Gectiğimiz gunlerde kendinden son derece soz ettiren bir film oldu. Nereye baksak inanılmaz etkileyici ogeler barındırdığını soyluyorlardı. Filmi izlediğinizde aslında hep hatırlamamız gereken birine de saygı duruşlarına denk geldik. Film, Captain Fantastic isimli film idi. Bahsettiğimiz kişi ise Noam Chomsky…
Noam Chomsky, unlu bir duşunur, aktivist, mantıkcı, yazar, filozof, dil bilimci ve siyasi eleştirmen. Bu zamana kadar yaptığı calışmaları ile dunyaya ışık tutan birisi. En cok da “medya halka nasıl evet dedirtir” isimli kitabı ile ses getiren bir yazar. İlk makalesini 7 yaşında yazan bir deha Noam Chomsky. Uygarlık tarihi boyunca en cok alıntı yapılan kişilerden biri. Biz değil The Guardian diyor bunu. Listede ise Shakespeare ve İncil de bulunuyor.
1. “Toplumun genelinin neler donduğunden haberi yoktur, hatta haberi olmadığından dahi haberi yoktur.”
2. “Demokrasi, icindeki insanların oyuncu değil izleyici olduğu bir sistemdir.”
3. “Gerceği soylemek ve yalanları gozler onune sermek aydınların sorumluluğudur.”
4. “Alışılmış zihinsel duzenler değiştiğinde devrim patlak verir.”
5. “Cocuk kafasının ici bilgiyle doldurulacak bir kap değildir, istediğince acmasına yardım edilecek bir cicektir.”
6. “Her kaynağa şupheci bir gozle bakmalısınız. Bana neye guvenmeleri gerektiğini soranlara cevabım her zaman ‘kendi zeka ve aklınıza ’ olmuştur ve bu durum benim soylediklerimi okurken de gecerlidir.”
7. “Hiyerarşi ve baskının temel başarısı, insan yerine konulmayanları, bunun doğal olduğuna inandırmalarıdır.”
8. “Eşitlik olmadan demokrasi olmaz.”
9. “Turkiye ’de batı ’da goremeyeceğimiz kadar direniş kulturu var.”
10. “Yonetim ne halkındır, ne halk tarafından yapılır, ne de halk icindir.”