Merhaba, size başımdan gecen bir MacBook travmasından bahsetmek istiyorum. Şoyleki ben 1 Şubat 2022 tarihinde bir MacBook Air aldım (m1) her şey cok guzeldi beraber cok eğleniyorduk fakat bir gun kendisi yeşil ekran verdi. Tabii ki ben cok korktum kırdım veya farklı bir şey yaptığımı duşunerek fakat olay tamamiyle Apple ile alakalı bir şeydi. Zaten geri gonderdiğimde kendileri de onayladı ve bana yeni bir bilgisayar verdiler. Şimdi gelelim hikayenin başladığı yere 2. MacBook'um geldiğinde cok heyecanlıydım fakat bir o kadar da endişeliydim aynı yeşil ekranı alırım veya herhangi bir şey olur diye o yuzden kendisine bebeğim gibi bakmaya başladım. 1-2 haftalık gozlem sonucunda kendisinden hicbir şey cıkmadı ve ben mutluluktan havalara ucuyordum sonunda bir kişisel bilgisayarım olduğu icin ancak bu cok uzun surmedi. Bir gun dizi izlerken kulağıma minik bir cızırtı geldi tabii ki bilgisayardan geleceğini duşunmedim cunku bilgisayar oldukca yeniydi ve cızırtı cıkması muhtemel bir sahne değildi. Sonrasında zaten yeşil ekran yuzunden bebeğim gibi baktığım MacBook'un hoparlorunu test etmeye başladım ve sonuclar cok belirsizdi biraz da korkutucuydu acıkcası. Genelde coğu muzik turunu dinlediğim icin sorunu bulmam cok uzun surmedi zaten. Uzun denemeler sonucu bir şarkı buldum ve bu şarkıda bilgisayarı test etmeye başladım şarkının kendisi evgeny grinko- jane Maryam'dı. Bu şarkının ilk dakikasında bilgisayar ciddi anlamda zorlanıyor ve cızırdıyordu.(not: En başta sadece klasik muzikte gozlemledim) korka korka da olsa evdekilerle konuşup bilgisayarı 2. kez servise goturmeye karar verdim ve onlar da bunu onaylamıştı. Servis sağ olsun ki benim bulduğum sorunu doğrulamıştı ve bana yeni bir bilgisayar gonderecekti. Ki o bilgisayar da bana ulaştı ama bilgisayara artık o kadar on yargılı yaklaşıyordum ki amacım sadece bilgisayarın sorunlarını bulmak olmuştu. Ki bu da yaşadığım 3. şoku beraberinde getirdi o da oncekinin aynısı olan ses cızırdamasıydı. İcimden boyle bir şey olacağını tahmin etmiştim fakat olmasını hic istemiyordum ki hayatta da hep istemediğiniz şeyler sizi bulur bir şekilde. Yaklaşık 1-2 gun 3-4 saat boyunca Apple destek ile konuşup durumu anlatıp yardım istedim ki onlar da yardımcı olmayı denediler fakat sıkıntının yazılımsal olmadığını ve servise gondermem gerektiğini soylediler ve benim başımdan kaynar sular dokuldu. Canımdan iyi baktığım MacBook'um yine hatalı cıkmıştı ve kafayı yemek uzereydim yaşadığım şehirdeki satın aldığım yerden 3 bilgisayar almıştım ve 3'unde de arıza vardı. Neyse uzun lafın kısası servis yolları bana gorundu ve yine servise gonderdim bilgisayarımı. Şansıma servis yine bilgisayarda bir hata olduğunu soyleyip yenisini gondereceklerini belirtti. 1-2 hafta sonra 4.bilgisayarım elime ulaştı ve oncekinde de yaptığım gibi yaptığım ilk şey kendisini test etmek oldu ki bu da onceki gibi bir şoku beraberinde getirdi 4.MacBook'umun hoparlorunde de cızırtı vardı. Bu donem zaten sıkıntılı bir donemimdi yeterince stresliydim ve bana OKB (obsesif kompulsif bozukluk) tanısı konulmuştu artık kendimden şuphe ettiğimden dolayı durumu psikoloğuma anlattım. O bana bunun bir takıntı olmadığını fakat bana bir mikrotravma yarattığını soyledi.
Sonrasında Apple destek ile gecen 1 hafta sohbet sonucu servis yolları yine gozuktu bize. Ve 4. kez onaylandı MacBook'umun hatalı geldiği ve ustte de olduğu gibi yenisini gondereceklerini belirttiler. Ben artık cok kotu olmuştum bilgisayarı aldığımdan beri zaten 1 ay maksimum kullanmıştım 3.5 ay icerisinde ve bu sorundan tamamen kurtulmak istiyordum. Farklı bir marka almayı duşundum fakat Apple ekosistemine hayran olmuştum o 1 ay icerisinde kolay kolay vazgecemiyordum ve cok alışmıştım. Bu yuzden farklı bir marka almak yerine hoparloru ve bircok şeyi daha iyi olan MacBook Pro 13 inc e yukselttim bilgisayarımı uzerine para vererek. Bu sefer demiştim ki icimden işte bitti be koca macera bu denli duşuk bir olasılığın tutması imkansız olsa gerek. 1 hafta sonra elime yeni bilgisayarım ulaştı cok ama cok heyecanlıydım ama heyecan ne kadar olursa olsun benim yaptığım ses testlerinden gecmek zorundaydı. Ve ne oldu tahmin edin 5. MacBook'um (1.Pro) ses testimden gecemedi ve oncekilerden cok daha ciddi bir cızırtı sacmaya başladı. Ben hoparloru daha kaliteli daha buyuk olduğu icin sıkıntı cıkarmayacağını ve beni rahat ettireceğini duşunerek Pro'sunu almıştım fakat hicbir şey değişmedi tersine kotuleşti. Artık proseduru biliyorsunuz Apple ile konuştuktan sonra bana yine yazılımsal bir sıkıntı olmadığını ve servise goturmem gerektiği soylendi. Ve ben artık bitik bir psikoloji ve inancla 5. MacBook'umu da servise gonderdim. 1-2 hafta sonra 6. MacBook'um geldi ve şu anda butun her şeyi onun uzerinden yazıyorum. Belki de burada sorunları anlatmak yerine icimi doktum kusura bakmayın. Diyeceksiniz ki bu cocuk sonunda kullanıyor bir bilgisayarı herhalde bu duzgun geldi diye fakat size kotu bir haberim var. Buraya yazmamın bir sebebi de 6.MacBook'umun da cızırdıyor olması. Yine gerekenleri yaptıktan sonra laptopu satın aldığım yerden enteresan bir teklif aldım. Bu teklif onceden iade ettiğim fakat tamir edilmiş olan MacBook'larımı inceleme hakkıydı. Ben de aldım elime 6.MacBook'umu gittim bilgisayarı aldığım yere orada beni 5.MacBook'um karşıladı hala her şeyi aynıydı masaustu arka planı vesaire. İkisini yan yana koydum ve testi başlattım. 5.MacBook'umun tamir edilmiş olup cızırtı cıkarmaması gerekiyordu ki kendisi patates soğan kamyonundaki megafon misali bir ses cıkartıyordu. Tabii ki şok oldum ve bilgisayarı iade yerine onarıma gonderemez oldum şoktan. İşte o yuzden şu anda 6.macbookumdan yazıyorum. Benim gercekten bu konu hakkında bir yardıma ihtiyacım var artık ne yapacağımı bilmiyorum koskoca firmanın 6 farklı bilgisayarının 2 farklı modelinde nasıl hepsi arızalı olabilirdi ki bu nasıl bir ihtimaldi. İşte bunu arıyorum dostlarım. Bir suru şey denedim hepsini aşağıya koyacağım fakat demek istediğiniz veya vereceğiniz bir tavsiye varsa bekliyorum sağlıcakla ve macbooksuz kalın.

-Kapatıp acma.
-macOS'u silip tekrar kurma.
-NVRAM reset (m1 olduğu icin Intel'lerdeki gibi değil)
-Ses bicimini 48 Hz yapmak.
-Guvenli modda denemek.
-Farklı bir kullanıcıda denemek.
-Muzik uygulaması değiştirmek.
-Terminal kullanarak Core Audio'yu kapatıp acmak,