En unlu iki filmi “Annie Hall” ve “Manhattan”da yonetmen ve başrol oyuncusu olan Woody Allen, bir onceki cağdan gunumuze kalan onemli fikir ve sanat adamlarından biri. Aralık 1935 ’te New York ’ta dunyaya gelen Allen, sinemacı ve yonetmen olarak on plana cıktıysa da genellikle senaryosunu yazdığı filmlerde de oynuyor. Yani yoğun bir yazarlık dunyası da var. Bu yanını dilimize cevrilen kitaplarıyla da tanıyabileceğimiz Woody Allen; senaryo kitaplarını saymazsak genellikle insan ilişkilerini, siyaseti, felsefeyi, matematiği, dunyayı değerlendirdiği ve sohbet havasında yazdığı kitaplarıyla da bilinir. Halen doğduğu şehirde, New York ’ta yaşayan yonetmen ve yazarın bakışınızı değiştirebilecek 7 kitabına bir bakalım.
1. Annie Hall
Allen ’ın kendine has bir espri anlayışı olduğunu soylersek klişeye duşmuş olmayız. Filmi de cekilen “Annie Hal” kadın – erkek ilişkilerini, Woody Allen gibi bir zekÂnın gozunden anlatan bir kitap. Bir rehber niteliğinde de okuyabileceğiniz kitabın şu satırları herhalde soylemek istediklerimi guzel ozetliyor: “Adamın biri doktoruna gider ve ‘Doktor, kardeşim fıttırdı, kendini tavuk sanıyor. ’ der. Doktor da: ‘Getirseydiniz ya, tedavi ederdim. ’ der. Adam da şoyle der: ‘Evet ama doktor, yumurtaları cok işime yarıyor. ’ Galiba ben de insan ilişkilerinde aynı şeyi hissediyorum. Akıl dışı, mantıksız, hatta sacma olduklarını bilseniz de surdurmeye calışıyorsunuz. Cunku hepimizin yumurtalara ihtiyacı var.”
Amazon ’da Fiyatını Gor

2. Tekrar Cal Sam
91 sayfalık kısa bir kitap ve oyundur. 2008 tiyatro sezonunda da ulkemizde başarılı bir şekilde sahnelenmiş, gidenlerin o gunden bugune unutamadığı performanslara imza atılan bir oyun olmuştur. Daha sonra senaryolaştırılarak filme cekildiğinde ise adı, coğumuzun duyduğu “Kazablanka” haline gelmiştir. Eserde Woody Allen ’ın yarattığı tipik karakterlerden biriyle karşı karşıyayız: Allan Felix, karısı tarafından terk edilir ve bunalıma suruklenir. Cift olan arkadaşları Dick ve Linda onun bunalımdan cıkması icin sosyalleşmesini sağlasalar da fayda etmez. Dick ’in ihmalkÂrlığı ise Linda ’yla Allan ’ın birlikteliğine sebep olur. Oyunun atraksiyonu da buradan sonra başlar.
3. Manhattan
Filmleştirilen bir diğer eseri de tabii ki meşhur Manhattan ’dır. Allen ’ın romantik guldurulerini bilmeyenler icin soyleyelim, genellikle bir erkeğin sosyal ilişkileri icerisindeki duştuğu absurt durumları ele alır. Burada da başkişi 17 yaşındaki bir kızla flort ederken, beri yandan yakın dostunun metresine Âşık olmuş 42 yaşında bir adamdır. Woody tarzı kafa karışıklığı ve ilişki dunyasına hoş geldiniz…
4. Yan Etkiler
Diğer ucune nazaran daha cok bilinen kitabı Yan Etkiler ’de yazar; seks, siyaset, ilişkiler, gundelik durumlara dair pek cok farkında olmadığımız şeyi acığa cıkarıyor. Birbirinden farklı kısa hikÂyelerle Woody, kendi tanık olduğu, gorup duyduğu şeyleri ironiyle karıştırıp sunuyor: “Buradayız ama niye geldiğimizi bilmiyoruz. Ne olduğumuzu anlamadan gidiyoruz. Onemli olan, anın keyfini surmek. Yaşamak, mutlu olmaktır. Ama ben Tanrı ’ya inanıyorum ve cevreme baktığımda, pencereden giren guneş ışığını veya geceleri goz kırpan yıldızları gorduğumde, onun daha buyuk planları olduğunu ve iyi şeyler tasarladığını biliyorum.”
5. Sırf Anarşi
Allen ’ın senaryo, oyun harici kitaplarında ekseri sohbet havası gorursunuz. O, anlatır. Eğer dili ve espri tarzını sevdiyseniz mutlaka okumanız gereken kitaplardan biridir Sırf Anarşi. Yine cinsellik, politika, dunya, gundem gibi konular Allen ’ın iceriklerini meydana getiriyor: “Freud, Mahler ’in bilincindeki keti kaldırarak onun tekrar beste yapmasını mumkun kılıyor, Mahler de bunun sonucunda kendini bildi bileli boğuştuğu olum korkusunu yeniyor. ‘Mahler olum korkusunu nasıl yeniyor? ’ diye sordum. ‘Olerek. Ben cozdum bu işi. Tek yolu sahiden bu. ’ Trajedi beklemiyordunuz herhalde!”
Amazon ’da Fiyatını Gor

6. Eğrisi Doğrusu
Woody Allen ’ın gundelik hayatı, bu hayatın bir parcası olan absurtluğu ele aldığı ve onunla dalgasını da gectiği bir diğer kitabıdır. Sohbet edilesi onemli kitaplar vardır ya. Allen ’ın kitaplarının coğunda sizinle sohbet eden birini duyarsınız. Eğer ki muhabbetinden memnunsanız sizin iyi bir arkadaşınız olabilir o kitaplar. Daha once coğu bir dergide yayımlanan ve 17 metinden oluşan kitapta Hitler ’i, turlu edebiyat ve sinema eleştirilerini, ciddi gibi gorunen ama gulduren hayata dair hikÂyeleri gorebilirsiniz.
7. Tuysuz
Yazarın sosyal platformlarda da en cok paylaşılan sozlerin yer aldığı kitaptır. Yine gundelik hayatın getirdiklerine, siyasete, sekse karşı aynı yarı alaycı yarı ciddi tavrı Tuysuz ’de de gorebiliyoruz: “Olumden korktuğum yok, sadece başıma geldiği sırada orada bulunmak istemiyorum. Bir şey daha… Olumden sonra yaşam varsa ve hepimiz aynı yerde buluşacaksak beni aramayın, ben sizi ararım.”