Azra Kohen, son yılların en konuşulan yazarlarından biri şuphesiz. Ozellikle 2017 yapımı “Fi” dizisiyle ismini daha geniş kitlelere duyuran Azra Kohen, hayata bakış acısıyla pek cok kişiye ornek olacak cinsten bir yazar. Hayat boyu oğrenci olmayı tercih eden ve oğrendiklerini kendi suzgecinden gecirip harmanlayarak başkalarıyla da paylaşan Kohen, bu yonuyle pek cok okurun ilgisini cekiyor. Dilerseniz “Azra Kohen kitapları” listemizle bu yazarımızı yakından tanıyalım 🙂
Asıl adı Ozge Azra Sarızeybek Kohen olan yazar, 1979 ’da İzmir ’de dunyaya geldi
Biz onu şimdilerde daha cok Azra Kohen ismiyle tanıyoruz ancak kendisi ilk kitabı Fi ’yi “Akilah” mahlası ile yayımlamıştı. Bu yuzden bazı cevreler onu “Azra Akilah Kohen” ismiyle tanıyor. Daha sonra ikinci kitabı Ci ve ucuncusu Pi ’yi Azra Kohen ismiyle yayımlamayı tercih etti.
Azra Kohen ’in Tum Eserlerine Ulaşmak İcin Tıkla!

Aslen Rizeli olan Azra Kohen, İstanbul Universitesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bolumu ’nden mezun oldu. Daha sonra Kanada Ottawa Universitesi Ucuncu Dunya Ulkelerine Yardım Ekonomisi Bolumu ’nu bitirdi
Şimdilerde ise Liverpool Universitesi ’nde noropsikoloji alanında doktora yapmaya devam ediyor. Bir yandan da oğrendiklerini adeta yeniden inşa ederek okurlarıyla paylaşıyor.
Azra Kohen kitapları ile dikkat ceken bir yazar. Şu an Londra ’da yaşayan Kohen ’in ilgi alanları ise organik tarım, astroloji ve tarih Bitirdiği okullardan da anlaşılacağı uzere kendisi yaşam boyu oğrenmenin gucune inanan biri🧐. Aynı zamanda hepimizin bu dunyaya oğrenmek icin geldiğini duşunuyor
Bir roportajında her sabah oğlunu okula gonderdikten sonra gun boyu makale okuduğunu soyleyen Kohen, toplumsal sorunlara duyarlı ve değişim cabasında olan bir yazar.
Yazarımız hakkında genel bir bilgi edindikten sonra dilerseniz şimdi Azra Kohen kitapları ile yeni bir dunyayı keşfetmeye koyulalım! 1. Fi (2013)
Azra Kohen, ilk kitabı Fi ’yi “Akilah” mahlasıyla Goa Basım Yayın ile okurların beğenisine sundu. “Guzellik, ateş, ihtiras” gibi anlamlara gelen Fi ’nin sonraki baskıları ise Destek Yayınları ’ndan cıktı.
Kitapta unlu psikolog ve televizyoncu Can Manay ’ın taşındığı yerde yaşayan komşusu Duru ’ya saplantılı bir şekilde aşık olması ve Duru ’nun birlikte yaşadığı sevgilisiyle arasını bozmak icin turlu yollara başvurması anlatılır. Bu esnada Manay ’a sorduğu soru yuzunden işinden olan gazeteci Ozge ise gercekleri ortaya cıkaran “Darbe” isimli magazin dergisi cıkarır. Can Manay ’ın oğrencisi Bilge ise okulda odev karşılığında para alarak gecimini sağlayan başarılı bir oğrencidir ancak Bilge, daha sonra Manay ’ın danışmanlığını yapmaya başlar.
Azra Kohen, bu kitabından sonra “Ci” ve “Pi” adlı kitaplarını yayımlamış ve bu ucleme ile dunyayı değiştirmeyi amacladığını soylemiştir. Ucleme, sonradan 2017 yılında Puhu TV ’de “Fi” adlı internet dizisine uyarlandı. Ancak Kohen, dizinin kitapta anlatılanların ozunden saptığını one surunce yayın hayatına son verildi. Fi dizisinde Ozan Guven, Serenay Sarıkaya, Mehmet Gunsur, Berrak Tuzunatac ve Buşra Develi gibi oyuncular rol almıştı. Dizi yayımlandığı donemde buyuk sukse yapmıştı. Ayrıca kitap, Turkiye ’de bu kadar ilgi gorunce İtalya ’nın onde gelen yayınevlerinden olan Mondadori Yayınevi ’nde de İtalyanca olarak basıldı.
Amazon ’da Fiyatını Gor

2. Ci (2014)
Fi ’nin devamı niteliğindeki Ci ’de ise Can Manay tıpkı eski sevgililerinde olduğu gibi tekrar aynı hataya duşer. Duru ’yu surekli kontrolu altında tutmak ister. Bu durum ise Duru ’ya hapishanedeymiş gibi hissettirir. Bu sırada Duru ’nun eski sevgilisi Deniz ise koy hayatı yaşamaya başlar, artık yetişkinlerden tiksindiği icin sadece cocuklarla konuşmaya başlar. Bilge ise Can Manay ’ın son zamanlardaki saplantılı hallerinden dolayı uzuntu yaşamaya başlar. Gazeteci Ozge ’nin ise cıkardığı dergisi sansurlenir. Ozge, bir eylemde dayak yer ve bu sırada Sadık Murat Kolhan ile tanışır. Bu tanışma ikiliyi birbirine yakınlaştırır.
Azra Kohen, bir roportajında Ci ’nin “yaşam enerjisi, suyun buz hali” gibi anlamlara geldiğini soyler. Ayrıca kitap, 2016 ’nın en cok konuşulan kitapları arasında yer almıştı.
Amazon ’da Fiyatını Gor

3. Pi (2015)
Destek Yayınları tarafından basılan Pi ’de ise Can Manay, Duru ’nun gidişinin ardından boşluğa duşer. Manay ’a toparlanması icin Eti ve Bilge yardım ederler. Can Manay, bu sure zarfında Bilge ’nin kendisini iyileştirdiğini duşunup ona yakınlaşır. Evliliğe giden bu ilişki, Manay ’ın yurt dışında Duru ile karşılaşması ve onun butun gosterilerine katılmasıyla sarsılır. Manay, Duru ile birlikteliğini devam ettirir ancak soylediği bir soz Bilge ’nin değerini anlamasını sağlar. Ardından Bilge, Manay ile barışır ancak bu kez amacı farklıdır. Bilge, Eti ve Ozge ile iş birliği kurarak Manay ’ı psikiyatri hastanesine yatırır.
Bu kitap ile de cok satanlar listesine giren Azra Kohen, Pi ’yi “topraktan başını uzatan filiz yani hayat” olarak nitelendirmişti.
Amazon ’da Fiyatını Gor

4. Aeden: Bir Dunya Hikayesi (2018)
İlk uc kitabından sonra biraz daha fantastik bir evrenin kapılarını aralayan Azra Kohen, bir kavuşma hikayesini gezegenler arası bir macera ile anlatıyor. Aeden adlı bir gezegende yaşayan Numi, Sonje ’ye aşıktır ve surekli Sonje ’yi gozetler. Sonje ise bu durumdan memnun değildir. Numi, Dunya ’da kalan annesini kurtarmak icin Sonje ’nin yardımına başvurur. Sonunda bir yolunu bulup Sonje ile New York ’a gelirler fakat karbondioksit fazlalığı sebebiyle nefes alamazlar. Ayrıca vakit de daralmıştır, bu yuzden Sonje ve Numi ayrılırlar. Daha sonra esir alınan kucuk cocukları kurtarırken başı derde giren Numi, Sonje tarafından kurtarılır. İkili bu sayede birbirlerine karşı duygularını daha net ifade etmeye başlar ve aralarında bir aşk alevlenir.
Kohen, gectiğimiz yıl Aeden ’in dizi olacağını ve on anlaşmaların imzalandığını duyurmuştu. Kohen, dizinin yabancı bir kadroyla yapılacağını “Zaten Turkiye ’de olmayacak. Yabancı bir ekiple yabancı bir kadro uzerinden olacak. Yurt dışında sanatcıya, fikir ureticisine rock star muamelesi yapılıyor.” sozleriyle dile getirmişti.
Amazon ’da Fiyatını Gor

5. Gor Beni: İki Devrin HikÂyesi (2018)
Gor Beni, diğer Azra Kohen kitapları arasından sıyrılarak Everest Yayınları ’ndan cıktı. Gor Beni ’de Osmanlı Devleti ile Turkiye Cumhuriyeti arasındaki catışmaların etrafında sadrazamın oğlu Selim ve Cumhuriyet kadını Ulku ’nun aşkı anlatılır. Kitapta one cıkan karakterler arasında birbirlerinden kactıkca aşkı bulan İlmiye ve Orhan da yer alır. 1930 ’lu yıllarda gecen kitap, sık sık din ve tarih konularına atıf yapar. Bu sayede sıradan bir aşk hikayesi olmaktan oteye gecerek okuyucunun farklı alanlardaki bilgilerini tazelemesini/artırmasını sağlar. Gor Beni: İki Devrin HikÂyesi, 2019 ’un en cok okunan kitapları arasında yer almıştı.
Amazon ’da Fiyatını Gor

BONUS 1: Dinle Beni
Azra Kohen, gectiğimiz yıl katıldığı bir radyo yayınında Dinle Beni adlı kitabının 220 sayfasını yazdığını soylemişti. Kohen, once Dinle Beni ’yi yazdığını fakat kitabın cok fazla alt bilgi barındırdığını duşunerek Dinle Beni ’yi daha sonra yayımlamak uzere ertelediğini belirtiyor. Yani Gor Beni kitabı, Dinle Beni ’yi okumak icin bir on hazırlık niteliğinde. Dinle Beni ’nin ne zaman yayımlanacağı ise henuz bilinmiyor.
BONUS 2: Nakar
Aeden ’in devamı niteliğinde olacağı duşunulen Nakar kitabı ise zıtlıkların felsefesine ve bilincaltı sureclere değinecek. Ayrıca Kohen, bir roportajında Nakar ’da ileri fiziğin anlaşılabilir olcude ele alınacağını da soylemişti. Kohen, Nakar ’ın guce tapanların hikayesi olduğunu belirtiyor.
Azra Kohen ’in Tum Eserlerine Ulaşmak İcin Tıkla!

BONUS 3: Eğer Azra Kohen ’in kitaplarındaki ufuk acıcı sozlerle bakış acınızı derinleştirmek istiyorsanız sizi buraya alalım 🙂 Kaynak: 1, 2, 3, 4, 5