Ne o Aynur Hanım, “Ay Mahmut Efe de cok akıllı, beni hic uzmuyor Şengul teyzesi” derken cok rahat gorunuyordunuz. Ozguveniniz tavan yapmıştı, ayaklarınız yere basmıyordu. Mahmut Efe ’yi 2 yaşında sabitleyebileceğinizi duşunuyordunuz galiba. Yaaaaa, n ’ooldu? (Tam burada kahkaha atıyoruz) Buyudu mu cocuk? Dillendi mi? Ardı arkası kesilmez sorular sormaya başladı mı? Ortalık yerde pipisini gosteriyor mu? Hah, “anne ben nasıl oldum” sorusu geldi geliyor. Cevaplarınız hazır mı? Siz dua edin, eşiniz Selim Bey ve patronu Naci Bey sizin evde yemek masasında eşinizin kariyeriyle ilgili bir konuşma yapıyorken gelmesin o soru (beterin beteri: ya tv kapalıysa)? Neyse, siz en kotusune odaklanmayın. Cocuğunuzun, cinsellikle ilgili butun sorularını sizinle başbaşayken soracağını farz edin, moralinizi bozmayın. Şu aşağıdaki kitapları da edinin bir an once. Ha bir de haber vermeden gelmeyi alışkanlık haline getiren ust komşunuz Naciye Hanım sizde diye cocuğunuzu televizyona hapsetmeyin, yazıktır. Mahmut Efe ’yi de opuyoruz bu arada, onu cok seviyoruz.
Siz seksi İsvecce ’de bir sayı zannedin daha: Ben Nasıl Ben Oldum? “Ne yapsak da okuyucunun gunlerce, aylarca uzerine duşunmek zorunda kalacağı bir kitap yayımlasak?” şiarıyla yola cıkan Ayrıntı Yayınları ’nın bize kazandırdığı bir kitap “Ben Nasıl Ben Oldum?”. Ama bu sefer muhatapları cocuklar olduğu icin “olum grubu kitapları”ndan biri değil bu. Cinselliğin cocuğa anlatımı konusunda fazlasıyla etkili bir kitap. Bir cocuğun bakış acısıyla yazılmış olan bu kitabın en guzel tarafı, bir cocuk olması icin gerekli olan koşulları ceşitli senaryolara dayandırarak anlatması. Yani vurguladığı noktalar, erkeğin “tohumları”nın olduğu, anne olmak isteyen bir kadının hoşlandığı bir erkeğin tohumlarını almak istediği, bunun da bu iki insanın bir yerlerde tanışması (senaryolar da burada devreye giriyor) sonucu gercekleştiği gibi noktalar. Buradan da cinsel temasa ve sonrasına kadar uzanıyor kitap. Gorselleri de muthiş. Guzel taraflarından birisi de, kitapta evlat edinme konusuna da değinilmesi.
Amazon ’da Fiyatını Gor
Muhatap olacağınız yegane soru: Anne Ben Nereden Geldim? İlk kitabımız, 4 yaşlarında bir kız cocuğu ve annesinin kahramanı olduğu bir kitap . Soru cevap şeklinde yazılan kitap, bir anne babanın karşılaşması muhtemel butun sorulara cevap vermeye calışmış. Ama bu demek değildir ki sizin cocuğunuz bu kitapta olmayan bir soruyu soramaz. Her an calışmadığınız yerden bir soru gelebilir. Ne yapın edin, o soruyu cevaplayın. Şurada da kitabın yazarıyla yapılmış bir roportaj bulabilirsiniz.
Amazon ’da Fiyatını Gor
Hoş Geldim: Kapsamlı Cinsellik Eğitimi Seksolog Rayka Kumru tarafından kaleme alınan bu kapsamlı cinsellik eğitimi kitabı Hoş Geldim, cocukların sıkca sorduğu sorular listesinin en ust sırasında yer alan dunyaya nasıl geldikleri sorusunu cevaplıyor. Bu soruya nasıl cevap vereceklerini bilemeyen kimi ebeveynler ya soruyu duymazdan gelir ya da leyleklerin getirdiğini soyleyip cevaptan kacınmak isterler. Kimi ebeveynler ise cok fazla ayrıntıya girerler ve bu da cocuğun kafasını daha da fazla karıştırabilir. Hoş Geldim, nasıl doğduğunu sorgulayan cocukların merakını giderdiği gibi bu soruya nasıl yanıt vereceğini bilemeyen yetişkinlere de rehberlik ediyor. Kitabı incelemek ve satın almak icin buraya tıklayabilirsiniz.
Amazon ’da Fiyatını Gor
Kızlar, Oğlanlar ve Beden Bilimi: Cinsellikle İlgili İlk Sorulara Yanıtlar Kanada ’dan Japonya ’ya kadar bircok ulkenin okullarında ve dini kurumlarında ilk okul oğrencilerine beden bilimi ve cinsel sağlık eğitimleri veren Meg Hickling tarafından yazılan Kızlar, Oğlanlar ve Beden Bilimi: Cinsellikle İlgili İlk Sorulara Yanıtlar, cocukların cinsellikle ilgili sorular sormaya başladığında, alacakları ilk yanıtların onların anlayabileceği dilde, pozitif ve doğru olmalı ilkesinden yola cıkılarak yazılmıştır. Kızlarla oğlanların farklılıklarından bedenin hangi bolumlerinin ozel olduğuna ve bebeklerin nasıl doğduğuna kadar birbirinden farklı cinsellikle ilgili sorulan ilk sorulara cevap vermeye calışmaktadır. Bu kitap, yazarın tipik bir ilkokul sınıfında “Beden Bilimi” başlığıyla verdiği cinsel sağlık eğitiminin hikaye şeklinde sunumunu iceriyor. Kitabı incelemek ve satın almak icin buraya tıklayabilirsiniz.
Amazon ’da Fiyatını Gor
IMDB Top 250 ’ye aday bir kitap: Cocuklar İcin Cinsel Eğitim Oykuleri Yaşam Yanardağ Celik ’in yazdığı ve Net Cocuk Yayınları ’ndan cıkan bu kitap, kahramanlarımız Melis ve Efe ’nin vucudundaki farklılıkları konuşması ve birbirlerine cinsel organlarını gostermesiyle başlıyor. Tabii bu durum klasik bir Turk anne babası icin şunu ifade ediyor: “Tur: Gerilim IMDB Puanı: 9.4” Neyse ki Melis ’in annesi icin tam tersi gecerli. Annemiz, bu durumu cocuklara guzelce acıklıyor ve bu konuda bir araştırma yapmayı oneriyor. Hep beraber araştırıyorlar ve meraklarını gideriyorlar. Bununla da kalmıyor anne. Cinsel organlarımızın cok ozel yerler olduğunu ve bu bolgelerimizi kimseye gostermememiz gerektiğini de vurguluyor. Kitabın resimleri de gayet guzel ve acıklayıcı.
Amazon ’da Fiyatını Gor
Onyargıdan uzak bir yaşam: 4-6 Yaş Cocukları İcin Cinsel Bilgiler Epsilon Yayınları ’ndan cıkan 64 sayfalık bu kitap, konuyu geniş caplı ele almış ve hitap ettiği kitlenin (yani cocukların) hoşuna gidecek esprili illustrasyonlarla suslenmiş. Kitap oncelikle cocuklara hitap ediyor ama bu, birlikte okuyamayacağınız, uzerine duşunup konuşamayacağınız anlamına gelmiyor. Alanında uzman dort kişi tarafından hazırlanan ve uc kitaptan oluşan bu serinin diğer kitapları da 7-9 yaş ve 10-13 yaş cocukları icin.
Cocuk istismarına karşı cocuk bilinclendirme: Bedenim Bana Ait Bu kitabın diğerlerinden ayrılan bir tarafı var. Cocuk istismarına dikkat cekmek isteyen ve bunu cocuğu bilinclendirerek onleme amacı guden bir kitap. Zaten on sozde de bunu acık bir dille ifade etmişler. Yaşadığımız coğrafyada cocuğa yonelik istismarın, ozellikle de cinsel istismarın boyutlarını duşununce, bu kitap bir hayli onem kazanıyor. Kitabın kahramanı Clara davranışları ve tavırlarıyla yaşıtlarına, hangi durumlarda ne yapabileceklerine dair tavsiyelerde bulunuyor. Birinin onu şapır şupur opmesi, ona abartılı bir şekilde sarılması gibi durumlarda “HAYIR!” demeyi oğretiyor. “Bunu yapma, bundan hoşlanmıyorum” gibi net ifadelerin yer aldığı harika bir kitap “Bedenim Bana Ait”. “İtaat sevicilerin” bolca bulunduğu bir yerde, bir cocuğun “HAYIR!” diyebilmesi cok daha onemli hale geliyor.
Amazon ’da Fiyatını Gor
Hangi sırlar saklanmalı: Sır Versem Saklar mısın? Redhouse Kidz tarafından basılan bu kitap da cocuk istismarı icerikli bir kitap. Cocukları bilinclendirmek, bunu da korkutmadan, endişelendirmeden yapmak adına cok iyi bir tercih “Sır Versem Saklar mısın?”. Kitapta iyi sır ve kotu sır arasındaki farklara değiniliyor. Arkadaşlar arasında olan ve mutlu eden sırların iyi sırlar, can yakan, mutsuz eden ve uzen sırların ise kotu sırlar olduğu vurgulanıyor. Yazar Jennifer Moore Mallinos ’un, sosyal hizmet uzmanı olduğunu, Kanada ’da cocuk istismarı, cocuk gozetimi ve koruması alanlarında yıllarca calıştığını da belirtelim.
Amazon ’da Fiyatını Gor
Tam da kız erkek farkının anlaşılmaya başlandığı yaş: Ben Nereden Geldim 2 yaş ustu cocuklar icin hazırlanmış bu 32 sayfalık kitap, anne babaların cocuklarıyla birlikte gecirdikleri vakti eğlenceli hale getirmek icin birebir. Kitabın sonundaki ebeveyn rehberi de tum anne babalar icin faydalı bir kılavuz olacaktır.
Kızsal Meseleler: Kızlar İcin Hazırlanmış En İyi Ergenlik Kitabı Bedeninizdeki değişimleri kutlama zamanı! Kızsal Meseleler, genc kızların kafasına takılan soruların cevaplarını ve bunların yanı sıra değişim yolculuğu boyunca işe yarayacak bir suru pratik bilgiyi iceren bir kitap. Kızsal Meseleler: Kızlar İcin Hazırlanmış En İyi Ergenlik Kitabı, kız arkadaşlarınla vucudunun neden farklı olduğuna, regl doneminde yuzup yuzemeyeceğine, sivilcelerle nasıl başa cıkılabileceğine, kızgınlığın sebeplerine ve belki de en onemlisi olan yaşanılan tum bu surecin normal olup olmadığına kadar akıllara takılan ve surekli merak edilen sorulara cevap veriyor. Kızsal Meseleler, bedensel ve ruhsal değişim yaşayan genc kızlar icin eşsiz bedenlerini tanımaya ve kucaklamaya yardımcı olacak.
Amazon ’da Fiyatını Gor
Yaşıtlarından oğreneceklerine okuyup da oğrensinler: Cinsellikle İlgili Merak Ettikleriniz Cocuklarının cinsellikle ilgili sorularını yanıtlamakta zorlanan ve neyi nasıl yapmaları konusunda surekli kafa karışıklığı yaşayan anne babalar icin ilac gibi bir kitap. Asıl hitap ettiği kitle ise elbette cocuklar ve gencler, ozellikle de cinsel bilgileri bu konuda daha “deneyimli” yaşıtlarından oğrenmek zorunda kalan cocuklar ve gencler. Yazar Joanna Cole ’un eski bir ilkokul oğretmeni olduğunu da belirtmekte yarar var.
Neyi neden yaşadığını bilmek: Bana Bir Şeyler Oluyor (Kızlar İcin) Adından da anlaşılacağı gibi ergenlik cağındaki cocuklara hitap eden bu kitabın hem kızlar, hem de erkekler icin yazılmış farklı versiyonları mevcut. Bu seri, ergenlik donemine girmiş olan kızların aklından gecen sorulara cevap vermeye calışıyor. Buyume cağında bedende oluşan değişiklikler ve bu değişikliklerin duygular uzerindeki etkilerinin de anlatıldığı bu eser, adet dongusuun nasıl oluştuğundan ne zaman sutyen kullanılabileceğine ve neden duyguların kotrol edilmesinin zor olduğuna kadar bir suru ceşitli sorunun cevabını genc okuyucularıyla paylaşıyor. Kitabı incelemek ve satın almak icin buraya tıklayabilirsiniz.
Amazon ’da Fiyatını Gor
Bana Bir Şeyler Oluyor (Oğlanlar İcin) Bana Bir Şeyler Oluyor serisinin erkekler icin olan kitabı, oğlan cocuklarının buyume surecinde bedenlerinde ne tur değişiklikler olduğunu, bunların duygularını nasıl etkilediğini doğrudan, kolay ve anlaşılır bir şekilde anlatıyor. Cocukların tum yonleri ile bedenlerini tanıyabilmesine ve ergenlik doneminde kendi bedenlerindeki değişikliklerin farkına varabilmesine yardımcı olmayı hedefleyen kitapta kızların erkeklerden neden farklı olduğundan nasıl sakal traşı olunabileceğine, testosteronun ne işe yaradığına kadar 23 başlık altında ele alınan ceşitli sorulara yanıtlar aranmaktadır. Ergenlik donemindeki erkek cocuklarının sorularının cevaplarını bulabilecekleri bir kitap Bana Bir Şeyler Oluyor.
Amazon ’da Fiyatını Gor
Bir kopeğin doğumundan kız erkek farkına: Burcu ve Berk İle Cinsellik Artemis Yayınları Cocuk Dizisi ’nden cıkan 40 sayfalık bu kitabın kahramanları Burcu ve Berk adlı iki kardeş. Gunun birinde komşuları Dilek teyzenin kopeği Toro ’nun yavruları oluyor. Boylece kardeşler, kendi kopekleri Dost ’un neden yavrusu olmadığı sorusu uzerinden kız ve erkek arasındaki farkları, buyuklerinin de yardımıyla keşfetmeye başlıyorlar. Kitap sadece bu farklara değinmiyor. Bebeğin oluşumu ve doğuma giden aşamaları da konu edinmiş dolu dolu bir kitap. Burcu ve Berk ’in bir seri olduğunu dans, sanat, muzik, vucudumuz gibi konuları işleyen versiyonları da bulunduğunu belirtelim.
Regl Kitabı: Genc Kızların Buyume Rehberi Ergenlik oncesindeki kızların soruları doğrultusunda yazılan bu rehber, regl doneminin nasıl olduğu, neler hissettirdiği, ped ve tampon kullanımı, ebeveynlerle bu konunun nasıl konuşulacağı gibi başlıklarla bu surece dair gercekci ve pratik yanıtlar sunuyor. Aynı zamanda, sivilcelerden ruh hali değişimlerine, beden algısından, diş tellerine ve yeni sosyal durumlara alışmak gibi fiziksel, duygusal ve sosyal değişikliklerle baş etme yollarına dair tavsiyelerde iceren Regl Kitabı, genc kızlara, yaşamlarının bu yeni doneminde kendilerini guvende ve rahat hissettirecek sağlam bir dost oluyor.
Daha da derine inmek isteyenlere: Cıtır Cıtır Felsefe-Oğlanlar ve Kızlar Muhteşem cocuk kitapları yazma uzmanı Gunışığı Kitaplığı ’nın bize kazandırdığı bir Brigitte Labbe kitabı Oğlanlar ve Kızlar. Kitap, adının icinde gecen “felsefe” sozcuğunun hakkını vererek olaya daha felsefi bir temelde yaklaşıyor. Cinsiyet oluşumunun doğanın yarattığı en onemli fark olduğu, gelecekte insanın muhtemel durumu vb. konulara da değiniyor. Hep beraber yaşamı, doğayı ve cinselliği sorgulayalım diyen aileler icin olmazsa olmaz bir kitap. Cıtır Cıtır Felsefe ’nin bir seri olduğunu da belirtmeden bitirmeyelim.
Amazon ’da Fiyatını Gor
Bonus 1: Cinsellik hic bu kadar eğlenceli olmadı
İsvec ’ten dunyaya hediye.
Bonus 2: Cocuk nasıl olur? https://www.youtube.com/watch?v=uf1KbH7vOnc
Bu video da fazlasıyla yardımcı olabilir.
Bonus 3: Yuzumuz iyice kızarsın diyorsanız…
Per Holm Knudsen ’in yazdığı ve 1975 yılında basılan bu cocuk kitabı, yuzunuzu istediğiniz kıvamda kızartacaktır (kulak memelerinize kadar).