Ali Şeriati Biyografisi Ozellikle din sosyolojisi ve cağdaş İslam duşuncesi uzerine eserler vermiştir. Ali Şeriati, 23 Kasım 1933 tarihinde Kahak, Razavi Horasan, İran ’da doğmuştur. babası Muhammed Taki bir oğretmen idi. 1940 yılında İbn Yemin İlkokuluna başladı. 1946 yılında Meşhed Firdevsi Lisesinde okumaya başladı. 1950 yılında Meşhed Oğretmen Okulu ’na giriş yaptı. 1952 yılında mezun olunca oğretmen olarak Kultur Dairesi ’nde işe başladı. 1958 yılında Edebiyat Fakultesi ’nde eğitimini İran'da bitirdikten sonra Fransa ’da Paris Universitesi'nde doktorasına başladı. 1964 yılında Sayfuddin'den "Belh'in Faziletleri Tarihi" isimli bir el yazmasının notlandırılmış bir Farsca cevirisini yaparak Edebiyat dalında doktorasını tamamladı.

Paris ’den 1964 yılında İran ’a donduğunde hemen Muhammed Rıza Şah Pehlevi yonetimi tarafından tutuklanıp hapsedilmiştir. Yonetim onu Fransa'dayken devleti yıkıcı siyasi aktivitelerde bulunmakla suclamıştır. Daha sonra 1965'te serbest bırakılmış ve ders kitaplarını inceleme uzmanı olarak Tahran ’a atandı. 1966 yılında Meşhed Universitesi'nde Tarih Bolumu ’ne oğretim gorevlisi olarak eğitim vermeye başlamıştır. Ali Şeriati, ders verdiği Meşhed Universitesi'nde eğitim vermesi engellenince Tahran'a giderek Huseyniye-i İrşad Enstitusu'nde ders vermeye başladı. Burada da yine toplumun her kesiminden oğrencileri etkiledi. Bu ilgi de şah yonetiminin Şeriati ile bazı oğrencilerinin tutuklanması emrini vermesine neden oldu. 1973 yılında Huseyniye-i İrşad Enstitusu kapatı ve kitaplarının yasaklandı ve tutuklanarak 18 ay hucre cezasına carptırıldı.
Gerek yurt icinden gerekse yurt dışından gelen tepkiler uzerine yonetim onu serbest bıraksa da ceşitli şartlarla tahliye edilmişti: kesinlikle herhangi bir eğitim aktivitesinde yer almayacak, hicbir şey yayımlamayacak ve ozel veya genel hicbir toplantı yapmayacaktı. Ayrıca devletin guvenlik orgutlerinden SAVAK onun yakın cevresini yakın gozetim ve denetim altında tutacaktı. Şeriati bu şartlara karşı cıkarak ulkesini İngiltere'ye gitmek uzere terk etmeye karar verdi. 16 Mayıs 1977 tarihinde İngiltere ’ye gitti. Kısa bir zaman sonra, 19 Haziran 1977 tarihinde SAVAK tarafından İngiltere'de olduruldu.
Ali Şeriati, cağdaş İslam duşunce dunyasının en onemli isimlerinden biridir. Cağdaş İslam uzerine verdiği eserlerde devrimci duşunce ile birlikte ortaya koyduğu sonuclar, bazı eserlerinde gorebileceğiniz Marksizmden alıntılar onu farklı kılan noktalardandı.
Ali Şeriati, 1958 yılında Puran Razavi ile evlendi. İhsan Şeriati, Sara Şeriati, Susan Şeriati, Mona Şeriati adlarında 4 cocuğu oldu.
Ali Şeriati, 19 Haziran 1977 tarihinde 44 yaşında Southampton,İngiltere ’de olduruldu. 27 Haziran 1977'de Şam'daki Hz. Zeyneb'in Turbesinin yanına defnedildi.
Bircok eseri bulunan Ali Şeriati'nin eserlerinin neredeyse tumu Turkceye cevrilmiştir.
Ali Şeriati sozleri :
'Sadece devletin konuşma hakkına sahip olduğu bir memlekette hicbir soze inanmayın.'
'Bir yerde yangın varken biri seni ibadet etmeye cağırıyorsa, bil ki bu bir hainin davetidir.'
'Zenci Bilal'in kalbinin fethi; Endulus kıyılarının fethiyle yanyana duşunulemeyecek kadar buyuktur,'
'Aşk ferman ettiğinde, imkansız teslimiyet başını one eğer.'
Kuran'ın ilk emri Oku'dur, 'işit' değil.
'Musluman olamıyorsanız Marksist olunuz'
Her yerde olan fakirlik aclık ya da acıklık değildir. Fakirlik para ve altına sahip olamama da değildir. Fakirlik, sahafta satılmamış bir kitabın uzerindeki tozdur. Fakirlik, kağıt imha makinasında, gazete parcalayan bir bıcaktır. Fakirlik, arabanın camından dışarıya atılmış muz kabuğudur. Fakirlik yemeksiz gecirilen bir gece değildir, fakirlik “duşunmeden” gecirilen bir gecedir.
'Duşunme, itaat et diyenlere değil; duşun, sor, sorgula diyenlere kulak ver.'
‘Camide olup ayakkabılarımı duşunmektense, yolda yuruyup Allah'ı duşunmeyi tercih ederim.'
'Şimdiki koleler taksitle yaşayıp borclu oluyor.'
'Allahım! İnancımı kompleksimden koru.'
'Sonradan ilahi adalet diye adaleti goklere cıkardılar ki, yeryuzunde ondan soz edilmesin.'
'Tribunden gelen sesler suren savaşlardaki mazlumun sesini kısıyorsa futbol afyondur!'
'Dindar bir toplumu ancak din adına, din alimleri kandırabilirdi ve oyle de oldu.'
'Okuyun. zira murekkebin akmadığı yerde kan akıyor!'

Kitapları :
- Dine Karşı Din
- İnsanın Dort Zindanı
- Hacc
- Bir Kez Daha Ebu Zer
- Medeniyet ve Modernizm
- Muhammed Kimdir
- Sanat
- Oze Donuş
- Toplumbilim Uzerine
- Yalnızlık Sozleri I-II