Avusturyalı yazar Stefan Zweig (1881 – 1942) yazdı, gezdi, araştırdı. Roman, şiir, biyografi, deneme, anı gibi farklı edebi turlerde eserler verirken iyi calışılmış bir iş ve kaliteden odun vermedi. Onun odun vermediği bir şey daha vardı: Aydınlık! Satranc, Amok Koşucusu, Dunun Dunyası gibi Turkceye cevrilen eserleriyle de bilinen Zweig, Ronesans ’ın getirdiği akıl, medeniyet, sevgi gibi erdemlerin Nazi Almanyası işgaline uğramasına goz yumamadı. İnandığı değerlerin bir daha geri gelmeyeceğine inanan yazar, Nazilerden kacarken yerleştiği Brezilya ’da 1942 senesinde karısıyla birlikte intihar etti. O, dunya edebiyat ve kulturunun cok onemli bir ismi olmayı başardı ama erdemlerin yıkımına verdiği yanıt hayatı pahasına oldu! İşte İsrail Ulusal Kutuphanesi tarafından yayımlanan Stefan Zweig ’ın intihar mektubu.
Stefan Zweig Eserlerine Ulaşmak İcin Tıkla!

Ozgur iradem ve acık bir bilincle bu yaşamdan ayrılırken, son bir sorumluluk yerine getirilmeyi bekliyor: Bana ve işimi yapmama huzurlu bir ortam sunan harika ulke Brezilya ’ya icten teşekkurlerimi sunmak. Her yeni gunle bu ulkeyi daha cok sevmeyi oğrendim, ruhsal anavatanım Avrupa kendi kendini yok ettikten ve anadilimin dunyası yok olduktan sonra, dunyanın hicbir yerinde hayatımı bu kadar severek yeniden kuramazdım Ama altmışıncı yaştan sonra tam anlamıyla yeniden başlamak cok ozel bir guc gerektiriyor Ve benim gucum yıllar suren vatansız yolculuklardan sonra iyice tukendi Bu nedenle hayatımı doğru zamanda ve doğru bir şekilde sonlandırmamın iyi olacağına inanıyorum Ki hayatım boyunca tinsel uğraşım en buyuk haz kaynağım ve kişisel ozgurluğum en yuce değerim oldu Butun dostlarımı selamlarım! Hepsine uzun geceden sonra gelen tanın kızıllığını gormek nasip olsun! Ben, her zamanki sabırsızlığımla onden gidiyorum Stefan Zweig Eserlerine Ulaşmak İcin Tıkla!