Sabahattin Zaim Biyografisi Sabahattin Zaim, 1926 yılında eskiden Osmanlı Devleti topraklarında bulunan Makedonya ’nın İştip Kasabasında doğmuştur. . Ailesi ile birlikte 1934 yılında istanbul ’a goc etti. 1937 yılında İstanbul Fatih ’te yer alan Fethiye 16. İlkokul'unu bitirdi. İstanbul Fatih Ortaokulunu 1940 yılında bitirdi. 1943 yılında İstanbul Vefa Lisesi nden mezun oldu. 1947 yılında Ankara Universitesi Siyasal Bilgiler Fakultesinden mezun olduktan sonra 1950 yılında Ankara Universitesi Hukuk Fakultesi (Muadelet) lisansını bitirerek, 1953 tarihinde İstanbul Universitesi İktisat Fakultesi Sosyal Siyaset Kursusu'nde asistan oldu ve aynı universitede doktor, docent, profesor ve kursu başkanı olarak gorev yaptı.
1947 yılında Ankara Universitesi Siyasal Bilgiler Fakultesinden dumuzun ceşitli yerlerinde Kaymakam olarak (Eyup Kaymakamlığı, Kahta Kaymakamalığı, Ayancık Kaymakamlığı, Abana Kaymakamlığı) gorev yaptı. Daha sonra Ankara Universitesi Hukuk Fakultesi ’ni bitirdi. Prof. Dr. Sabahattin Zaim, İstanbul Universitesi ’ndeki gorevinin yanında, 1955 - 1957 yılları arasında ABD Cornell Universitesi ’nde misafir oğretim uyesi olarak gorev yaptı. ABD ’deki gorevinden sonra Almanya Munih Universitesi ’nde ekonomi uzerine bir sure ders verdi. 1977 - 1979 yılları arasında Orta Doğu Teknik Universitesi Mutevelli Heyeti uyeliği gorevini yuruttu.
1980 – 1982 yılları arasında Suudi Arabistan Cidde Melik Abdulazik Fakultesi Sosyo-Teknik Etutler Bolumu ’nde ders verdi. 1993 – 1998 yılları arasında Sakarya Universitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakultesi Dekanı olarak gorev yaptı.
1998 - 2000 yılları arasında YOK (Yuksekoğretim Kurulu) uyeliğinde bulundu. 2003 – 2004 yılları arasında Milletlerarası Saraybosna Universitesi (International University of Sarajevo) Kurucu Rektoru olarak calıştı. 2006 yılından sonra Makedonya Uskup ’teki Uluslararası Balkan Universitesi ’nde Mutevelli Heyeti uyesi olarak gorevini surdurdu.
İstanbul ’da kurulan Turkiye ’nin ilk ozel motor fabrikası olan Gumuş Motor (Pancar Motor) kurucu ortağı ve yonetim kurulu uyeliği ile devlet tarafından Konya ’da kurulan TUMOSAN Motor Fabrikasının ilk yonetim kurulunda uye olarak gorev yaptı. Ayrıca İlim Yayma Vakfı ve Cemiyeti kurucu uyeliklerinde bulundu.
Prof. Dr. Sabahattin Zaim, 10 Eylul 1959'da, Ulya Hanım'la evlenmiş ve 5 cocuk sahibi olmuştur.
Prof. Dr. Sabahattin Zaim, 10 Aralık 2007 tarihinde İstanbul ’da 81 yaşında olmuştur.
Abdullah Gul ve Numan Kurtulmuş'un akademik eğitiminde Sebahattin Zaim'in buyuk etkisi vardır. Hayatını, Kuran-ı Kerim ve Peygamberimizin sunnetleri doğrultusunda iyi ahlaklı insan olmaya ve boyle insanlar yetiştirmeye adamıs olan Prof.Dr.Sabahattin Zaim, geride 20 civarında kitap, 200 civarında makale, onlarca TV programı ve Radyo konuşması, yuzlerce Hoca ve binlerce talebe bırakmıştır.
Kitapları :
1965 - Calışma Ekonomisi,
Turkiye'nin Ucret ve Gelirler Siyaseti, Turkiye İşveren Konfederasyonu Yayın:28, 1974. 1971 - Bolge Şehir Planlaması Yonunden İstanbul Sanayi Bolgeleri,
1973 - Turkiye'nin Nufus Meselesi,
1956 - İstanbul Mensucat Sanayiinin Bunyesi ve Ucretler,
1960 - İşletme İdaresi ve Moral ( İngilizce'den tercume ) Roothlisberger,
1992 - İslam, İnsan ve Ekonomi, Yeni Asya Yayınları,
1997 - Turk ve İslam Dunyası'nın Yeniden Yapılanması,
1985 - Dunya İslam Ticaret Merkezi,
2005 - Sabahattin Zaim'in Butun Makaleleri, 3 Cilt,
Sabahattin Zaim adının verildiği yerler:
"İstanbul Sabahattin Zaim Universitesi" İlim Yayma Vakfı
“Camlıca Sabahattin Zaim Eğitim Merkezi”, İstanbul, Uskudar Belediyesi.
“Sabahattin Zaim Anadolu Lisesi”, İstanbul, K. Cekmece.
“Anafen Sabahattin Zaim İlkoğretim Okulu”, İstanbul, Umraniye.
“Prof. Dr. Sabahattin Zaim Kız Lisesi”, Adapazarı.
“Prof. Dr. Sabahattin Zaim Sosyal Bilimler Lisesi”, Şehitkamil, Gaziantep.
"Sabahattin Zaim İlkokulu" , Kahta, Adıyaman.