Kokulu kırtasiye malzemelerindeki cozuculerin sağlığa
zararlı olduğunu belirten uzmanlar, anne ve babaları cocuklarına kokulu kalem ve silgi almamaları konusunda uyardı.
ANKARA - Cocukların cok sevdiği kokulu kalem ve silgiler tehlike sacıyor. Ankara Universitesi Tıp Fakultesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Recep Akdur, aileleri kokulu kalem, silgi, yapıştırıcı, resim boyaları ve beyaz tahta kalemlerinin tehlikeleri konusunda uyardı.Akdur, kırtasiye malzemelerindeki “gizli tehlikeye” dikkat edilmesi gerektiğini soyledi.
SU BAZLI YAPIŞTIRICI TERCİH EDİLMELİ
Organik cozucu iceren yapıştırıcılar konusunda da aileleri uyaran Akdur, sağlığa zararlı ve alışkanlık yapan “xylol, toluol, hexol ve tiner gibi organik cozuculeri (solvent bazlı)” icinde barındıran yapıştırıcılar alınmaması gerektiğini soyleyen Akdur, bu yapıştırıcıların yerine suda cozunen maddelerden yapılmış (su bazlı) yapıştırıcıların tercih edilmesi gerektiğini belirtti ve “Anne babalar cocuklarına yapıştırıcı alırken mutlaka incelemeli ve uzerinde ‘su bazlı olduğuna’ dair bilgi aramalıdırlar” diye konuştu.
BEYAZ TAHTA KALEMLERİNE DİKKAT
Akdur, icinde cozucu olarak etilasetat ve ksilen (xylene) bulunan beyaz tahta kalemlerinin kullanılmasının oğretmenlerin ve oğrencilerin sağlığını tehdit ettiğini de soyledi. Akdur, şunları kaydetti: “Etilasetat ve ksilende cozulmuş boyalardan yapılmış beyaz tahta kalemleri kullanılmamalıdır. Anne babalar beyaz tahta kalemi alırken, uzerinde ‘alkolde cozulmuş boyadan yapılmış (alkol bazlı)’ olduğuna ilişkin bilgi ya da ‘sağlığa zararlı madde icermediğine’ dair uyarı aramalıdır.”
RESİM BOYALARI VE KALEMLERİ
Resim boyaları ve renkli kalemlerin uretiminde kullanılan “azo boyalarının” da kanserojen olduğunun altını cizen Akdur, “Bu nedenle anneler babalar, cocuklarına resim boyaları ve kalemleri alırken uzerinde ‘azo boyası’ icermediğine ilişkin bilgi ve not olup olmadığına dikkat etmeliler” dedi.
TSE VE CE BELGESİ
Akdur, kırtasiye malzemesi alırken mutlaka TSE ve CE damgalı urunlerin tercih edilmesi gerektiği belirterek, şunları soyledi:
“Oğretmenlerimiz bu konuda bilincli davranmalı ve hem kendi hem de oğrencilerinin sağlığına zararlı olan kırtasiye malzemeleri konusunda oğrencilerini ve velileri uyarmalıdır. Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı denetim, eğitim ve uyarılarını sıklaştırmalıdır.”
kaynak: menecam.com
Kokulu kalem ve silgiler tehlike sacıyor
Ansiklopedi0 Mesaj
●25 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Ansiklopedi
- Kokulu kalem ve silgiler tehlike sacıyor