Hayal gucunu besleme, yaratıcı ve sanatsal işlerle ilgilenme cocuk yaşta başlanınca daha verimli olan şeyler. Bir cocuk; kendi tabiatı neye meylediyor, neyle ilgileniyor, en iyi hangi alana yonlenebiliyor bunun işaretlerini kucuklukten vermeye başlar. Dikte etme değil ama bu alanlarda derinleşmesini sağlamak oldukca onemli. Kitap okumaksa bu konuda her yetenekten cocuk ve gence alıştırılması gerekilen bir davranış. Derlemede yaş gruplarını da belirtiyorum. İşte gundemdeki cocuk ve genclik kitapları!
1. Ay ’ı Kim Caldı? (Helen Stratton Would)
1972 doğumlu olan yazarın ilk kitabıdır. 6 – 10 yaş arası kategoriye dahil olan kitabın başkarakteri yazarın kendi oğludur. Hayalperest ve uzay meraklısı Berk ’in bir gun gokyuzunde Ay ’ı gormemesi uzerine onu arama seruveni anlatılır. ‘ ’Berk, geceleri gokyuzunu pırıl pırıl aydınlatan Ay ’a hayrandır. Ay ’a bakarak uykuya dalarken guzel hayaller kurar. En buyuk hayali de astronot olmaktır. Ama bir gece, bir de bakar ki, gozkyuzu bomboş, Ay ’ın yerinde yeller esiyor. Buyuk bir uzuntuye kapılan Berk, Ay ’ı birilerinin caldığını duşunup aramaya koyulur. ’ ’
Amazon ’da Fiyatını Gor
2. Kral Şakir – Dostum Bu Cok Havalı! (Varol Yaşaraoğlu)
Grafi2000 ile de bircoğumuzun tanıdığı Yaşaroğlu ’nun şoyle bir felsefesi var: ‘ ’kendi yarattığımız hayal dunyasında her şeyi değiştirmek mumkun ’ ’ Bu hayalperestliğin bir urunu olarak tanıdığımız Şakir, yeni kitabıyla karşımıza cıkıyor. 6 – 10 yaş arası kategoridedir. ‘ ’Aslında normal gunler yaşamaya calışıyoruz ama garip olaylar peşimizi bırakmıyor. Her zaman, olmadık durumlara girip birazcık şans, birazcık zek ve cokca takım ruhuyla, hep iyi biten eğlenceli maceralarla havamıza hava katıyoruz. Siz de havalı olmak istemez misiniz? Haydi o zaman maceraya! ’ ’
Amazon ’da Fiyatını Gor
3. Mutlu Su Aygırı (Richard Edwards)
Yirmiden fazla cocuk kitabı yazan Richard Edwards 6 – 10 yaş kategorisindeki bu cok populer eseriyle Turkcede de yer alıyor. Şirin bir su aygırı tıpkı diğer su aygırları gibi camurda donup dolanmaktan sıkılır ve koşan cıtalara, zıplayan antiloplara ozenir. Yeni şeyler denemek isteyen su aygırının macerası bu kitap.
“Suaygırı olmak istemiyorum. Yo! Yo! Yo!
Zebra ya da bufalo lo lo lo,
Ağacta şarkı soyleyen maymuuun
Suaygırı yerine maymuuun olsaaam…”
Amazon ’da Fiyatını Gor
4. Ekmek Parası (Muzaffer İzgu)
Gulmece ve cocuk kitapları alanında ulkemizdeki en kıymetli isimlerden Muzaffer İzgu ’nun cocuklara hitap ederken sosyal gerceklikten de kopmadığı kitabı. Meşakkatli bir surecten gelip yazar olmuş olan İzgu 6 – 10 yaş kategorisine dahil edilen bu eserinde kendi cocukluk yıllarının oykusunu anlatıyor. ‘ ’Bir ekmek parası kazanabilmek icin cekilen sıkıntılar, katlanılan zorluklar, ac yatılan geceler, cıplak gecirilen kış gunleri; ama ille de yaşama ve insanlara duyulan sevgi… ’ ’
Amazon ’da Fiyatını Gor
5. Utangac Ayı Monti (Ali Berktay)
Sevimli, ice kapanık ama bir o kadar da meraklı bir ayı olan Monti ’nin rengarenk cizimlerle suslenen oykusudur. 6 ay – 5 yaş arası cocuklara hitap eden kitapta hayal gucunu besleyecek pek cok cizim mevcut. ‘ ’Evvel zaman icinde bir ayı vardı Monti ’ydi onun adı. Gozlerini dikip bakmaya, herkesi seyretmeye bayılırdı. Aslında Ayı Monti kabalık etmek istemiyordu, ama oyle meraklıydı ki kendini tutamıyordu… Ama hic kimse surekli uzerine dikilen bakışlardan hoşlanmaz, eh zaten Ayı Monti ’nin başı da cok gecmeden derde girdi. Neyse ki patlak gozlu bir kurbağa, Monti ’ye doğru yolu gosterecekti! ’ ’
Amazon ’da Fiyatını Gor
6. Masal Masal İcinde (Ahmet Umit)
Polisiye edebiyatının kıymetli yazarlarından Ahmet Umit ’in cocuklara ve yetişkinlere bir arada hitap edebildiği eseridir. Okul oncesi 6 ay – 5 yaş arasına dahil edilen kitapta yer alan zengin masalları nasıl derlediğini şu cumlelerle aktarıyor: “Bu kitaptaki masalları annemden dinledim. Annem de kucukken bir masalcıdan dinlemiş. Dedem kızının gonlunu hoş tutmak icin bir masalcı tutmaktan cekinmemiş anlaşılan. Annem daha pek cok masal dinlemişti ama hepsini anımsamıyordu. Bana da anlatmış, ben de anımsamıyordum. Aslına bakarsanız bu kitaptaki masalları da coktan unutmuştum. Yıllar sonra Antep ’e baba evine donduğumde, biraz da rastlantı sonucu annem yeniden anlattı bu masalları.”
Amazon ’da Fiyatını Gor
7. Kucuk Kara Balık (Samed Behrengi)
Yine okul once olarak bilinen bir kitap olsa da yetişkinlere de seslenmeyi başaran onemli bir kitap. İcinde yuzduğu derenin nereye bağlı olduğunu merak eden bir balık, diğer balıklardan ayrılarak uzun ve keşif dolu bir yolculuğa cıkar. ” ‘Bu derenin ucunun nereye cıktığını gidip gormek istiyorum, ’ demiş. ‘Başka yerlerde neler olup bittiğini gercekten bilmek istiyorum… Boyle amacsızca yuzmekten bıktım usandım. ’ “
Amazon ’da Fiyatını Gor
8. Gunduz ve Gece (Imke Rudel)
Bilimin eğlenceli ve zengin gorsellerle anlatıldığı cocuk kitapları da oldukca ilgi cekiyor. İleride daha derin araştırmalara girebilecek miniklerin bu sayede ilk merakları karşılanmış oluyor. Gece ve gunduze dair aslında hepimizin merak edebileceği sorular kitapta cevabını buluyor. Okul oncesi olarak tasnif edilen kitapta şoylesi sorular yer alıyor: ‘ ’Gece ve gunduz olmasının nedeni nedir? Neden bazen gunduzler daha uzundur? Sabah erken kalkmak neden daha eğlencelidir? ’ ’
Amazon ’da Fiyatını Gor
9. Kiraz Ağacı ile Aramızdaki Mesafe (Paola Peretti)
Sırada 10 yaş ve ustu cocuklara hitap eden kitaplar var. Kendi hayatından esinlenerek kaleme aldığı kitapta kucuk bir kızın gorme yetisini kaybedeceğini bilmesi uzerine cevresinde onun ilgisini ceken şeyleri keşfetmesi anlatılıyor. ‘ ’Mafalda, dokuz yaşındaki bir kız cocuğu ve bildiği bir şey var: Gelecek altı ay icinde, gorme yetisini tamamen kaybedecek. Mafalda, gorunurdeki bu karanlık gelecekte yolunu bulabilecek, okula gidebilecek, futbol oynayabilecek ve kedisine bakabilecek mi? Ailesi ve arkadaşlarının yardımıyla Mafalda, kendisi icin onemli olan şeyleri keşfetmeye calışır. Gorme yetisini kaybetse de yapabileceği şeylerin listesini cıkarır… ’ ’
Amazon ’da Fiyatını Gor
10. İcimdeki Muzik (Sharon M. Draper)
Bu alandaki en onemli eserlerden biridir İcimdeki Muzik. Gercek bir hayattan uyarlanarak bize huzunle umudu bir arada veriyor. Kucuk bir kızın engelleri aşma ve kendini ispat etme gayretinden hem muteessir olabilir hem de ondan ilham alabilirsiniz. 10 yaş ve uzeri sınıfındaki eserin iceriğine dair bir alıntı: ‘ ’11 yaşındaki Melody ’nin hastalığının adı Spastik ikili kuadripleji yani beyin felci. Yuruyemiyor, konuşamıyor, tekerlekli sandalyeye mahkum. Hicbir uzvuna komut veremeyen bu kucuk kızın beyni ise mukemmel işliyor. HikÂye Melody ’nin oğretmenlerine, arkadaşlarına, komşularına kısaca dış dunyaya kendini kanıtlama cabasını anlatıyor. İncelikli, naif, akıcı, komik ve ilham verici bir eser. ’ ’
Amazon ’da Fiyatını Gor
11. Sınıftan Yukselen Sesler (Rob Buyea)
Yine 10 yaş ve ustu genclik kitaplarından biri olan Sınıftan Yukselen Sesler yedi cocuğun dilinden ayrı ayrı anlatılan bir eser. Hepsinin farklı bakış acısı ortaya bir nevi zenginlik olarak cıkıyor. Tanıtım bulteninden bir parca: ‘ ’Snow Hill Okulunun yedi oğrencisi icin 5. sınıf hic de kolay başlamamıştır. Okulun yenisi, uyum sorunu yaşayan akıllı ve hoşgorulu Jessica… Dostunuz gibi gorunup arkanızdan iş cevirebilen baş belası Alexia… Surekli hınzırlık peşinde koşan sınıfın en yaramazı Peter… Gozlerinden zek fışkıran Luke… Cekingen yapılı, en ufak şeyden kırılabilen Danielle… Ailesi nedeniyle arkadaşlarınca dışlanan utangac Anna… Ve okuldan olesiye nefret eden aksi yaradılışlı Jeffrey. Fakat yeni oğretmenleri Bay Terupt, “yaşa ve oğren” adını verdiği alışılmadık eğitim metoduyla, azarlamak yerine davranışlarının sonuclarıyla yuzleşmelerini sağlayarak onlarla nasıl başa cıkacağını biliyor gibidir. ’ ’
Amazon ’da Fiyatını Gor
12. Dedemin Bakkalı (Şermin Yaşar)
Yine 10 yaş ve ustu kitaplardan biri, ustelik de yerli bir yazarın eseri. Şermin Yaşar 2000 yılında basılan ‘ ’Garip Bir Kuyruk ’ ’la beraber toplam 6 cocuk kitabı kaleme almıştır. Dedemin Bakkalı, yazarın kendi hatıra ve yaşantılarından oluşan bir eser. ‘ ’Şermin Carkacı ’nın kendi hatıralarından ilhamla kaleme aldığı Dedemin Bakkalı, buyuklere cocukların gozunden kendilerini gorme imkÂnı verirken; kucuklere ticaretin, yenilikci duşunmenin, buyuklerin dunyasının ve insan ilişkilerine dair inceliklerin ipuclarını veriyor. Epey gulduruyor, biraz huzunlendiriyor, uzun uzun duşunduruyor. ’ ’
Amazon ’da Fiyatını Gor