Ucurtma Avcısı, Afganistan doğumlu Amerikalı yazar Khaled Hosseini ’nin ilk romanı. Romanda, Kabil ’de yaşayan Emir isimli bir cocuğun hikayesi anlatılıyor. Emir, sut kardeşi Hasan ’a ihanet edişini unutamayan bir cocuk… Bunun yanı sıra roman, Afganistan ’da krallığın cokuşu, Amerika ’ya yapılan toplu gocler ve Taliban yonetimi gibi kargaşa dolu bir donemi yansıtıyor. Kitaptan uyarlama Marc Forster ’ın yonettiği bir de film var. Ancak bizce bircok uyarlama film gibi bu da, kitabın yerini tutmuyor.
Ucurtma Avcısı ’nı okuyan bircok insanın, bu kitabı gozyaşlarıyla bitirmiş olduğuna eminiz. İşte 12 yaşında bir cocuktan insanlık dersi alacağınız bu anlamlı kitaptan 16 kıymetli alıntı.
1. “Yukarıda bir yerde bir Tanrı varsa, umarım benim viski icmem ya da domuz yememden cok daha onemli meselelerle uğraşıyordur.”
2. “Senin bu kadar mutlu olmana, ancak senden bir şey almaya hazırlandıkları zaman izin verirler.”
3. “Sonradan bulduğun bir şeyi yitirmek, her zaman daha zordur.”
4. “Savaş, onuru ortadan kaldırmaz. Tam aksine; barış zamanından cok daha fazla onur gerektirir.”
5. “Cocuklar boyama kitabı değildir. Onları istediğin renklere boyayamazsın.”
6. “Yalnızca tek bir gunah vardır; o da hırsızlıktır. Onun dışındaki butun gunahlar, hırsızlığın bir ceşitlemesidir…
7. Bir insanı oldurduğun zaman, bir yaşamı calmış olursun. Karısının elinden bir kocayı, cocuklarından bir babayı almış olursun.
8. Yalan soylediğinde, birinin gerceğe ulaşma hakkını calarsın. Hile yaptığın, birini aldattığın zaman doğruluğu, haklılığı calmış olursun.”
9. “Odada bizimle birlikte soluk alıp veren, terleyen bir şey daha vardı: Gecmiş.”
10. “Masasının uzerindeki bir levhada şoyle yazıyordu: Yaşam bir trendir, atla!”
11. “Cocukların dehşetle baş etme yontemleri budur: Uyuyakalmak.”
12. “Annem elmaların olgunlaşmasını bekleseydin, hastalanmazdın dedi. Şimdi, ne zaman bir şeyi cok istesem, annemin elmalar icin soylediği şeyi anımsıyorum.”
13. “Afganistan ’da cocuk cok ama cocukluk yok…”
14. “Suskunluk huzur iceriyor; sakinlik, dinginlik. Yaşam duğmesinin sesini kısmak gibi. Sessizlik ise duğmeyi kapatmak. Kesmek. Tamamen durdurmak.”
15. “…Ama zaman cok ac gozlu bir şey. Bazen butun ayrıntıları calıp kendine saklıyor.”
16. “Gecmiş icin soyleneler yanlış. Ben onun nasıl gomuleceğini oğrendim. Her ne kadar gecmiş, penceleriyle kendine bir cıkış yolu acmayı becerse de…”
“Yeniden iyi biri olmak mumkun.”