yeni mezunlar icin on yazı ornekleri yeni mezun onyazı ornekleri mezun on yazı muhasebe
Kapak Yazısı Nedir?
Kapak yazısı, sizin bir pozisyona olan ilginizi ve o pozisyon icin sahip olduğunuz nitelikleri olası işvereninize ifade eder.

Kapak Yazısı Ne İşe Yarar?
Kapak yazınız ozgecmişinizin ana noktalarını belirtir, niteliklerinizi olası işvereninize ‘satmanıza’ yardım eder.

Kapak Yazısı Nasıl Yazılır?

Giriş İlk paragrafınız, okuyucunun ilgisini ceken ve başvurduğunuz işe uygun olmalıdır. Hedefinizi okuyucu icin acık bir dille yazın. Kapak yazınızda yer alan onemli noktaları ozetleyin.

İcerik
Okuyucunun mektubunuzu kolay incelemesi icin her paragrafa bir konu ile başlayın.
Yazdığınız bilgileri kısa ve ilgili noktada tutun. Otobiyografinizi yazmayın. Kendinizle ilgili her şeyi anlatmak zorunda değilsiniz ve ilgisiz hicbir şey katmamalısınız.

Ozellikle universite oğrencilerinin yaptığı bir hata, işverene kendi beklentilerini soylemesidir. İşverenler, sizin onlar icin neler yapabileceğinizi bilmek ister. "Firmaya ne yarar sağlayabilirsiniz, firma cıtalarını ne kadar yukarı cekebilirsiniz" gibi sorulara cevap ararlar. Sizin kariyer hayalleriniz ve umutlarınız onların birincil onceliği olmayabilir.

Pek cok yeni mezun veya universite oğrencisi kapak yazısı ve CV hazırlarken bu durumun tersine yeterince yazacak şeyleri olmadıklarını duşunduklerinden aldıkları butun odulleri, dersleri ya da farklı aktiviteleri listelerler.

Yeni mezunlar iş deneyimleri yerine aradıkları işle bağlantılı olan
stajları, gonullu olarak calıştıkları işleri, kampus icinde yer aldıkları aktiviteleri, gecici olarak calıştıkları projeleri, araştırma projelerini, sosyal klup uyeliklerini, spor aktivitelerini kapak yazılarında kullanabilirler. Fakat bunları yazarken "Başvurduğum iş ile ilgili mi?" diye kendinize sormanız gerekiyor. Kapak yazısında dikkat edilmesi gereken en onemli nokta gecmiş deneyimleriniz ile aradığınız iş arasındaki bağlantıyı kurabilmektir.

Okulda aldığınız ders isimlerini belirtmek genelde gerekli değildir fakat bazı durumlarda kapak yazınıza eklenebilir. Başvuracağınız iş ile ilgili bir bolumden mezun olmamış fakat o konu ile ilgili dersleri almışsanız, başvuracağınız iş ile ilgili olan dersleri ve onları başarı ile bitirdiğinizi vurgulamanız gerekebilir.

Eğer sectiğiniz kariyer alanı ile ilgili değilse; odulleriniz, aktiviteleriniz ve başarılarınızı eklemek size ek bir avantaj getirmeyebilir, ustelik sizi one cıkarabilecek daha onemli olan noktaların kaybolmasına neden olacaktır.

Unutulmaması gereken diğer bir nokta da, yeni mezunların ceşitli alanlardaki gecmiş deneyimlerinin onlara ilerideki kariyerleri icin gerekli olan uygulanabilir ve donuşturulebilir becerileri kazandırdığıdır. Bir cok işveren yeni mezunları işe alırken iş deneyiminden cok grup calışmasına yatkınlık, iletişim becerileri, gelişime ve oğrenmeye acıklık gibi becerilere onem vermektedir.

Yeni mezunlar kapak yazısı yazarken bu becerilere sahip olduklarını deneyimlerinden ornekler vererek gostermelidirler.

Sonuc
Mektubunuzu bir mulakat isteği ile bitirin. Esnek bir mulakat gunu ve saati verin. Mulakatı yapacak kişinin size nasıl ulaşacağı konusunda net olun. Onemli Noktalar

Mektubunuzu ozgecmişinize gore dizayn edin. Firmanın değerlerine, hedeflerine, projelerine ilgi gosterin Ozgecmişinizdeki bilgilere ozen gosterin. Aradığınız işle ilgili becerileri kazanmanızı sağlayan gecmiş deneyimlerinize kapak yazınızda yer verin. Niteliklerinizin doğru olduğuna dair kanıtlar sunun. Ornekler:
Sayın .....

17 Mayıs 2000 tarihli Haber gazetesindeki Muhasebe ile ilgili pozisyonunuza başvurmak istiyorum (ref.1289). Haziran ayında ekonomi alanındaki lisans eğitimimi bitirmekteyim. Soz konusu pozisyonun benim ilgi, beceri ve deneyimlerine cok uygun olduğunu duşunuyorum.

Muhasebe ile ilgili olan derslerim hem teorik bilgi hem de pratik deneyim kazanmama yardımcı oldu. Aldığım derslerin gerektirdiği uzere bir cok vaka ve problem uzerine calışma fırsatı buldum. Bu vaka analizleri bana mali rapor hazırlamak icin gerekli verileri yorumlama fırsatı verdi. Aynı zamanda, takım calışmasında bulunmamı ve takım calışmasının gerektirdiği iletişim becerilerini kazanmamı sağladı.

Aldığım “İş İletişimi” ve “Etkili Presentasyon” dersleri ceşitli dinleyicilerle doğru iletişimi kurmanın yolarını oğretti. Aynı zamanda rapor, presentasyon ve gorseller hazırlayarak muhasebe bilgilerini yonetimin ihtiyaclarına karşılık verebilecek şekilde gostermeyi oğrendim. Bunlara ek olarak, aldığım bilgisayar dersleri, Excel kullanarak ve bilgisayar grafikleri hazırlayarak muhasebe verileri oluşturmama yardımcı oldu.

Yapmış olduğum staj bana teorik bilgilerimi uygulama ve sorumluluk alma fırsatı yarattı. Gercek vakalar uzerinde calışma fırsatı buldum. Mali rapor analizleri ve karşılaştırmaları yaparak maliyetleri duşurmek hakkına onerilerde bulunma konusunda deneyim kazandım.
Temmuz ayı icerisinde goruşme icin uygun olacağım. Eylul ayında calışmaya başlayabilirim. Pozisyonun gerekliliklerini ve benim şirketinize nasıl katkıda bulunabileceğimi goruşmek uzere sizden haber bekliyorum.

Saygılarımla,

Yeni Mezunlar İcin Ornek Kapak Yazısı - İngilizce

Dear ……

I am applying for the Accounting position that was advertised in “Haber”, dated May 17, 2000. I will receive a Bachelor of Science degree this spring. The position seems to be a perfect fit with my education and career interests.

My courses in the accountancy have given me not only the theoretical background but also practical experience that you are looking for. I have worked on many cases and problems as a requirement of my coursework. These cases give me the opportunity to interpret data in order to prepare financial statements. Also, these cases enhance my communication skills in a competitive team environment.

Courses in business communication and effective presentations have taught me how to communicate with audiences. This would also help me to create reports, financial statements, visuals and presentations to show how accounting information is related to management needs. In addition, computer courses enable me to use Excel and create graphics to provide accounting data.

My internship has also given me the opportunity to apply my theoretical knowledge to business setting and show responsibility. I have found a chance to work on real cases and learn to analyze and compare statements to identify trends in order to recommend ways to reduce costs.

The enclosed resume summarizes my qualifications. I will be available for an interview in July and I can begin work in September. I look forward to talk about ways that I could contribute to your firm.

Sincerely,