Ne okumanın ne de yazmanın yaşının olmadığı bir gercek. Ozellikle teknolojinin boylesine geliştiği bir cağda modern tekniklerle sağlanan oğrenme yetisi, kendisini ve onu kullanan bireyleri her gecen gun daha da aydınlatmaya devam ediyor. Okumayı ve beraberinde yazmayı oğrenen pek cok insan, klasik anlamda dilekce ya da mektup yazmanın da otesine giderek kendilerini ve yaşadıklarını kÂğıda dokebiliyorlar.
85 yaşındaki Şefika Cebeci de onlardan biri.
85 yaşındaki Şefika Cebeci, Bodrum ’a bağlı Dere koyunde yaşamını surduruyor. Onu yaşıtlarından ayıran oldukca onemli bir ozelliği var
25 yaşında okumayı, 70 yaşında ise katıldığı bir kurs sayesinde yazmayı oğrenen Şefika Nine gercek bir edebiyat tutkunu
Yazarlık seruvenine sırasıyla kÂğıt, defter ve daktilo kullanarak başlayan Şefika Nine, en nihayetinde bilgisayar kullanmayı da oğreniyor ve eserlerini bilgisayar kullanarak yazmaya devam ediyor
Şimdiye kadar yayımlanmış uc kitabı bulunan Şefika Nine, verdiği bir roportajda umut dolu seruveninden şu sozlerle bahsediyor:
“İlk olarak kÂğıtlara kucuk kucuk yazmaya başlayıp kenara koydum. Daha sonra bir daktilo bulup yazdığım sayfaları daktiloya gecirdim. Ondan sonra bilgisayara gecirdim. Bilgisayardan da cıktıları alıp bir editore verdim. Kitabın konusunda benim bugune kadar yaşadıklarım var. Cektiğim cileleri her şeyi yazdım. Eşim cok cektirdi bana hic faydası olmadı. Bende yaşadığım zorlukları yazmaya karar verdim. Babamız, annemiz bize hicbir şey gostermedi, bende şu gecmişimi yazayım dedim kalsın kitap olarak. Oyle bir karar verdim. Bodrum ’da bir kursa gittim. Orada okumayı kendi kendime oğrendiğimi ama yazmayı bilmediğimi soyledim. Sonra iki aya yakın okuma kursuna gittim. Kurstan okuma belgesi aldım. İlk defa okula 70 yaşında gittim.”
Ancak kitaplarını kısıtlı imkÂnlarla bastırabildiğini soyleyen Şefika Nine, son yazdığı kitaptan sadece iki adet bastırabilmiş
Verdiği bir başka roportajda bu durumun zorluğundan bahseden 85 yaşındaki Şefika Cebeci, kitaplarında kendi yaşamını ve kadına karşı şiddeti işliyor
“Boş olduğum her anımda yazarım. Gece uykudan kalkar aklıma bir şey gelir, yazarım. Son kitabımın promosyonunu yapamadım ve bunun icin sponsorlardan destek istiyorum. Param olmadığı icin 45 lira vererek son kitabımı sadece iki tane basabildim. Bunun icin butce gerekiyor. Bana destek olan sponsorlar olursa kitabımı bastırıp elde edeceğim gelirle de kız kardeşimin torunlarını okutmak istiyorum. Okuyamamanın ne demek olduğunu cok iyi biliyorum.”
İlk kitabı “Zorlu Yıllar”, ikinci kitabı “Hayatla Mucadelem”, ucuncu kitabı ise “Hayatın İcinden” isimlerini taşıyan guzel yurekli Şefika Nine ’nin daima yazması umuduyla
Kaynak: 1, 2 , 3