Dizi sektoru buyuk bir sıcrama yaptı efendim. Bunun da nedeni, Doğan Yayın Grubuna ait, Berkun Oya ve Seren Yuce ’nin elinden cıkma yeni bir proje, “Masum.” Bu dizi bildiğiniz dizilerden değil, onu baştan bir belirtelim once. Oya ’nın “Bayrak” adlı tiyatro oyunundan 8 bolumluk bir uyarlama. Yani anlayacağınız, dizinin akıbeti hakkında da onden yeterli bilgiye sahibiz.
“Masum” Ocak ayında, online streaming platformu olan Blu Tv ’de yayınlanmaya başladı, hatta finalini yaptı bile. Bu anlamda Blu Tv ’nin ilk orijinal yerli dizisi olma ozelliğini de taşıyor.
Bir de, artık bizim de uzun vadede yerli bir Netflix ’imiz olacak. Bu anlamda guzel haber gec geldi fakat ziyadesiyle de geldi.
Giriş yazımızdan da anlayacağınız uzere, “Masum” ortalamanın uzerinde bir iş. Fakat biz ufak bir gecikmeyle, dizi konusunda cıtayı yuksek tutanlar ve bizim gibi gec kalanlar icin bir derleme yapmak istedik, buyursunlar.
1. Yaklaşık 50 ’şer dakikalık, 8 bolumden oluşan mini bir dizi olduğu icin
Yani alışık olduğumuz Turk dizilerinin uzun bakışlı gecişlerinden arınmış olduğu bir gercek. Dil yalın, anlatım akıcı.
2. Dizinin kadrosu, birbirinden kıymetli ve yetenekli isimlerden oluştuğu icin
Haluk Bilginer, Nur Surer, Ali Atay, Okan Yalabık, Serkan Keskin, Tulin Ozen, Bartu Kucukcağlayan, Mehmet Ozgur, Defne Halman, yok mu arttıran?
3. “Gercek” oyuncuları başrollerde gormeyi ozlediğimiz icin…
4. Aktorlukte “az coktur” dusturunu belirleyen aşırı sade oyunculukları icin
5. Kusursuz kurgusu icin
Burada bahsi gecen durum, dizide Lineer kurgu zorunluluğun olmaması.
6. Senaryosu buyuk bir incelikle yazıldığı icin
Berkun Oya ’nın ellerine, emeğine sağlık?
7. Sansur sınırlaması olmadığı icin
Bu sayede Turk seyircisi, daha fazla “bipe” maruz kalmamış oluyor. Ancak bir yanılgı olmasın sakın, dizide her şey makul ve olması gerektiği kadar. Dolayısıyla seyirciyi irite eden hicbir şeye yer yok. Kufur gerektiği kadar, alkol ve sigara kullanımı da keza aynı şekilde.
8. Her karakterin bakış acısına gore hikaye değişip şekillendiği icin
9. Her bolumu sinema filmi tadında olduğu icin
10. İlk bolumden itibaren aldığı parayı sonuna kadar hak ettiği icin
Diziyi izlemek icin, ucreti mukabilinde Blu Tv uyeliği almanız gerekiyor efendim. Hizmet bedeli aylık 9.90 TL gibi komik bir rakam.
11. “Turkiye ’den hala kaliteli işler cıkıyor” dedirten turde bir yapım olduğu icin…
Dibimiz duşerek izlediğimiz yabancı dizilerden hicbir farkı yok. Dunya icin kucuk fakat Turkiye icin buyuk bir adım olduğu aşikar.
12. Muazzam jenerik muziği icin
Bu diziyle birlikte, Selda Bağcan ’ın “Katip Arzuhalim Yaz Yare Boyle / Sivas Ellerinde Sazım Calınır” adlı parcası yeniden populer olabilir. Zira diziyi izlerken fazlaca duyacaksınız…
Yararlanılan kaynak: 1