O edebiyatımızın ve İkinci Yeni hareketinin en unlu, en sevilen isimlerinden… O fırtınalı hayatıyla, aşklarıyla, dizeleriyle unutulmaz bir şair… Şiirlerini ezbere bildiğimiz, yaraları yaralarımıza benzeyen, acımızı da aşkımızı da bizden daha iyi anlatan Cemal Sureya ’dan bahsediyoruz.
9 Ocak Cemal Sureya‘nın olum yıldonumu. Kadıkoy ’de de o gun bir anma gecesi duzenlenecek. Ama belediye gibi belediye Kadıkoy Belediyesi ’nin bundan once bize cok daha buyuk bir surpriz yaptı ve Kadıkoy Cemal Sureya Sokak ’ta yer alan Cemal Sureya ’nın yaşadığı evin onundeki kaldırıma şiirlerinin yazıldığı bir proje başlattı.
Bu aslında Kadıkoy Belediyesi ’nin ‘Yaşayan Sokaklar Projesi ’ kapsamında Kadıkoy ’de yaşayan sanatcıların yaşadıkları sokakların bilinirliğini artırmak, sokaklara kendi hikayeleri ve yaşayanları ile kimlik kazandırmak amacıyla proje calışmasının bir parcası. Sureya ’ya ait 5 ayrı şiirden alıntılarla başlayan bu guzel proje onumuzdeki gunlerde Fazıl Husnu Dağlarca ve Ozdemir Asaf ’ın yaşadığı sokaklarda da kaldırım taşlarına şairlerden sevilen şiirler yazılmasıyla devam edecek.
İşte mutluluktan gozlerimizi yaşartan, kalbimize dokunan kaldırımlardaki Cemal Sureya şiirlerinden bazıları…
1.
2.
3.
4.
Bu da bizden gelsin bonusu: İki Kalp
İki kalp arasında en kısa yol:
Birbirine uzanmış ve zaman zaman
Ancak parmak uclarıyla değebilen
İki kol
Merdivenlerin oraya koşuyorum,
Beklemek govde gosterisi zamanın;
Cok erken gelmişim seni bulamıyorum,