Doğasever cocuk tanımı en az calışkan karınca kadar abes zira siz aksi icin diretmedikce, cocukların ayarlarıyla oynamadıkca her cocuk doğasever eh ustune kitap da seviyorsa bu cocuklar listemizdeki kitaplara zaten bayılıyorlardır, henuz tanışmış değillerse de bayılacaklardır.
Bu kitaplara eklenebilecek bircok kitap olduğunu bilerek ama şimdilik bunlarla idare etmenizi rica ederek devam edelim ilk kitabımızla.
Minik Tohum
Eric Carle ’ın 1970 ’de yazdığı “ben buradayım” dercesine kendini belli eden, goz alıcı kolajlarıyla minik bir tohumun hikayesini anlattığı kitabı bitkilerin yaşam dongusunun yanı sıra; zorluklara rağmen devam etmenin, direnmenin, yaşam icinde var olmanın ve vakti geldiğinde donuşmenin guzelliğini de hissettiriyor okurlarına.
Minik Tohum, guclu sonbahar ruzgÂrı başlayınca diğer buyuk tohumlarla birlikte uzun bir yolculuğa cıkar.Yolculuk tehlikelerle doludur. Tohumların coğu birer birer kaybolur, biri guneşte yanar, diğeri okyanusa duşer, oburu bir kuşa yem olur. Kalanlar verimli bir toprağa indiklerinde bile tehlike yanı başlarındadır;kucuk bir bitkinin uzerine basılır, yeni acmış ufak bir cicek koparılır,ancak minik tohum goze carpmadan buyumeyi surdurur.
Minik tohum, dev bir cicek olur ve sonbahar geri geldiğinde kendi tohumlarını ruzgÂra savurur;tum surec yeniden başlar
Satın Almak İcin Tıklayın
Teneke Orman
“Bir zamanlar, hic kimsenin istemediği şeylerle dolu ucsuz bucaksız bir yerde yaşlı bir adam yaşarmış. Yaşlı adam ruyalarında tohumlanan umutla, tenekeden koca bir orman yaratmış.”
Bu cumlelerle tanıtımı yapılan kitap kimilerine “Wall-E”yi hatırlatabilir. Kitaptaki yaşlı adam da Wall-E gibi atıklar ve coplerle dolu bir yerde yalnız yaşıyor. Gorduğu şeyin bir orman olmasını tum kalbiyle isteyen bu adam bıkmadan usanmadan copleri toplamaya, ayıklamaya ve geri donuşturmeye devam ediyor. Boyle gunlerden birinde Wayne Anderson ’ın muthiş cizimleri ve renk kullanımıyla bize cok iyi yansıtmış olduğu gri umutsuzluğa renkleri getirecek bir kuş beliriyor.
Daha sonra dişisiyle beraber, ağzında ışığı taşıyan kuzgun misali, ağızlarında tohumlarla teneke diyarını bir ormana donuşturuyor, gri teneke ormanı renkler ışıklar ve bir suru hayvanla buluşturuyorlar.
Ağaclar Bizi Nasıl Mutlu Eder?
Cocuk Edebiyatı denilince ilk akla gelen Turkce icerikli web sitesi “Bir Dolap Kitap”ın yazarlarından biri olan M. Banu Aksoy “Ağaclar Bizi Nasıl Mutlu Eder?” adlı kitabını, Gezi olayları sonrasında, o sırada yazmakta olduğu kitabı bir kenara bırakarak yazmış. Moli ve Olaf adlı karakterlerin merakıyla beslenen bu (şimdilik) iki kitaplık seriyi resimleyen de yine Banu Aksoy.
İcinde ağac ve cicek fotoğrafları da olan bu kitap cocuklara ağacları tanıtma, mini mini bilgiler verme hususunda oldukca başarılı gorunuyor. “Ağacları sevdirme?” derseniz, başlarken de soyledik ya, cocuklar biz onlara ilişmedikce zaten doğayı cok severler.
Satın Almak İcin Tıklayın
Nerede Bu Fil?
“Nerede Bu Fil?”, Redhouse Kidz “Cevreci Kitaplar” serisinin ilk kitabı. Kitabın yazarı ve resimleyeni “Barroux” Brezilya ’da soya fasulyesi tarımına yer acmak icin yağmur ormanlarının yakılışına tanık olduktan birkac yıl sonra hissettiklerini bu kitapla aktarmak istemiş.
Kitap kapağında şoyle yazıyor: “Bu bir sessiz kitaptır”. Biz bu kitapta fili, papağanı ve yılanı bulmak icin resimlere bakarken “ormansızlaşma”nın sessiz ancak acı oykusune ve yaşam alanları talan edilen hayvanların caresizliğine şahit oluyoruz. Peki hayvanlar yaşadıkları tehlikelerden kacmayı başarabiliyorlar mı? Sorunun cevabını sizlere sessiz kitap fısıldayacak.
Satın Almak İcin Tıklayın
Genc KÂşifin Doğa Rehberi 1-2
İki bolumluk bu serinin ilk kitabı “Turkiye ’nin ağacları” diğeri ise “Turkiye ’nin Kuşları”. İlk kitap “ağac nedir” sorusuna yanıt vererek başlıyor ve ağaclara dair aklınıza gelebilecek pek cok sorunun yanıtıyla devam ediyor.
Serinin ikinci kitabı ise şehirlerde gormeye alışık olduğumuz kuş turleriyle başlıyor ve bizleri kuşları gozlemlemeye heveslendirecek bilgilerle devam ediyor.
Bunlar yetişkinlere hitap ettiği kadar yetişkinlerin cocuklarıyla birlikte doğada gozlem yaparken kullanabilecekleri, ailenin ortaklaşa cok keyif alabileceği kitaplar. Tim Davis ’in muthiş cizimleriyle bir cok ağac ve kuş turunu yakından tanıma fırsatı buluyoruz.
Arazi gezilerine meraklı kimseler icin onerebileceğimiz diğer rehber kitaplar: Turkiye İş Bankası Kultur Yayınlarından cıkmış olan “Mini Ağac Rehberi” ve “Mini Yaban Cicekleri Rehberi”. Tubitak Populer Bilim Yayınlarının “Doğa” serisinden cıkmış olan Yabani Cicekler, Bocekler, Ağaclar, Deniz Kıyısı, Kayaclar ve Fosiller. Yine Tubitak ’tan cıkmış olan “Doğa Kaşifinin El Kitabı”.
Satın Almak İcin Tıklayın
Kahraman Bisikletimle Tertemiz Kentim
Kuraldışı Cocuk, “Cevremizin Oykusu” adlı bir seriyle gezegenimizin sorunlarına yonelik cocuk kitapları yayınlıyor. Kahraman Bisikletimle Tertemiz Kentim bu kitaplardan birisi.
Vagelis İliopulos ’un yazdığı Yorgos Karachristos ’un resimlediği bu kitapta bisikletler, kenti cirkinleştirip kirleten arabalara karşı direniyorlar. Kavgayla bir yere varılamayacağını duşunen iki bisiklet, arabalarla uzlaşmaya varmak istese de buna asla yanaşmayacak biri var, o da arabaların lideri “Ji Bi Turbo”.
Kitapta tekerlekli aracların tarihi, bisikletin anatomisi, bisiklet surerken dikkat edilecek şeylerden bahsedilen bir bolum de var.
Satın Almak İcin Tıklayın
Eve Yolculuk
Eriyen buzullar, oradan uzaklaşmaya calışan bir kutup ayısı. Bu, ne yazık ki yabancısı olmadığımız bir goruntu. Gunumuzde acıklı birer hikÂye olmasını dilediğimiz bir cok şey gibi oldukca gercek.
Eve Yolculuk kitabında da kurtulmaya calışan bir kutup ayısı kayığa atlıyor, sonra bu kutup ayısına yaşam alanı ona dar edilen bir panda ve orangutan ve fil dişi avcılarından kacan bir fil katılıyor. Hep beraber “Nuh”un gemisindeymişcesine kacmak zorunda kalıyorlar cok sevdikleri evlerinden.
Fırtınayla kayıkları uzak bir adaya savrulan dort hayvanı bir dodo kuşu karşılıyor. Kendini uzak bir adada nesli tukenmiş bir kuşla bulma durumu farklı şekillerde okunabilir elbet. “Bu acıklı hikÂyeye guneş doğacak mı?” diyenleri kitabı okumaya davet ediyoruz.
Heidi Howarth ’ın yazdığı “Beni Uzen Ne?” “Beni Mutlu Eden Ne?” “Beni Cesur Yapan Ne?” adlı kitapların bulunduğu seri de benzer bir konuyu ele alıyor.
Yaşam Ağacı: Canlı Turlerinin İnanılmaz Biyolojik Farklılıkları
Dunyada bilinen her tur, bir ağac yaprağı olsaydı, o ağacın 1.750 000 yaprağı olurdu. İnsanlar, bu Yaşam Ağacı ’nda sadece tek bir yapraktır.
Yaşam Ağacı, goz kamaştırıcı cizimlerinin eşliğinde, cocukların dunya uzerindeki yaşamın inanılmaz değişkenliğini, yani biyoceşitliliği kolaylıkla anlayabileceği bir kitaptır. Kitap aynı zamanda Yaşam Ağacı ’ndaki her turun bir onemi olduğunu da bize hatırlatıyor. Tek bir daldaki ya da yapraktaki sorun, tum ağacı etkileyebilir.
Yaşam Ağacı ’nda:
• Sen de dahil her canlı, anti-bakterilerden turemiştir.
• En buyuk yaşam formlarından biri olan balina kopekbalığının besin kaynağı en kucuk yaşam formlarından biri olan planktondur.
• Boceklerin bilinen tur sayısı, herhangi bir hayvan grubunkinden daha fazladır.
• Mantarlar, Yaşam Ağacı ’nın copculeridir. Ağacın kirlenmesini engeller.
Bu Ağaca tırmanın ve beş dalındaki muhteşem ve bazen de kırılgan yaşam formlarını oğrenin.
Tanıtım bulteninden anlayacağınız uzere doğanın butunluğu, biyoceşitliliğin onemi gibi karmaşık gorunen konular cocukların da anlayabileceği bir dille anlatılmış. ASPCA Henry Bergh Cocuk Kitapları Odulu, Yeşil Dunya Kitap Odulu Onur Kitabı odullerinin sahibi olan Yaşam Ağacı ’nın “Anne Babalar, Oğretmenler ve Doğa Koruyucuları İcin Notlar” başlığı altında cocukların doğayla bağlarını korumaları adına caba sarf etmemiz gerektiğine değiniliyor.
Satın Almak İcin Tıklayın
Tek Kuyu: Yeryuzundeki Suyun Oykusu
Bir an icin dunya uzerindeki butun suların yalnızca tek bir kuyudan cıktığını duşleyin. Bu, aslında sandığınız kadar acayip değil. Yeryuzundeki butun sular birbirine bağlıdır, yani gercekte suyumuzu cektiğimiz yalnızca bir tek su kaynağı var. Bu kaynağın adı da kuresel kuyu.
Şunları biliyor muydunuz:
Su olmadan hicbir şey ve hic kimse yaşayamaz.
Dunya uzerindeki suyun miktarı milyarlarca yıldır hep aynı.
Yaşamınız boyunca yaklaşık bir yuzme havuzu dolusu su iceceksiniz.
Dunya nufusunun neredeyse beşte biri yeterli suya ulaşamıyor.
Su, her şeyi değiştirecek guctedir. Bir damlacık su, bir tohumu filizlendirebilir, susuzluğu giderir, canlılara yaşam alanı sağlar, enerji uretebilir ve yaşamı surdurur. Kuyudaki suyla ne yaptığımız, gezegendeki her canlı turunu etkileyecektir; hem şimdi hem de ileriki yıllarda.
Sekizinci sıradaki kitabımız “Yaşam Ağacı”nın da yazarı olan Rochelle Strauss “Tek Kuyu” ile bu sefer suyun butunluğune ve onemine değiniyor. Carpıcı bilgiler ve istatistiklerle, cocukların anlayabileceği bir dille yazılmış bu kitaplar, su dongusu yada biyolojik ceşitliliğin de otesinde; birbirine bağlı olma, ekosistemlerin butunselliğini algılayabilme konusunda da ışık tutuyor.
Atık Mı? Hic Dert Değil!
Albert kendisiyle gurur duyuyordur. Hayatı kolaylaştıracak harika bir makine icat etmiştir ve yapımını neredeyse tamamlamak uzeredir. Ancak makine tam bitmek uzereyken, mor renkli, yapışkan bir atık sızdırmaya başlar. “Atık mı? Hic dert değil!” der Albert ve atığı el arabasına koyup ormanın bir koşesine gommek uzere yola cıkar.
Ancak sonradan atığın Albert”in duşunduğu kadar kolaylıkla baştan savılabilecek bir şey olmadığı anlaşılır. Atıktan kurtulmak icin sarf ettiği onca cabadan sonra iyi niyetli karakterimiz Albert atıkların yapısı uzerine esaslı bir ders alır: Bir şeyi uzağa goturup bırakmak her zaman o şeyden kurtulduğunuz anlamına gelmez.
Albert ’ın cabaları bununla da bitmez ancak atıktan kurtulmanın hic de kolay olmadığını sonunda fark etmiş dahası bunun bir ruya (kabus desek daha doğru olur esasen) olduğunu anlamıştır uyandığında ve aklındaki makineyi yapmaktan vazgecmiştir.
Bu kitap ilginizi cektiyse yine Tubitak Populer Bilim Kitaplarından cıkmış “Cop ve Geri Donuşum” ile “Neden Dunyayı Onemsemeliyim” de kendi listenize ekleyeceğiniz kitaplar arasında yer alabilir.
Satın Almak İcin Tıklayın
The Lorax
Dr. Seuss kitapları ne yazık ki dilimize henuz uyarlanmadı. Kafiyenin otesinde, seslerle sozcuklerle oyun oynarcasına yazan Seuss okurunu peşinden suruklemekte her daim usta olmuştur. Harikulade cizimleriyle dolu bu guzelim kitaplar icin ona ne kadar teşekkur etsek az.
Lorax, ağacları kesen Once-ler ’a karşı cıkmaktadır. Lorax ’ın soylediklerine zerrece aldırış etmeyen Once-ler “işini” buyutmeye, ormanı talan etmeye devam eder. Havası, suyu kirlenen, ağacsızlaşan bu ormanda yaşayamayacaklarını anlayan canlılar ormanı terk eder. Tek bir ağac kalmayıncaya dek ağac kesmeye devam eden Once-ler yarattığı felÂketi fark ettiği zaman, hikÂyesini anlattığı bir cocuğa “truffula tohumu” verir ve bunun kalan “son” truffula tohumu olduğunu, onu ozenle yetiştirip sulaması gerektiğini, tum canlıların ihtiyac duyduğu şeyin ormanlar olduğunu, eğer ormana yeniden kavuşur ve onu korumayı başarırlarsa belki o zaman orman sakinlerinin ve Lorax ’ın geri doneceğini soyler.
The Lorax verdiği mesaj dolayısıyla yasaklanan kitaplardan biri olmuştur. Sırf bu bile onu okumaya değer kılan faktorlerden biri değil mi sizce de?
Big Bear Hug
Turkceleştirilmemiş guzel bir cocuk kitabı daha. Bu kitap, adından da anlaşılacağı uzere sarılmayı cok seven bir ayıyla ilgili. Her boydan hayvana sarılmaya bayılan bu ayı, en cok da ağaclara sarılmayı sevmektedir (treehugger ayı olmaz demeyin). Bir gun bu ayı bir insanla karşılaşır veeeeeeee Evet gıcıklık yapıp devamını anlatmayacağız.
Animalium: Welcome to the Museum
Harikulade cizimleri ve acıklayıcı metinleriyle kendinizi devasa bir ormandaymış gibi hissetmenizi sağlayacak bu kitap cocuklarınız icin muhteşem bir hediye olabilir, doğrudur. Ancak cocuğunuz kitabı bulamadığında muhtemelen ilk bakması gereken yer sizin baş ucunuz olacaktır.
Tap The Magic Tree
Christie Matheson, cok naif ama bir o kadar da parlak bir fikirle karşımızda. Elimizdeki kitap buyulu bir ağacı tanıtıyor bizlere. Dokunuyoruz, tıklatıyoruz, okşuyor sallıyoruz ve o da ne? Ağac yapraklarla donatıyor dallarını, elmalar beliriyor, sonra mevsim donuyor yapraklar sararıyor.
Tablet kullanımı neredeyse bebekler arasında bile yaygınlaştı, kitaplar ne yazık ki kimi cocuklara heyecan vermiyor bile ancak boylesine buyulu bir fikir, mevsimle beraber ağacın yaşadığı değişimi anlatmadan gostererek hatta ortak ederek tanıklık etme yoluyla kavratıyor.
Kitaba daha yakından bakmak icin buradan alalım