cikolata, nedir, faydaları, yararları, kanı sulandırır, ile ilgili bilgileri burada bulabilirsiniz




Cikolata kanı sulandırıyor
Yeni araştırma, cikolatanın, kandaki pıhtılaşmayı onleyebileceğini ortaya cıkardı.

John Hopkins Universitesi ve Bloomberg Halk Sağlığı Okulu araştırmacıları, gunde iki corba kaşığı siyah cikolata yemenin, kandaki pıhtılaşmanın onune gecilmesine yardımcı olabileceği sonucuna ulaştılar.

Bilim adamlarının, aspirinin kandaki pıhtılaşmaya etkisi uzerine yapılan daha buyuk bir araştırma sırasında cıkarttıkları sonuca gore, cikolata, aspirinle benzeri bir biyokimyasal etki oluşturuyor ve kandaki pıhtılaşmayı azaltıyor.

chocolatem01yo1Profesor Diane Becker, araştırma sonucunda, kakao cekirdeğindeki kimyasalın, kandaki pıhtı hucrelerinin azaltılmasında, aspirinle aynı biyokimyasal etkiyi oluşturduğunu oğrendiklerini soyledi.

Siyah cikolatanın, tansiyonu duşurebildiği ve kan dolaşımına farklı faydaları olduğu bilim adamlarınca yaklaşık 20 yıldır biliniyor.

American Heart Association’ın yıllık bilim toplantısında duyurulması planlanan son araştırma, gıda tuketiminde normalin dışına cıkılmamasını oğutluyor ve duzenli diyetin bir parcası olarak yenecek bir parca cikolatanın veya icilecek sıcak cikolatanın insan sağlığı icin iyi olduğu sonucuna ulaşıyor.

kenthaber

Cikolatanın faydaları

Son araştırmalarda sade cikolata yemenin sağlığa faydaları ortaya cıkarıldı.

sade cikolatanın sağlığa iyi geldiğini bir kez daha doğruladı. Araştırmacılar, hergun bir miktar sade cikolata yemenin yuksek tansiyona iyi geleceğini belirtiyor.

Amerikan Tıp Derneği Dergisi'nde yayınlanan araştırmada Koln Universitesi Hastanesi doktorlarından Dirk Taubert ve ekibi yuksek tansiyon hastası 44 kişiye cikolata rejimi uyguladı.

Araştırmaya gore, sade cikolata hastalarda sistolik yani buyuk kan basıncını 2.9 unite, diastolik yani kucuk tansiyonunu ise 1.9 unite duşuruyor. Beyaz cikolatanın ise kan basıncına hicbir etkisi olmuyor.

Başka araştırmalar sutlu ve beyaz cikolatanın ya da sutle birlikte tuketilen sade cikolatanın aynı yararı sağlamadığını gosteriyor. Sade cikolata polifenol adlı kimyasal bir madde iceriyor.

Dr. Taubert bu kimyasal maddenin vucuttaki nitrik oksid uretimini arttırdığını ve artan nitrik oksidin damarların genişlemesine neden olarak kan dolaşımını hızlandırdığını belirtiyor. Artan kan dolaşımı da tansiyonun duşmesini sağlıyor.

Dr. Taubert yaptığı acıklamada, "Araştırmalarımız sağlıklı bir diyetin yanında her gun bir miktar sade cikolata tuketmenin yararlı olduğunu kanıtlıyor" dedi.
Dr. Taubert, "Bu, yuksek tansiyon sorunu olanlar icin iyi haber. Ancak bazı kişiler sade cikolatanın tadını sevmeyebilir. Araştırmaya katılan hastaların hicbirinde kilo artışı gorulmemiş. Gunde 7 gram sade cikolata yemek tansiyonu duşurmek icin yeterli" şeklinde konuştu.

Bu kadar az miktarda cikolatanın kan basıncı duşurmek icin yeterli olmasının araştırma ekibini şaşırttığını belirten Dr. Taubert, "Az miktarda cikolatanın yeterli olması iyi bir şey cunku cikolata fazla miktarda yağ iceren bir gıda" diye konuştu.


alıntı