“1897 kışının dondurucu bir sabahıydı, birinin beni omzumdan sarsmasıyla uyandım; Holmes ’tu bu. Elindeki mum, uzerime eğdiği heyecanlı yuzunu aydınlatırken bir şeyler olduğunu anladım. ‘Haydi, Watson, cabuk kalk! ’ diye konuştu. ‘Oyun başlıyor. Tek kelime etmek yok! Hemen giyinip geliyorsun! ’ On dakika sonra, sessiz sokakların arasında arabayla Charing Cross İstasyonu ’na doğru yol alıyorduk.”
Bir sabah Dr. Watson olarak 221B ’de uyandığınızı ve sizi uyandıranın da Sherlock Holmes olduğunu hayal etsenize. Oh my God! Hayali bile nasıl guzel değil mi? Neyse tamam tamam, kendimize gelelim, hayal bulutlarını hemen dağıtalım ve Sir Arthur Conan Doyle ’ın kaleminden cıkan, efsane dedektif idolu Sherlock Holmes kitaplarından alıntılanmış, ağzında piposu, kendinden cok emin bir şekilde soylediğini gozunde canlandırabileceğiniz sozlerine geciş yapalım.
Sherlock Holmes Kitaplarını Amazon ’da Goruntulemek İcin Tıkla

1. Ben Sherlock Holmes. Kimsenin goremediklerini gormek benim işim! 2. Bir kadının sezgileri bazen en mantıklı cıkarımlardan bile daha değerli olabilir. Karmaşık beyinleriyle art arda sıraladıkları senaryoları mutlaka dikkate alın! … Bunlar sizi hic tahmin etmediğiniz sonuclara ulaştırdığında haklı olduğumu anlayacaksınız.
3. Bir şeyi saklamanın en iyi yolu onu herkesin gorebileceği bir yere koymaktır. 4. Tum kanıtları gormeden teoriler yurutmek buyuk bir hatadır. Kararınızı aleyhine etkiler. 5. Cozulmesi en zor suclar, nedensiz işlenenlerdir. 6. Dunyanın guneş etrafında donduğunu bilmek işime yaramıyorsa, neden bu bilgiyi aklımda tutayım ki? 7. Kanunun diğer tarafında olsaydım, en başarılı suclu ben olurdum! 8. Yaptığın şeyin onemi yok bu dunyada. Asıl onemlisi, insanları neyi yaptığına inandırmaktır. 9. Hayır, hayır; ben hic tahminde bulunmam. Tahmin kotu bir alışkanlıktır… İnsanın mantıklı duşunme yeteneğini bozar. 10. Bir sucu cozmenin ilk prensiplerinden biri, her ne kadar onemsiz gorunse de hicbir ayrıntıyı atlamamaktır. İnsanların goz ardı ettiği şeyleri gormek, sonuca ulaşmanın ilk kuralıdır. 11. Akıl yurutme sanatı, uzun ve sabırlı calışmalar sonucu elde edilir. Yetenekli bir akıl yurutucu beynini boş bir oda gibi kullanır, gereksiz bilgileri eler ve odaya sadece işine yarayanları yerleştirir. … Donup baktığında gorduğu şey ise, ona doğru sonucu veren, dÂhice cizilmiş bir tablodur.
12. Bakış acını değiştirdiğinde, başta sana sacma gorunen şeyler bile seni gerceğe goturecek birer ipucu olabilir. 13. Ben dÂhi değilim, sadece onyargısız bir şekilde gerceklerin beni goturduğu yere gitmeyi oğrendim. 14. Kac kez soyledim, olanaksız olanları eledikten sonra, geriye kalan şey gercektir, ne kadar olasılık dışı gorunurse gorunsun. 15. Dedektiflik sanatının en onemli kurallarından biri, asla tahmin etmemektir. Butun kanıtları gormeden araştırma yapmak, dipsiz bir kuyuda umutsuzca cırpınmaktan farklı değildir. … Yetersiz veriler uzerinden ortaya atılan tum teoriler araştırmayı oldurur.
16. Ne kadar goz onundeysen, o kadar gorunmezsin. 17. Apacık bir gercek kadar yakalaması zor bir şey yoktur. 18. Sırf gecici bir zevk uğruna, ne diye sahip olduğunuz butun yetenekleri kaybetme riskini goze alasınız? 19. Hayatta her şey bir dongunun parcasıdır, Profesor Moriarty gibi biri bile! 20. Korku, en bulaşıcı hastalıktır. 21. Kuşkuyu elden bırakmak tehlikeyi davet etmektir. Şuphe asla uyumaz! 22. İnsanın beyninde zor, tahmin edilemeyecek kadar karmaşık duygular ve arzular vardır. O arzuların karanlık olanlarına gelince, işte onlar oldukca soğuktur ve kişi Âdeta buzdan bir kutleye cevirir. … Gozleri kor eden bu urkutucu ruh hÂlleri, insanın aklının ucundan bile geciremeyeceği şeyler yapmasını sağlar. Benim işim, karanlıkta kalmış bu insanların yol actığı kotulukleri sona erdirmek.
23. Suc ne kadar buyuk olursa sebebi de o kadar acık olur . Bu nedenle en buyuk suclar en basit olanlarıdır. 24. Birey cozulemez bir bilmeceyken, topluluk icinde matematiksel bir kesinlik kazanır. Sozgelimi, birisinin ne yapacağını onceden kestiremezsin, ama belli sayıdaki insanın neler yapacağını kesinlikle soyleyebilirsin. Bireyler değişkenlik gosterir, ama yuzdeler sabit kalır. BONUS: HikÂyeli mikÂyeli alıntı “Watson” diye konuşmaya başladı birden, “demek Guney Afrika hisselerine yatırım yapmaya niyetin yok ha, oyle mi?”
Hayretle irkildim. Holmes ’un garip yeteneklerine alışkın olmama rağmen, kimselere acmadığım bu duşuncelerimi okuyabilmesi imkÂnsızdı.
“Nereden anladın?” diye sordum.
Elinde buharları tuten bir tuple taburesinde donduğunde derinliklere gomulmuş gozlerinde neşeli bir pırıltı gordum.
“Bunu hic beklemiyordun, değil mi Watson?” dedi.
“Hem de hic.”
“Goruyorsun sevgili Watson.” dedi ve elindeki tupu bırakarak sınıfa hitap eden bir profesor edasıyla anlatmaya başladı. “Her biri diğerini takip eden ve kendi icinde son derece basit olan bir dizi akıl yurutmede bulunmak aslında hic de zor değil. Tabii eğer sonunda, ortadaki sureci atlayıp insanlara sadece başlangıc ve bitiş noktalarını anlatırsan gereksiz yere abartılı bir tepkiyle karşılaşman da doğaldır. Bu durumda sol işaret parmağınla başparmağın arasındaki aralığa bakıp, birikimlerini altın madenlerine yatırım icin kullanmamaya karar verdiğini anlamak cok kolay olur.”
“Ben hÂl bir bağlantı goremiyorum.”
“Elbette goremiyorsun ama şimdi yakın bir bağlantı gostereceğim. Oncelikle bu basit zincirin kayıp halkalarını anlatayım: 1) Dun gece kulupten eve donduğunde sol işaret parmağınla başparmağın arasında tebeşir izi vardı. 2) Bilardo oynarken istekayı duzgun tutabilmek icin tebeşiri tam oraya surersin. 3) Thurston ’dan başka kimseyle bilardo oynamazsın. 4) Dort hafta once, Thurston ’ın Guney Afrika ’daki madenlerin hisselerine sahip olduğunu ve bunu seninle de paylaşmak istediğini soylemiştin. 5) Cek karnen cekmecemde kilitli ve benden anahtarı istemedin. 6) Demek ki paranı yatırmak istemiyorsun.”
“Son derece basitmiş!” diye atıldım.
Sherlock Holmes Kitaplarını Amazon ’da Goruntulemek İcin Tıkla