NÂzım Hikmet, Turk şiirinin serbest olcuye gecmesindeki oncu isim. Dunya şairi. Sevdaları sevda, kavgası kavga. Kimi zaman bir eldiven secer kendine, hasreti anlatmak icin. Kimi zamansa biricik Vera ’sının saman sarısı saclarını. Hakkında onemli otoritelerce soylenenlerin hepsi şu catı altında birleşir: o, cesaretle yureğin bedene burunmuş halidir. Yazdığı gibi yaşar, yaşadığı gibi yazar. Bugun hÂl tum dunyada en buyuk şairlerden biri olarak anılması ise ovunc kaynağımızdır. Bunun yanında o cok ciddi bir entelektueldir. Sanatta yontem sorununu ele alır bazen, bazen de uslubu, iceriği, bicimi. Fransızca bilir, Tolstoy ’un Suc ve Ceza ’sının ceviri ekibinde bulunur, resim yapar. İşte usta şairin sanat, edebiyat ve Dostoyevski ’den Charlie Chaplin ’e, Yaşar Kemal ’den Sait Faik ’e kadar duşuncelerini iceren mektuplarından alıntılar!
NÂzım Hikmet Eserlerine Ulaşmak İcin Tıkla!

1. Sanatta tezlilik
“Davası, meselesi olmayan kitap, kitap değildir. Dikkat et, butun buyuk kitaplar, roman, şiir falan, insanların karşısında bir davayı one suren, bir meseleyi ele alan, onu edebiyat cercevesi ve kanunları ve imkanlarıyla halle calışan kitaplardır. Bu dava ve mesele ne kadar insana yakın, ne kadar kendi devrinin ve hic olmazsa yakın geleceğin davası ve meselesi olursa kitap o kadar buyuk ve değerli olur. Davası olan kitap, kavgası olan kitap demektir. Kavgasız kitap hareketsiz kitaptır, hareketsiz kitap ise oludur.”
2. Sanatın yapısı
“Anadolu ’ya, işgal altındaki İstanbul ’dan gecişimde ve bilhassa Bolu ’ya gelip halkla, hele koyluyle yakından temasımda ve Sovyet Rusya ’da olup bitenleri kulaktan duyup, Marx ’ın, Lenin ’in isimlerini filan da işitişimde, şiirle yeni şeylerin, şimdiye dek soylenmemiş şeylerin ifade edilmesi gerektiğini sezdim. Bu işte ilk once beni yeni oze gore yeni bir şekil bulmak meselesi ilgilendirdi. Şekilde yenilikler daha kolaylıkla yapılır genel olarak…”
3. Shakespeare
“Şimdi gelelim bende Shakespeare hakkında sorduğun suale: Kanaatimce, bu buyuk sanatkÂrın uzerinde durulması gereken en muhim başarısı, bir sosyal intikal, hatta sosyal bir inkılÂp devri başlangıcında, gocmekte olanı ve gelmekte bulunanı sezmesidir. Onun icin şoyle derler: ‘Shakespeare ebedi insan karakterlerini, ebedi ihtirasları, kederleri, sevincleri, iyilikleri ve kotulukleri en mukemmel şekiller icinde tespit etmiş olan sanatkÂrdır. ’ Sahneye konacak, sahnede tutacak bir piyes icin soz ve aksiyon aynı kudrette olmalıdır, kanaatindeyim. Bence hÂl en buyuk tiyatro muellifi Shakespeare ’dir.”
Shakespeare Eserlerine Ulaşmak İcin Tıkla!

4. Tolstoy
“Tolstoy ’un Harp ve Sulh adındaki romanını Ankaralı bir zat ile birlikte Maarif VekÂleti ’ne tercume etmekteyiz. Ben, muhakkak ki cok kotu bir mutercimim, daha doğrusu sayın ihtiyara karşı oyle bir hayranlığım var ki, tek kelimesini bozacağım diye odum kopuyor. (…) Yalnız bir mesele var: Tolstoy ’dan sonra yazı yazan ve insanları sanat hokkabazlıklarına başvurmadan ve sade şekiller icinde oldukları ve hatta olacakları gibi vermeye calışan her yazıcıda, Tolstoy ’u isterse hic okumamış olsun mutlaka onun izlerini bulursun. Cunku bu dehşetli adam bir sanat devrinin başlangıcıdır, hem de kemale ermiş bir başlangıc.”
Tolstoy Eserlerine Ulaşmak İcin Tıkla!

5. Charlie Chaplin
“Ne yazık ki ben Şarlo ’nun son filmini gormedim. Ama bak ne oldu. 20. yuzyılın en buyuk dram yazıcısına, rejisorune yani asrımızın Shakespeare ’ine; dunya barış hareketi, dunya barış mukÂfatını verdi. Ben, bu dunya barış mukÂfatlarını dağıtan jurinin başkanıydım. Bu mukÂfatı meşhur bestekÂr Şostakovic ’e de verdik. İkisinin de diplomalarını imzaladım. Omrumde imzam boylesine şerefli ve tarihi vesikaya ilk defa konduğu icin, kağıtları imzalarken bayağı elim titrediydi.”
6. Dostoyevski
“… Sonra yine oyleleri vardır ki, hayatı bir cıkmaza girmiş, karanlık bir yol uzerinde giden ve karanlıkla nihayetlenen bir yol gibi aksettirirler: Bunlar umitsiz kitaplardır… Fakat kutuphanende umitsiz kitaplara misal cok var: Dostoyevski ’nin romanları…”
Dostoyevski Eserlerine Ulaşmak İcin Tıkla!

7. Yahya Kemal
“Sonra ucuncu şiirimi 16 yaşımda galiba, yazdım. Buyuk bir Turk şairi, Turk şiirine o devir icin yeni bir şiir dili ve anlayışı getiren Yahya Kemal anama sevdalıydı sanırsam. Evde şiirlerini okurdu anam. Bahriye mektebinde tarih oğretmenimdi şair. Kız kardeşimin kedisi ustuneydi yazdığım şey. Yahya Kemal ’e gosterdim, kediyi de gormek istedi ve şiirimde anlattığım kediyi gorduğu kediye o kadar benzetmedi ki, bana: ‘Sen bu pis, uyuz kediyi boyle ovmesini biliyorsun, şair olacaksın ’ dedi.”
Yahya Kemal Eserlerine Ulaşmak İcin Tıkla!

8. Halikarnas Balıkcısı (Cevat Şakir)
“Şair buyuk şairdir. Hicbirimiz onun ayarında klasik manasıyla, lirik anlayışla şair olamadık. Fakat oğlanda bu şairlik oyle azıtır ki, bazan ŞAİRANE olur.”
Halikarnas Balıkcısı Eserlerine Ulaşmak İcin Tıkla!

9. Sait Faik
“Yahu şu son gunlerde Sait Faik ’in hikÂyelerini okuyorum tekrar. Allah rahmet eylesin, ne buyuk, ne gercek şairmiş oğlan. Onu son gorduğumuz gunler saatlerce duşundum. Yureğim burkuldu…”
Sait Faik Abasıyanık Eserlerine Ulaşmak İcin Tıkla!

10. Sabahattin Ali
“Şunu soylemek istiyorum ki, Sabahaddin Ali bizim Turk edebiyatının buyuk şehididir. Hurriyet icin milli bağımsızlık icin doğuşen Turk halkının buyuk şehidi. Ve zannediyorum ki, bizde gercek halk edebiyatının da ilk kurucularından biridir.”
Sabahattin Ali Eserlerine Ulaşmak İcin Tıkla!

11. Aziz Nesin
“…Burada Aziz Nesin, mizah yazarlarının başlıcalarından oldu. Onun bu haklı başarısına seviniyorum.”
Aziz Nesin Eserlerine Ulaşmak İcin Tıkla!

12. Yaşar Kemal
“Yaşar Kemal ’i sever misiniz? Siz de benim gibi Turk edebiyatını seviyorsunuz, ne hoşuna gidiyor… Cok guzel roportajları cıktı… Cok cok istidatlı bir cocuk. Yani, cocuk mu bilmiyorum ya, belki de benden yaşlı. Yani cok istidatlı bir sanatkÂr. Allah razı olsun.”
Yaşar Kemal Eserlerine Ulaşmak İcin Tıkla!