“Suyu Arayan Adam” unlu yazar Şevket Sureyya Aydemir ’in (1897-1976), kendi hayatını anlattığı ve 1959 yılında yayınladığı bir kitap. Suyu Arayan Adam otobiyografi turunde bir eser. Eserde Osmanlıcı, Turancı, Komunist, Kemalist inanc ve duşuncelerinin neden değiştiğini anlatıyor. Suyu Arayan Adam kitabında Aydemir, 52-53 yaşına kadar başından gecenlerden ve “suyu arama” diye bahsettiği kendi yolunu arama hikayesinden bahsediyor. Eser, Turkiye ’nin tarihi ile paralel bir şekilde ilerliyor. Aydemir politik gecmişi olan bir yazar, bunu da otobiyografisinde sık sık hissettiriyor. Bircok kişi Aydemir ’in dilini samimi ve akıcı buluyor. Yazarın sevilmesinin altındaki nedenlerden birisi de bu. Ayrıca cocukluk ve gencliğinden bahsettiği anlar oldukca eğlenceli, gecmiş zaman olsa bile okuyucuyu sıkmıyor. Şimdi vakit kaybetmeden Suyu Arayan Adam kitap analizi yapmaya başlayalım👇
Suyu Arayan Adam konusu Suyu Arayan Adam, ilkokul oğretmeni olarak yetişmek uzereyken Birinci Dunya Savaşı ’na katılmak zorunda kalan ve Buyuk Turan ’ı kurmak yolunda Kafkas, Hazer ulkelerine koşan bir genci anlatıyor. Kitapta yazar, Şevket Sureyya Aydemir ’in hayatını okuyoruz. İnandığı ideolojilerden uzaklaşıp “suyu araması” yani kendi yolunu bulmasını takip ediyoruz. Kitabı incelemek ve satın almak icin buraya tıklayabilirsiniz.
Kitabın karakterleri arasında;
Aydemir: Kitabın baş kahramanı. Tum eski Osmanlı topraklarını gezen adam, siyasi goruşleri yerinde gorup inceleme imkanı buldu. Azerbaycan ’dayken Enver Paşa ile tanıştı.
Ekmeksiz koy oğretmeni: İletişim becerisi cok yuksek, vatansever, sosyal, gittiği her yerde insanlarla iyi ilişkiler kuran bir karakter.
Hoca Efendi: Kendi halinde, kimseye bulaşmayan birisi. Kooperatifcilikle uğraşıyor.
Muhtar: İyi niyetli, koy oğretmenine her zaman yardım etmeye calışan, durust birisi.
Amazon ’da Fiyatını Gor

Suyu Arayan Adam ozet Şevket Sureyya Aydemir, Suyu Arayan kitabında kendi hayatını anlatıyor. İlk bolumde Osmanlı ’nın son doneminde egemen olan Osmanlıcılık, Turkculuk-Turancılık gibi ideolojileri inceliyor ve Aydemir ’in bunlarla ilişkisini okuyoruz. Aydemir bununla birlikte Rusya ’da Sovyet Devrimini, Azerbaycan ’da Turancılık ve sosyalist hareketleri, Asya ’daki zaferi, Sovyetler ’de Lenin ve Stalin donemlerini ve ayrıca NÂzım Hikmet gibi tanınmış Turk sosyalistleri de inceliyor. Yazar Doğu İşcileri Sosyal Bilimler Akademisi ’nde okuyor ve Turkiye ’ye donduğunde Aydınlık dergisi etrafında toplanan sosyalist aydınlardan biri haline geliyor. 1925 ve 1927 ’de komunist tutuklamalarından ve Afyon ’da hapis cezasına carptırılmasından bahsediyor.
İkinci bolume geldiğimizde Kadro hareketi, Kemalist devrim ve bu devrim icin gerekli koşullar inceleniyor. Cumhuriyetin ilk yıllarında Ataturk ’un eğitim faaliyetleri anlatılıyor. Şevket Sureyya Aydemir, Turancılık, Komunizm gibi fikirleri reddediyor ve sonunda Cumhuriyetci ve Milliyetci kılığına girerek suyu bulduğunu soyluyor.
Amazon ’da Fiyatını Gor

Kitap analizi Kitapta Şevket Sureyya Aydemir, kendisini “suyu arayan adam” olarak tanımlıyor. Kitap boyunca bircok ideolojiyi goruyor ve tanıyoruz. Yazarın hayatı, fikir değişiklikleri, kimlik arayışı, coğrafya ve zamanın değişmesi ile kişiliğinin değişmesi gibi olayları Aydemir ile birlikte yaşıyoruz. Hayatı boyunca aradıkları ve bulduklarını su, toprak ve yangın sembolleri ile anlatan yazar, bircok kişiye ilham olacak konulara değiniyor. Kitapta su, topraktan goğe yukselen ve tekrar yağmurla yuvası toprağa kavuşan bir donguyu temsil ediyor. Su var ise hayat da var. Toprak ise “başlangıc ve son” anlamına geliyor diyebiliriz. Yangın ise insanı cevabını bulana kadar rahatsız eden “kimim ben?” sorusu. İnsan kim olduğu bilemezse, potansiyelini mahvederse ruhu curur. Yangın gibi icten ice yanar. Aydemir bunu gercekten muhteşem bir şekilde anlatıyor. Suyu arayan adam aslında icindeki yangına derman arıyor, kendini arıyor.
Şevket Sureyya Aydemir gocmen bir ailenin cocuğu. Bu yuzden de hayatı boyunca hangi toprağa, milette ait olduğunu aradı. Kendini bircok şekilde tanımlayan, bircok ideolojiye sığınmaya calışan yazar yangınına bir turlu care bulamamıştır. Bu durumu şoyle ifade etmiştir: “Bilmiyorum yoldaş, dedim, nereye gittiğimi bilmiyorum.”
Kitabın sonunda “suyu” gercekten de bulabiliyor, ancak bunun icin izlemesi gereken yol uzun ve zor. Sadece ideoloji olarak duşunmemek gerek, kendisini arayan her insan bu kitaptan fayda gorecektir. Kim olduğunuzu ve aramaya nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız Aydemir size bu konuda yardımcı olacaktır.
Suyu Arayan Adam yorumları İlber Ortaylı tarafından okunması tavsiye edilen, Milli Eğitim Bakanlığı ’nca 100 temel eser kapsamına da alınmış harika bir eser.
İcerik olarak tarihi hadiselerden bahseden kitapları pek sevmiyorum. Ozellikle olayları anlatırken yavan bilgiler iceren kitapları…Mesela şu tarihte şoyle bir olay olmuş veya şu savaşa şu kadar kişi katılmış ve olaylar boyle vuku bulmuş gibi. Ancak Şevket Sureyya Aydemir bu tarz bir eser kaleme almamış.
Yazan: @biblokur
Kitap bir arayışın hikayesi, her limana uğrayan kaptanının limanları tasviri.
Yazan: @Aktura
Amazon ’da Fiyatını Gor

Suyu Arayan Adam alıntı “Huzurun bir pahası var”

“Yıpranış once ruhlarda başlar.”

“Hayallerimizin calışması uykuyla bitmezdi.”

“As olan milletti. Vatan, bu milletin yaşadığı her yerdi.”

“Yıllar, eski pusku bir avuc not ustunde eriyip gidiyordu.”

“İnanclarımız, icimizde yaşayan masum varlıklardı.”

“Ortada buyuk bir hastalık vardı. Adı soylenmeyen, ama herkes tarafından bilinen ve gittikce artan bir hastalık İktidar yorgunluğu! Evet, iktidar artık hastaydı. İktidar yorulmuştu.”

Diğer analizlerimiz👇
Davranışlarınızı Değiştirin Hayatınız Değişsin! Atomik Alışkanlıklar Kitap Analizi
Konusu, Ozeti ve Okuyucu Yorumları: Tum Yonleriyle “İnsanlığımı Yitirirken” Kitap Analizi