Modemler,
HiComm HCM1081
Kutudan modem yanında guc adaptoru, splitter, telefon-ethernet ve USB kablosu, kullanım kitapcığı ve surucu cd’si cıkıyor. HiComm HCM1081’in standart modelinde USB1.1 ve 100Mbit Ethernet port’ları yer alıyor. İsterseniz dort adet Ethernet cıkışı sunabilen bir versiyon da mevcut. Aslında bu tur ADSL modemler genel olarak ADSL Router olarak adlandırılıyor. Web tabanlı (HTML) yonetim birimi ile tum ayarlarınızı kolayca Internet Explorer’da bir pencere icerisinden halledebiliyorsunuz. Kurulum kolay ve zahmetsiz denilebilir, birkac dakika icerisinde internet’e cıkabiliyorsunuz. Hem USB, hem de Ethernet port’una sahip olduğu icin kucuk ofislerde HCM 1081’i ADSL hattın olduğu makinaya USB port vasıtası ile bağlayıp, Ethernet port’undan da bir switch’e internet bağlantısını yonlendirebilirsiniz. Genel olarak kurulum ve kullanım oldukca basit. Birkac dakika icerisinde internet’e bağlanabiliyorsunuz. 2 yil olan garanti suresi “Garanti Plus” adı altında 2.5 yıla uzatılabiliyor. 99$ + KDV fiyatı da makul sayılabilir.
HiComm HCM1080
Kutudan modem disinda bir USB kablosu , telefon kablosu, splitter, surucu cd’si, ve kullanım klavuzu cıkıyor. Ancak yaklaşık 50cm. lik boyu ile USB kablosu, modemini bilgisayarından uzakta konumlandırmak isteyenler icin sorun yaratabilir. Bu model harici bir guc adaptorune ihtiyac duymuyor. Gerekli elektriksek gucu USB port’undan sağlayabiliyor. HCM1080, HCM1081 gibi web tabanlı bir yonetim arabirimine sahip değil. Gerekli ayarlar modem suruculeri kurulurken sizden isteniyor ve kurulum tamamlanıyor. USB arabiriminin tak-calıstır mantığına bu tur modemler guzel uyum sağlamışlar. Suruculeri kuruyorsunuz ve modeminizi taktığınızda intermete cıkmaya hazırsınız. Bu modelin de satış fiyati 75 dolar ve bu tarz modemler icinde en ucuz cozumlerden biri.
SpeedTouch 510
Alcatel SpeedTouch serisi modemler bir suredir Thomson Multimedia tarafindan satılıyor. Thomson şu anda dunyadaki en buyuk ADSL modem satıcılarından biri. SpeedTouch 510’un kutusundan guc adaptoru yanında Ethernet ve telefon kabloları, splitter, surucu cd’si ve kullanım klavuzu cıkıyor (Turkce). Web tabanlı yonetim biriminin dizaynı oldukca başarılı ve kolay bir kurulum sağlıyor. Ayrıca Dr. SpeedTouch ismindeki yazılım modem ve bağlantı problemlerine cozum bulmanız icin faydalı bir arac. Genel olarak kurulum ya da hız testlerinde herhangi bir problem yaşamadık. Yaklaşık 3 dakika icinde kullanıma hazır hale getirebiliyorsunuz. Turkiye’deki ADSL altyapısının buyuk bolumu Alcatel tarafindan kurulduğundan ve Turkiye’de ilk satılmaya başlayan markalardan biri olduğu icin Alcatel ADSL modemler icerisinde oldukca bilinen markalardan biri. Genel olarak oldukca başarılı olmasına rağmen 125 Euro’luk fiyatı rakiplerinden bir miktar yuksek.
SpeedTouch 510 Switch
SpeedTouch 510 ile SpeedTouch 510 Switch arasındakı tek fark isminde de tahmin edebileceğiniz gibi bu modelin 4 port’lu bir switch’e sahip olması. Aynen SpeedTounch 510’da olduğu gibi kutudan Turkce kullanma kılavuzu, guc adaptoru, splitter, ethernet ve telefon kablolari yanında surucu cd’si cıkıyor Yine web tabanlı bir yonetim birimi kullanılıyor ve kurulum adımları ve suresi SpeedTouch 510 ile aynı. Fiziksel gorunuş olarak iki modem sadece arka paneldeki 4 adet Ethernet cıkışı ile birbirlerinden ayrılıyorlar. Uzerinde birden cok ethernet portuna sahip modeller ozellikle kucuk işletmelerde internet bağlantısı dağıtma konusunda buyuk kolaylık sağliyor. Ev kullanıcılarından cok kucuk ofis ya da işletmeleri hedefleyen bir urun. Ancak evinizde birden cok bilgisayar varsa SpeedTouch 510 Switch ile ekstra bir masrafa gerek kalmadan hepsini internet’e taşıyabilirsiniz. Fakat 165 Euro’luk fiyatı ile testimize katılan en pahalı modellerden biri.
SpeedTouch 330
SpeedTouch 330’un kutusundan sadece telefon kablosu, surucu cd’si ve kullanım kılavuzu (Turkce) cıkıyor. SpeedTouch 330’un dış gorunuşu de oldukca ilginc. Gorunuşu gri bir vatoz balığını andırıyor. Harici bir guc kaynağına ihtiyac duymuyor. Gerekli elektriksel gucu USB portundan alabiliyor. Uzerinde sadece ADSL hattınızı girebileceğiniz bir standart telefon soketinden başka giriş yok. Suruculer kurulurken hazır ayarlardan birini seciyorsunuz ve hazır ayarlar icerisinde “PPPoA LLC 8,35” ve “PPPoA VC-Mux 8.35” gibi ulkemizdeki iki altyapı icin de hazır ayarlar var. Kurulumu oldukca basit ve hızlı. Hemen 1-2 dakika icerisinde sorf yapmaya başlayabiliyorsunuz. Sadece internet’e bağlanayım yeter, benim fazlasına ihtiyacim yok diyorsanız, standart ev kullanıcıları icin basit kullanımı olan guzel bir urun. Satış fiyati 90 Euro.
D-Link DSL-500G
Kutudan Ethernet ve telefon kabloları, guc adaptoru, kullanım kılavuzu ve surucu cd’si cıkıyor. D-Link DI-804HV diğer harici modemlere gore fiziksel olarak biraz daha kucuk ve gorsel acıdan daha carpıcı. Kutu iceriğinde hemen bir not kağıdı dikkatinizi cekiyor. Web tabanlı yonetim birimine erişim icin kullanım kılavuzunda yazan 10.1.1.1 IP’si yerine 192.168.1.1 IP’sini kullanmanız gerektiği bildiriliyor. Genel olarak Web tabanlı yonetim birimi oldukca kullanışlı denilebilir. Web tabanlı yonetim biriminin sade olması onemli, yoksa kısa sure icerisinde menuler arasinda kaybolabiliyorsunuz. Kurulum sırasında bu model ile pek bir problem yaşamadık, kolayca 2-3 dakika icinde internet’e bağlanabildik. Genel kullanım icin uygun bir model denilebilir. Satış fiyati 95 dolar olarak belirlenmiş.
AdAdsl USB
Işte size ilginc bir urun. Testimize katılan modemler icerisinde en kucuk boyuta sahip ADSL modem olması yanında bir diğer ilginc ozelliği ise Turkiye’de tasarlanıp uretilmiş olması. Turkiye’de tasarlanmiş ama tabii ki cipset olarak Connexant’ın ADSL cipsetini kullanıyor. Kutudan USB ve telefon kablosu, kullanım kitapcığı ve kurulum cd’si cıkıyor. Ayrıca bir guc adaptorune sahip değil, gerekli elektriksel gucu USB arabiriminden alabiliyor. Web tabanlı yonetim arabirimi tamamen Turkce. Tabii ki tamamen Turkce olması bir artı sayılabilir. Kurulum ve calışır hale getirmek icin 2-3 dakika yeterli. Performans olarak da bekleneni sunabiliyor. Ancak icinden cıkan kullanım kılavuzu daha geniş kapsamlı olabilirdi. Ayrıca surucu cd’si de kopya bir cd olarak geliyor. Turk malı olması, ozellikleri ve performans olarak diğer modellerden aşağı kalmaması cok guzel ancak 90 dolarlık fiyatı rakipleri ile karşılaştırıldığında biraz yuksek kalıyor.
AdAdsl Router Modem
AdAdsl Router da Turkiye’de dizayn edilmiş bir model. Bu modelde hem USB hem de Ethernet port’u bulunuyor. Kutudan USB ve Ethernet kabloları, telefon kablosu, splitter, guc adaptoru, kullanım kılavuzu ve surucu cd’si cıkıyor. Kutuya dahil edilen splitter aynı zamanda yuksek elektrik darbelerine karşı korumalı (Surge Protection). İsterseniz dort adet Ethernet port’u barındıran bir modelde opsiyonel olarak sunuluyor. Ancak tabii ki sadece bir USB ve Ethernet port’una sahip model ile de internet bağlantınızı paylaştırmanız mumkun. Web tabanlı yonetim birimi yine tamamen Turkce ve diğer Connexant cipsetli modellerden farklı değil. Kurulum cok fazla vaktinizi almıyor. Birkac dakika icerisinde internete bağlanabiliyorsunuz. Ancak 120 dolarlık fiyatı rakipleri ile karşılaştırıldığında biraz yuksek sayılabilir.