadar guzel!
Cay ne kadar guzel!” – Orhan Veli
13. “Anılarda kalırdı belki de zamanla ince bel,
Namussuz cay bile ince belli bardaktan verilmeseydi eğer” – Can Yucel
14. “Aşkınla demlenmiş sıcak bir cay icmeliyim. Kufurler sacıp etrafa, belalara bulaştırmalıyım ağrılı başımı. Yokluğuna alışmamalıyım” – Tarık Tufan
15. “Biz cayın yalnızlığa iyi gelen tarafını da severiz” – Oğuz Atay
16. “Bir cay yalnızlığı EmirgÂn ’dan oteye, değdikce ısındığı yaldızlı bardağın” – Attila İlhan
17. “Bir gun cay icelim seninle, caylar benden manzara senden olsun” – Orhan Kemal
18. “Benim cay bardağımda senin gozlerin olur, senin gozlerin sizin cay bardaklarınızda” – Sezai Karakoc
19. “Acık cay icerdi hep, demli olunca bardağın diğer tarafından beni goremezmiş, oyle derdi” – Cemal Sureya
20. “Benim şiirlerim cay kokar, duşlerim sade sen, demlikte nefesin, bardakta gamzen… Sızılarım diner, uyur dertlerim, cayı sen demlersen.” – Cemal Sureya
21. “Sen beni opersen belki de ben gangsterleşirim
Belki de şair olurum seni de aldırırım yanıma
Bilesin; goğsumde hangi yone acmış tek gulsun
Yani ya bu eller opulur, ya sen oldurulursun. -Haydi ic de cay koyayım.” – Ah Muhsin Unlu

22. “Benimle yaşlansana?
Kitap okurum, cay demler şiir yazarım sana.
Ha birde, her sabah icin şukrederim,
sonra gozlerine bakar “amin” derim.” – Halil Ok