Uyuşturucu temelli kimyasal maddelerin kullanımıyla ortaya cıkabilen “bad trip”, coğu insanın hayatındaki en kotu deneyimlerden biri olabiliyor. Gerceklikten kopmuş bir şekilde ortaya cıkan halusinasyonlar ve urkutucu duygular, sizi bu yolculuğun icinde mahvedebilir.
Bad trip dediğimiz bu rahatsız edici durumun ne demek olduğuna, nasıl bir seruven yaşattığına ve daha once bu deneyimi yaşamış insanların bu anları nasıl tasvir ettiğini sizin icin anlattık.
İlk olarak, psikozun ne demek olduğuna bakalım.
Psikoz, gerceklikle bağlantımızın koptuğu zihinsel bir durum. Psikoz yaşadığımızda neyin gercek olup olmadığını anlamayabiliriz, halusinasyonlar gorebiliriz, garip davranışlar veya konuşmalar sergileyebiliriz. Kısacası, duşuncelerimiz ve algılarımız bozulur. "Bad trip" dediğimiz kavramda ise gecici psikotik ataklar yaşarız.
"Bad trip"in etkilerini okumak bile kendinizi rahatsız hissetmenize sebep olabilir.
LSD ve mantar gibi uyuşturucu maddeler, “bad trip”in sebep olduğu halusinasyonlara yol acabiliyor. “Psikedelik”, yani hayal gorduren bu kimyasal maddeler, sizi o an bambaşka bir dunyanın icindeymişsiniz gibi hissettirebilir ve bu dunya sizin icin cok can sıkıcı olabilir!
“Bad trip”e girdiğinizde; kendinizi tuhaf bir duşunce dunyasının ve cevrenin icinde bulabilir, gercekustu cisimler veya varlıklar gorebilir ve kafanızdaki bu yerden cıkamayabilirsiniz. Hayal etmesi bile insanı epey rahatsız ediyor, değil mi?
Biraz daha detaya inecek olursak…
“Kotu yolculuk” ya da “olum tribi” olarak kabaca cevirebileceğimiz bu anlar, bireysel ve değişken. Aynı kişi, daha once yaşadığı “bad trip”, daha sonra deneyimlediğinden tamamen farklı bir seruven olabilir ve bu yolculuk, herkes icin başka gelişebilir.
Daha net tasvir edecek olursak; zamanın durduğunu ya da cok hızlı aktığını hissedebilirsiniz, cevrenizdeki olaylara karşı olumsuz duşuncelerde boğulabilirsiniz, bilincaltı korkularınız yuzeye cıkabilir, intihara ve cinayete meyil edebilirsiniz, normale donememe korkusu yaşayabilirsiniz, aşırı paranoyaya kapılabilirsiniz, ani ve aşırı ruh hÂli değişimleri yaşayabilirsiniz, sesleri ve/veya goruntuleri iceren olumsuz halusinasyonlarla karşı karşıya kalabilirsiniz.
Daha once “bad trip” yaşamış bazı insanlar, deneyimlerini şu şekilde anlatıyor: Kişi 1: “Duvarlar ve tavan iceri doğru eğildi, her şey eriyordu ve patlıyordu. Duş alan arkadaşım cıplak hÂlde koşarak oturma odasına geldi ve "Bacaklarım siyaha dondu!" diye bağırdı.”

Kişi 2: “Duygularımdan tamamen uzaklaşmış gibi hissediyordum. Tavan yuzuyordu, tuhaf girdaplar ve desenler oluşturuyordu ve uzun bir sure boyunca bunun nedenini anlayamadım. Tren istasyonunu bulmak icin yolda sendeleyerek ilerledim. Yaklaşık yirmi dakikalık bir mesafe, bir bucuk saatten fazla surdu. Mısır gevreği paketlerine bakarak epey zaman kaybettim. Bad trip etkisinden cıkmam ise 24 saatten fazla surdu.”

Kişi 3: “Yolculuk bana bir kamyon gibi carptı ve anında rahatsız oldum. İlk başta bu sadece belli belirsiz bir rahatsızlık hissiydi ama cok gecmeden işler tuhaflaşmaya başladı; Oleceğime ikna oldum ve kimse beni sakinleştiremedi. Hic hatırlayamadığım yaklaşık 30 dakikalık bir sure vardı ama sonradan, bana soylenenlere gore, hayatta kalabilmek icin tıbbi yardıma ihtiyacım olduğuna ikna oldum. Arkadaşım, ona bunu yapması icin yalvardığımdan benim icin ambulans cağırdı. Yolculuğunun ortasında bir hastanede kendime gelmek hoş bir deneyim değildi. Son kararım icin arafta beklediğimi duşundum. Bana yardım eden hemşirenin cennete guvenli gecişimi sağlamaya calışan koruyucu meleğim olduğunu sanıyordum. Eve gitmek mi, yoksa orada kalmak mı istediğimin sorulduğunu hatırlıyorum, eve gitmenin' Dunya'yı terk etmek ve Tanrı'yla birlikte olmak anlamına geldiğini duşundum, bu yuzden kalmak istediğimi soyledim. Aslında arkadaşlarım beni oradan cıkarmak istiyordu ama ben bana bir olum kalım ultimatomu verildiğini sanıyordum.”

Kişi 4: "Masal kitapları diyarındayım. Cizgi film karakterlerinin eğlenmesi, kuşların cıvıl cıvıl olması, tum bu mutlu şeyler vardı. Ancak arkadaşlarımın soylediğine gore, yerde salya akıtarak spazm geciriyordum. Biri diğerinden, kusarsam diye bana bir cop kutusu getirmesini istedi. İşte bu noktada işler daha da kotuye gitti. BAM! Ben bir cop kutusuydum. Gercekten bir cop kutusu olduğuma ikna oldum. Arkadaşlarımla iletişim kurarak onlara bir cop kutusu olmama, hareket edememe ve konuşamamama rağmen hayatta olduğumu anlatmaya calışırken saatler gecmiş gibi geldi. Her şey belki 10 dakika surdu ama hayatımın en korkunc deneyimiydi.”

Kişi 5: "Dongusel, hic bitmeyen, dehşet verici duşunceler geciyordu. Orneğin: "Şimdi oleceğim, kalıcı olarak şizofren olacağım…” gibi. Aniden ortaya cıkan kaygı yukseliyordu. Hayatımda hic deneyimlemediğim şekilde paniklemeye başlamıştım. Sanrısal, psikotik olmaya ve gercekten yuksek sesle cığlık atmaya başlamıştım. “DUNYADAKİ HER ŞEY BİZİ OLDURMEK İCİN VAR!” diyordum.”
Kaynaklar: Psychedelic Passage, The Recovery Village, Reddit Webtekno'yu Threads'de takip et, haberleri kacırma