Bir otostopcunun yola cıkmadan once nelere dikkat etmesi gerektiğine dair onemli ipucları ve bol miktarda mizah barındıran, muthiş bir yolculuk kitabıdır Otostopcunun Galaksi Rehberi. Bugune kadar yazılmış en ozgun bilim kurgu kitabı olduğunu rahatlıkla iddia edebiliriz.
Okurken Douglas Adams ’ın nasıl muzip ve yaratıcı bir beyne sahip olduğuna şaşıracağınız, başucunuza koyup sıkıldığınız her an sayfalarına gomuleceğiniz bu 5 ciltlik koca kitaptan birkac kucuk alıntı yapmak istedik.
Nihai sorunun cevabını en kısa surede almanız dileğiyle… Paniğe kapılmayın. ?
1. “Eğer insanoğlu dudaklarını calıştırmaya devam etmezse, beyni calışmaya başlar.”
2. “Benim mutlu olma kapasitemi” diye ekledi, “icindeki kibritleri bile cıkarmadan bir kibrit kutusuna sığdırmak mumkundur.”
3. “Rehber ’e gore ucmak bir sanatmış,” dedi Ford. “ya da daha cok bir yetenek. Yetenek kendini yere atıp, yeri ıskalamakta yatıyor.”
4. “Butun soylemek istediğim,” diye kukredi bilgisayar…”
“…Butun devrelerim şu anda geri cevrilemez bicimde Yaşam, Evren ve Her Şey ’e ait En Onemli Bilinmez ’in yanıtını hesaplamak icin calışmaya başladı. Duraklayıp herkesin dikkatini cekmiş olmaktan doyum alarak daha alcak sesle surdurdu, “ama programın calışması biraz zaman alacak.” Fook sabırsızca saatine baktı. “Ne kadar surer?” dedi. “Yedi bucuk milyon yıl,” dedi Derin Duşunce. Lunkwill ve Fook birbirlerine bakıp gozlerini kırpıştırdılar. “Evet,” diye onayladı Derin Duşunce, “biraz duşunmem gerektiğini soylemiştim değil mi?”
5. “Tam hayat daha kotu olamaz derken birden her şey nasıl da daha kotuye gidiyor.”
6. “Bu gezegenin şoyle bir derdi vardır: uzerinde yaşayan insanların buyuk bir bolumu, yaşamlarının buyuk bir bolumunde mutsuzdurlar.”
7. “Ben var olduğumu kanıtlamayı reddediyorum” der Tanrı, “Cunku kanıt inancı yadsır ve inanc olmadan ben bir hicim.”
8. “İşin icinde periler olduğuna inanmadan da bir bahcenin guzel olduğunu goremez miydi insan?”
9. “Tum yaşamının bir duş olduğunu duşunur ve bazen bunun kimin duşu olduğundan ve duşten hoşlanıp hoşlanmadıklarından kuşkuya duşerdi.”
10. “Gecmişin, benim şu anki fiziksel duyularımla zihinsel durumum arasındaki uyumsuzluğu gidermek uzere tasarlanmış bir duzmece olmadığını nasıl bilebilirim ki?”
11. “Dikkatsizce soylenen sozlerin hayatlara mal olduğu hic şuphesiz iyi bilinir, ama sorunun gercek boyutu her zaman tam olarak anlaşılamaz.”
12. “Sizi selden cekip kurtaran ip ilerde boynunuza dolaşmış bir ilmeğe donuşebilir.”
13. “Arayan her kimse, eğer onemli bir sebebi varsa, nasılsa yeniden arayacaktı.”
14. “Belli başlı her Galaktik Uygarlığın tarihi uc ayrı ve belirgin aşamadan gecmek zorundadır…”
“…Yaşamayı Surdurme, Sorgulama ve Bilgelik, diğer bir deyişle Nasıl, Nicin ve Nerede yaşamaları.”
15. “Şimdi olmek istemiyorum!” diye bağırdı…”
“Hala başım ağrıyor! Cennete baş ağrısıyla gitmek istemiyorum, butun aksiliğim ustumde olacak ve Cennet ’in tadını cıkaramayacağım!”
16. “Uzaya, zamana, maddeye ve varlığın doğasına ilişkin tum sorular yanıtlandığında geriye tek bir soru kalacaktır: Akşam yemeğini nerde yiyecegiz?”
17. “Cok meşguller. Başkalarını hic duşunmezler. Yaşayanlar hep aynı.”
18. -Ne aradığımı bilmiyorum.
+Neden?
-Cunku ne aradığımı bilirsem onu arayamam.
19. “Zaman bir yanılsamadır. Hele oğle vakti iki misli yanılsamadır.”
20. “İtiraf etmem gerekiyor ki,” dedi, “ben aslında ne aradığımı bilmiyorum.”
“Bulduğun zaman anlayacaksın, dedi kız. “Gercekten anlayacaksın.”
21. “Gercek mutluluğun sevinclerinden biri de onu paylaşmaktır.”
22. “Pekala. Nihai Soru ’nun cevabı…”
“…hayatın, Evren ’in ve her şeyin”
“cevabı”
“42.”
– “Ne? 42 mi?”
+ “Evet, cok dikkatli bir şekilde kontrol ettim. Cevap 42. Ama soruyu bilseydim bulmak daha kolay olurdu.”