Bir yazar, bir oğretmen, bir duşunce adamı kolay yetişmiyor. Niye mi? Bu anı bile bunun cevabı niteliğinde. Bir oğretmen nasıl olmalıdır? sorusunun cevabını Fakir Baykurt ’un annesi Elif Baykurt vermiş. Hepimize ders olması gereken bir anıyla hem de…
Fakir Baykurt Eserlerine Ulaşmak İcin Tıkla!
O gunlerde şimdi her gun severek ictiğimiz cayın yeni yeni icildiği yıllarmış. Evlerinin onune acılan kahvede insanların ictiği şeyi merak eden ise bir cocuk vardır… Tahmin ettiğiniz uzere bu kişi Fakir Baykurt ’tan başkası değil. Sonrasında kahveden gelen guzel kokulara dayanamayan Fakir Baykurt annesine “Cay isterim, ille de cay!” diye tutturmuş. Annesi ise bu isteği geri ceviremez Fakir Baykurt ’un elinden tutup kahveye goturen annesi kahveci Topal Huseyin ’i yanına cağırıp “Huseyin bir bardak cay getir benim oğlana” der Cay geldikten sonra ise o an ki heyecan ile cayın nasıl icileceğini bilemeyen Fakir Baykurt sıcak caydan buyuk bir yudum aldıktan sonra ağzı yanınca bardağı birden yere fırlatır Fakir Baykurt Eserlerine Ulaşmak İcin Tıkla!
Cay bardağı toprağa duştuğu icin kırılmasa da Fakir Baykurt annesinin ona tokat atacağını duşunur. Fakat oyle olmaz. Annesi Topal Huseyin ’i cağırıp bir cay daha getirmesini ister Fakir Baykurt ’a ikinci cay geldikten sonra bu kez cayı ufleyerek icer. Yıllarca annesine o gun niye kendisine tokat atmadığını sorsa da annesi bu soruyu hep cevapsız bırakır… Fakir Baykurt ’un annesi bu sorunun cevabını yıllar sonra oğlunun oğretmenlik yaptığı koy okulunda verir. Annesi Elif Baykurt ’un dersine girdiği o gunu ise şu sozlerle anlatır: “Sınıfta estim, gurledim!.” Ders bitince dışarıda anneme sordum “Anacığım beğendin mi oğretmenliğimi?” Annem ise “Eh, işte fena değil” dedi. “Mufettişler geliyor; iyi veriyor, pekiyi veriyor. Sen de fena değil diyorsun, nasıl olur boyle?” diye sordum Fakir Baykurt ’un annesi ise herkese ders olması gereken şu sozleri soyler:
“Yıllarca sordun, durdun. Şimdi soyluyorum, ac kulağını dinle! Ben sana cay doktuğun gun kızsaydım, icindeki aslan kuserdi. Dovseydim, o aslan olurdu! Boyle oğretmen falan olamazdın. İşte, sen de benim yaptığımı yap ve sakin ol. Dayak atıp bu cocukların iclerindeki aslanı sakın oldurme!”
Fakir Baykurt Eserlerine Ulaşmak İcin Tıkla!
Kaynak-1