Game of Thrones ’un 6. sezonu sona erdikten sonra bir boşluğa duştuğumuzu kabul edelim. İki hafta oncesine kadar Game of Thrones ’un yeni bolumleriyle ozdeşleştirdiğimiz Pazartesiler, bizde artık sendromdan başka bir şey uyandırmaz oldu.
Onumuzdeki koca bir yılı eski bolumleri izleyerek, teoriler kurarak ya da GoT kitaplarını tekrar okuyarak gecirebiliriz ama bunlar ozlemimizi kabartmak dışında pek bir işe yaramaz. Peki ne yapmak gerek?
Neyse ki duşunduğumuz kadar caresiz değiliz. Elimizde dunya kadar kitap var ve her biri en az Game of Thrones kadar fantastik ve ilgi cekici.
İşte Game of Thrones ozlemimize ilac gibi gelecek yazılmış 10 eser:
1. Dune
1986 yılında hayatını kaybeden Frank Herbert ’in, Hugo ve Nebula odullerini almasını sağlayan 6 kitaplık bilimkurgu roman serisi, tum dunyada on beş milyondan fazla sattı. Bilimkurgunun “uc buyuk yazar”ından biri olarak kabul edilen Sor Arthur Charles Clarke ’ın, Dune serisi icin “Yuzuklerin Efendisi ile kıyaslanabilecek tek şaheser kurgu romandır” acıklaması, Dune ’u okumanız yeterli bir referans olacaktır.
2. Yuzuklerin Efendisi
Filmleri izlediğiniz icin kitabı okumayanlardansanız, hayatınızın en buyuk hatalarından birini yapmışsınız demektir. Fakat hicbir şey icin gec değil. Tolkien ’in yarattığı bu evrende gezinirken, Game of Thrones aklınıza bile gelmeyecek.
3. Kralların Yolu
Brandon Sanderson ’ın 10 kitaplık serisi Fırtına Işığı Arşivi ’nin ilk kitabı olan Kralların yolu, sizi dış dunyadan soyutlayabilecek en muhteşem eserlerden.
“İzlediğimiz dort kişi var. Birincisi hekim, tıbbı bir kenara bırakıp icinde bulunduğumuz donemin en vahşi savaşında bir asker olmaya zorlanmış. İkincisi oldururken ağlayan bir katil, bir suikastcı. Ucuncusu yalancı; bir hırsızın kalbi ustune bir Âlimin cubbesini giymiş genc bir kadın. Sonuncusu ise bir yuceprens, yani savaş aclığı tukenirken gozleri gecmişe acılmış olan bir savaş beyi. Bu dort kişiden Bir tanesi bizi kurtarabilir. Ve bir tanesi de bizi yok edecek.”
4. Ruzgarın Adı
Patrick Rothfuss ’un fantastik uclemesi Kral Katili Guncesi ’nin ilk kitabı olan Ruzgarın Adı, fantastik roman turunun modern baş yapıtlarından biri.
“Uyuyan hoyuk krallarından prensesler kacırdım. Trebon kasabasını yakıp kul ettim. Felurian ’la bir gece gecirdim ve hem canıma hem de aklıma mukayyet olabildim. Coğu insanın kabul edildiğinden daha kucuk bir yaşta Universite ’den atıldım. Başkalarının gunduz gozuyle ağızlarına almaktan bile korktukları yollardan ay ışığı altında gectim. Tanrılarla konuştum, kadınlar sevdim ve ozanları ağlatan şarkılar yazdım. Belki beni duymuşsunuzdur.”
5. Zaman Carkı
Robert Jordan ’ın 14 ciltlik eseri Zaman Carkı, okuyabileceğiniz en gorkemli eserlerden biri. Yaklaşık 10 bin sayfadan oluşan seri başta kitapseverlerin gozunu korkutsa da, ilk kitapla birlikte girdiğiniz dunyadan asla cıkmak istemeyeceksiniz.
6. Locke Lamora ’nın Yalanları
Scott Lynch tarafından yazılan, Gentlemen Bastards serisinin ilk kitabı Locke Lamora ’nın Yalanları hakkında George R.R. Martin şunu soyluyor: “Canlı, orijinal ve cekici. Muhteşem bir şekilde yazılmış.” Game of Thrones severler icin Martin ’den daha iyi bir referans daha olamaz.
7. Buyucu Cırak
ABD ’li yazar Raymond E. Feist ’in, Riftwar Saga (Gedik Savaşları Efsanesi) isimli 4 kitaplık serisinin ilki olan Magician: Apprentice (Buyucu Cırak), akıcı dili ve surukleyici hikayesiyle Fantastik kurgu hayranlarının severek okuyacağı bir kitap.
8. Kadim Kanunlar
Kadim Kanunlar serisi, George R. R. Martin ’in Buz ve Ateşin Şarkısı ’yla sıkca karşılaştırılıyor. Hangisinin daha iyi olduğunu merak ediyorsanız, serinin ilk kitabı olan Şiddetin Tohumları ’nı okumaya başlayabilirsiniz.
9. Yerdeniz Buyucusu
Ursula K. Le Guin ’in 1968 yılında yazdığı Yerdeniz Buyucusu, gunumuzdeki bircok yapıta esin kaynağı olmuştur. Fantastik roman kitapları arasında kult bir eser Yerdeniz Buyucusu, Yerdeniz ismiyle yayınlanan 6 kitaplık serinin ilkidir.
10. Melnibone ’lu Elric
Michael Moorcock ’un kendine has olay kurgusuyla suslenmiş 6 kitaplık Elric Destanı serisinin ilk kitabı olan Melnibone ’lu Elric, adeta başka bir boyuttan dunyaya duşmuş bir kitap gibi.
“Savaşcı, buyuk ve imparator Elric, amacına ulaşmak icin Cehennem Dukleri ’nin en guclusu olan Kaos Lordu Arioch ’un hizmetine girmek zorundaydı. Kaderi onu şeytani Golge Kapısı ’ndan gecirerek Nabız Gibi Atan Mağara ’nın kalbine ulaştırmıştı. Orada iki kara kılıc, sahiplerini ve kurbanlarını bekliyor… Fırtına yaratan ve Dulbırakan.”